Αρχική > Γερμανικές οφειλές > » Τοποθέτηση του Δαμιανού Βασιλειάδη, μέλους του Εθνικού Συμβουλίου διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, υπεύθυνου Γερμανίας «

» Τοποθέτηση του Δαμιανού Βασιλειάδη, μέλους του Εθνικού Συμβουλίου διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, υπεύθυνου Γερμανίας «

16/09/2013

Αθήνα, 16.9.2013  

Κατωτέρω δημοσιεύεται η συνέντευξη του προέδρου του κόμματος Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ (DIE LINKE), ο οποίος αναιρεί την απόφαση του κόμματος του, όπως εκφράστηκε στη γερμανική Βουλή στις 26.9.2013, για την καταβολή αποζημιώσεων στα θύματα και γενικά για τις υποχρεώσεις της Γερμανίας να πράξει το χρέος της απέναντι στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του κόμματος όχι μόνο ασπάζεται τα επιχειρήματα της γερμανικής κυβέρνησης, αλλά επιτίθεται με δριμύτητα εναντίον των ελληνικών κυβερνήσεων, που δεν απαίτησαν από τους έχοντες και κατέχοντες, τους εκατομμυριούχους και δισεκατομμυριούχους, όπως γράφει, που κερδοσκόπησαν σε βάρος του Ελληνικού Λαού. να δώσουν πίσω τα κλεμμένα και να τιμωρηθούν.

Το ερώτημα που τίθεται και ζητά επιτακτικά την απάντησή του είναι: Τι μεσολάβησε, ώστε να αλλάξει το αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ τόσο ριζικά τη στάση του τόσο στο θέμα των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, όσο και να έρθει σε απευθείας αντιπαράθεση μαζί του;

Ποια αναγκαιότητα το οδήγησε σε μια τέτοια πράξη, που ανατρέπει ότι έχει προηγηθεί έως τώρα;

Η δική μου απάντηση ως υπεύθυνου του Δικτύου Συμπαράστασης από μέρους γερμανικών προσωπικοτήτων, οργανώσεων και του κόμματος η ΑΡΙΣΤΕΡΑ στο έργο του Εθνικού Συμβουλίου, είναι η ακόλουθη.

Σε μια τόσο ουσιαστική και κεντρική στρατηγική τοποθέτηση για το θέμα τόσο του κατοχικού δανείου και των άλλων διεκδικήσεών μας, έπρεπε:

1.  Να υπάρχει προηγουμένως συνεννόηση ανάμεσα στα αδελφά κόμματα, είτε το «αδελφά» το βάζουμε σε εισαγωγικά είτε όχι, ώστε να εκτιμηθούν τα υπέρ και τα κατά των εκατέρωθεν δηλώσεων που επρόκειτο να γίνουν, μιας που το κύριο χαρακτηριστικό των κομμάτων αυτών, κατά δήλωση, είναι η αλληλεγγύη και συνεργασία.

2. Έπρεπε να ληφθεί υπόψη το όλο κλίμα εναντίον της Ελλάδας που έχει, λόγω προπαγάνδας, δημιουργηθεί στη Γερμανία και είναι αδύνατο να μη το λάβει υπόψη του το αδελφό κόμμα και καθορίσει τη θέση του ανάλογα, αν δεν θέλει να ελαχιστοποιήσει τα εκλογικά του ποσοστά ή να πάθη πανωλεθρία στις εκλογές.

3. Η άποψή μου να τεθεί το θέμα, έστω μόνο του κατοχικού δανείου, από μέρους του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ στη Διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης, είναι λάθος τακτικής, που φτάνει τα όρια του στρατηγικού λάθους.

Θεωρώ, χωρίς περιστροφές και έχοντας επίγνωση της σοβαρότητας του θέματος και διακηρύττοντας μετά παρρησίας την γνώμη μου, ότι έγινε κομματική εκμετάλλευση του ύψιστου αυτού εθνικού θέματος (φαίνεται ότι ο λαϊκισμός δεν έχει πεθάνει σ’ αυτόν τον τόπο), ενώ απαιτεί πολύ λεπτή, προσεκτική και μελετημένη διαχείριση για να τεθεί προς επίλυση.

Επιβαλλόταν για το κορυφαίο αυτό θέμα, τουλάχιστον προσυνεννόηση.

4. Ασφαλώς ο χρόνος και ο τόπος που επιλέχτηκε για να το αναδείξει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν λάθος.

5. Έχω τη γνώμη ότι έπρεπε να προηγηθεί συζήτηση με τον Μανώλη Γλέζο, πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου, για να συζητηθεί το θέμα και δεύτερον να κληθεί και ο υπεύθυνος Γερμανίας να εκθέσει την άποψή του.

6. Αν δεν έγινε αυτό, για μένα είναι γνωστό ότι κανείς δεν μου ζήτησε τη γνώμη, για το θέμα του Μανώλη Γλέζου δεν γνωρίζω.

7. Δεν είμαι σε θέση να εκφράσω προσωπικά την γνώμη μου, αν δεν έχω συζητήσει με τους υπεύθυνους του κόμματος της Αριστεράς στην Γερμανία, με τους οποίους έχω συνεχή αλληλογραφία και αν δεν γνωρίζω φυσικά τι έχει προηγηθεί για την επιλογή της ανάδειξης του θέματος του κατοχικού δανείου σ’ αυτή την κρίσιμη φάση.

Η γνώμη μου είναι ότι επρόκειτο από μέρους του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ για λάθος επιλογή σε λάθος χρόνο και τόπο και για το αδελφό κόμμα στην Γερμανία, μάλλον για μια αμυντική στάση, για να μην χάσει την πολιτική του ύπαρξη και δράση στη Γερμανία. Επιπλέον είναι καινούργιος στην ηγεσία του κόμματος και αυτό εξηγεί ίσως την «άκομψη, όσον αφορά το ύφος και μονομερή, όσο αφορά την ουσία του θέματος).

Δεν με εκφράζει σαφώς και η μία και η άλλη τοποθέτηση, αλλά είναι πρόωρα να αποφανθώ τελεσίδικα, αν δεν γνωρίζω ποιο ήταν το σκεπτικό για την άλφα ή βήτα ενέργεια.

Αυτό δεν αποτελεί υπεκφυγή, αλλά μια ειλικρινή στάθμιση και εκτίμηση των δεδομένων.

8. Τέλος για όσους έχουν ενδιαφέρον να μάθουν ορισμένα πράγματα γύρω απ’ αυτό το θέμα, τους στέλνω την έκθεση σε πρωτόλειο ακόμη, που ετοιμάζω για το Εθνικό Συμβούλιο και γενικότερα, που δίνει αρκετές πληροφορίες για την κατανόηση πολλών πραγμάτων που αφορούν τόσο της σχέσης της Ελλάδας με τη Γερμανία, όσο και των επαφών ανάμεσα στο Εθνικό Συμβούλιο και το κόμμα Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ της Γερμανίας.

(Καλό είναι να διαβαστεί ηλεκτρονικά η έκθεση αυτή, γιατί αλλιώς θα επιβαρύνει με εκτυπωτικά, επειδή κοντεύει τις 150 σελίδες)

http://damonpontos.gr/

Αρέσει σε %d bloggers: