Αρχική > Πολιτική > » Π. Κουρουμπλής: Η αριστερά ήταν, είναι και θα είναι πατριωτική «

» Π. Κουρουμπλής: Η αριστερά ήταν, είναι και θα είναι πατριωτική «

02/09/2013
Κουρουμπλής Π.

Κουρουμπλής Π.

( Συνέντευξη του κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου και βουλευτή Β΄ Αθήνας  του ΣΥΡΙΖΑ Π. Κουρουμπλή,

στη Βραδυνή της Κυριακής και στη δημοσιογράφο κ. Ειρήνη Μπέλλα )

Ο  ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να διεκδικήσει κυβερνητική αυτονομία

 Εκτιμάτε πως η κυβέρνηση φλερτάρει με νέο μνημόνιο;

Ο κ. Σαμαράς προσδέθηκε στο άρμα της κ. Μέρκελ για να εξασφαλίσει την πολιτική του σωτηρία και στη συνέχεια στράφηκε στον Μπαράκ Ομπάμα για να επιτύχει κούρεμα του χρέους. Από ό,τι φαίνεται δεν θα επιτύχει τίποτα από τα δύο.

Το χρέος από 305 δισ. ευρώ στις 31/12/12 έφτασε σήμερα τα 321 δισ. Η κυβέρνηση χωρίς πολιτικό κουράγιο, χωρίς πολιτικά αποθέματα και χωρίς αναπτυξιακή πνοή θα συρθεί σε νέο πακέτο για να αντιμετωπίσει το χρηματοδοτικό κενό. Ο κ. Σόιμπλε αλλά και η γερμανική αντιπολίτευση κάνουν λόγο για νέο …..  πακέτο βοήθειας, που φυσικά συνεπάγεται νέες δεσμεύσεις.

Θεωρείτε ότι υπάρχει πιθανότητα για πρόωρες εκλογές  πριν από τις ευρωεκλογές;

Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είναι συνεχώς στην ημερήσια διάταξη, για τον απλούστατο λόγο ότι η χώρα βρίσκεται σε αδιέξοδο, και όλοι το γνωρίζουν. Όσοι ερμηνεύουν τις  περιορισμένες  λαϊκές  αντιδράσεις  το τελευταίο διάστημα ως  σιωπηρή συναίνεση στο κυβερνητικό πρόγραμμα διαπράττουν μεγάλο σφάλμα. Η διάψευση των προσδοκιών και η  απώλεια κάθε προοπτικής  για το μέλλον οδηγούν αργά αλλά σταθερά στην απόγνωση, στην ιδιώτευση και τελικά στην αναζήτηση εξωπολιτικών  λύσεων και στον εκφασισμό της κοινωνίας. Το πολιτικό σύστημα έχει μια τελευταία ευκαιρία πριν ο λαός τού γυρίσει ολοκληρωτικά την πλάτη: την άμεση διενέργεια εκλογών.

Πιστεύετε ότι μπορεί να έχουν ισχύ σενάρια που ακούγονται για άλλη κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή;

Από το διάγγελμα Παπανδρέου στο Καστελόριζο μέχρι σήμερα, οι μνημονιακές κυβερνήσεις  έχουν υποστεί αλλεπάλληλες μεταλλάξεις. Κανένα σχήμα δεν είχε διάρκεια. Κανένα δεν πέτυχε την αναβάθμιση της  πολιτικής, την επανεκκίνηση της  οικονομίας και την ανάταξη της κοινωνίας. Καταλήξαμε να κυβερνούν τα δύο κόμματα-πρωταίτιοι της πολυδιάστατης κρίσης που μας  ταλανίζει, κι αυτό, κατά τη γνώμη μου, σηματοδοτεί ότι πλησιάζουμε στο τέλος αυτού του κύκλου.

Γιατί, κατά την άποψη σας, παρ´ όλη την σκληρή πολιτική της κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καθηλωθεί δημοσκοπικά; Τι λείπει και τι πρέπει να γίνει για να βγει μπροστά;

Καταρχάς επισημαίνω ότι ο δημόσιος διάλογος στη χώρα μας σκηνοθετείται από ένα διαπλεκόμενο μιντιακό κατεστημένο, στο οποίο φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κανένα έρεισμα. Δεν μας εκπλήσσει ότι συστηματικά διαστρεβλώνουν τις θέσεις μας.

Ωστόσο η διαπίστωσή σας είναι ορθή και μας φέρνει προ των ευθυνών μας απέναντι στην κοινωνία. Η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ από κόμμα διαμαρτυρίας σε κόμμα εξουσίας υπήρξε ταχεία και επίπονη. Για μας η μεγαλύτερη και διαρκής πρόκληση είναι η εξής: Να είμαστε ένα κόμμα που αφενός είναι ανοιχτό στην κοινωνία, με εμπεδωμένη την εσωκομματική δημοκρατία, και αφετέρου ένα κόμμα με ηγεσία στιβαρή και αποτελεσματική, ικανή και πρόθυμη να κρατήσει το τιμόνι της χώρας και να εφαρμόσει πολιτικές προς όφελος της κοινωνίας. Αυτή είναι η αντίληψή μας για το κυβερνάν και δεν θα κάνουμε εκπτώσεις ούτε στο ένα σκέλος ούτε στο άλλο.

Στις μετρήσεις, όπως γνωρίζετε, απαντά μόνο το 50%. Στη νέα πολιτική αναμέτρηση η έκπληξη για το κατεστημένο θα προέλθει από πατριώτες από όλους τους πολιτικούς χώρους, που είναι βέβαιο ότι θα στηρίξουν τη μόνη ελπιδοφόρα ανατρεπτική προσπάθεια που σηματοδοτεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ποια θεωρείτε ότι πρέπει να είναι η επιλογή σας αν βγείτε πρώτο κόμμα; Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας ή κυβέρνηση αριστεράς;

Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει μπροστά στα πελώρια προβλήματα που θα κληρονομήσει να διεκδικήσει αυτοδυναμία. Ωστόσο, μετά τις εκλογές πρέπει να προχωρήσει αποφασιστικά στη διεύρυνση του κυβερνητικού μετώπου, δίνοντας την ευκαιρία και σε δυνάμεις της επόμενης εκλογικής μέρας να συμμετάσχουν στην κυβερνητική προσπάθεια.

Συμφωνείτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει με κόμμα δυο ταχυτήτων; Μια στο εσωτερικό του κόμματος και μια στην κοινωνία;

Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε ένα χρόνο κατόρθωσε να προχωρήσει χωρίς να χυθεί πολιτικό αίμα, όπως πίστευαν κάποιοι, στην ενιαιοποίησή του. Σταδιακά περιορίζει τις πολιτικές του αδυναμίες και ολοκληρώνει την πολιτική του οντότητα, καλλιεργώντας σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία. Σήμερα μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι ακόμα και οι ψηφοφόροι της ΝΔ τείνουν ευήκοον ους  στον ελπιδοφόρο πολιτικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ.

Για ποιο λόγο προχωρήσατε εσείς και άλλα πασοκογενή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην ίδρυση της «σοσιαλιστικής τάσης» εντός του κόμματος;

Η παρουσία μας στην πολιτική ζωή του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται στα πλαίσια του καταστατικού του κόμματος και της καθιέρωσης της εσωκομματικής δημοκρατίας για πρώτη φορά από μεγάλο πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα. Θέλουμε να είμαστε πλουραλιστικό κόμμα, διότι πιστεύουμε ότι για να ανταποκριθούμε στις πολυμερείς απαιτήσεις της εποχής απαιτείται ένα ευρύτερο δημιουργικό πολιτικό μίγμα.

Η τάση αυτή ποιον ιδιαίτερο προσανατολισμό έχει στόχο να επιστήσει στον ΣΥΡΙΖΑ;

Αποδεχόμενοι βεβαίως ότι ο πατριωτισμός δεν είναι προνόμιο οποιουδήποτε πολιτικού χώρου, πιστεύουμε ότι η Αριστερά ήταν, είναι και θα είναι πατριωτική και οφείλει να είναι περήφανη για αυτό. Πατριωτισμός για μας δεν είναι ούτε ο σωβινισμός ούτε ο εθνικισμός. Είναι το αδιαπραγμάτευτο των συνόρων, η ακεραιότητα της χώρας, η καταπολέμηση κάθε είδους αλυτρωτισμού, η υπεράσπιση της Κύπρου και η ειρηνική συνύπαρξη με τους γείτονες.

Ωστόσο στη συγκυρία που ζούμε πατριωτισμός είναι και η σύγκρουση με την κοινωνική αδικία και η απαίτηση για δίκαιη κατανομή των βαρών αυτής της κρίσης. Η ελληνική κοινωνία πρέπει επιτέλους να αισθανθεί ότι υπάρχει πολιτική βούληση που θα επιβάλλει αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης. Στο πλαίσιο αυτού του πατριωτισμού, ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες, ανεξαρτήτως πολιτικού χώρου.

 Ποια είναι η θέση σας για τα όσα συμβαίνουν στην Συρία και τη στάση της χώρας μας;

Ο ελληνικός λαός διαχρονικά και κυρίως επί κυβερνήσεων Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου προσπάθησε να διατηρήσει στενές σχέσεις με όλους του λαούς της ευρύτερης περιοχής. Από γεω-στρατηγική άποψη η Ελλάδα δεν πρέπει να εμπλακεί με οποιοδήποτε τρόπο σε μια επίθεση κατά γειτονικού κράτους. Πολύ περισσότερο στην περίπτωση της Συρίας, όπου ενυπάρχει έντονο χριστιανικό στοιχείο, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος ευρύτερης ανάφλεξης καθώς και άμεσων επιπτώσεων για τη χώρα μας από το προσφυγικό κύμα που θα προκύψει.

Άλλωστε, αυτοί που ζητούν τη συνδρομή μας ούτε τα σύνορά μας εξασφάλισαν -αναγκάζοντάς μας να ξοδεύουμε το 7% του ΑΕΠ σε εξοπλισμούς- ούτε βοήθησαν ουσιαστικά να ανακοπεί το κύμα παράνομων μεταναστών. Στο πλαίσιο των συνθηκών Σένγκεν και Δουβλίνο 2 μας άφησαν μόνους να επωμιζόμαστε το οικονομικό και κοινωνικό κόστος της μετανάστευσης.

Ημ. Δημοσίευσης: 1.9.2013

Κατηγορίες:Πολιτική
Αρέσει σε %d bloggers: