Αρχική > Πολιτική > » Προστασία της πρώτης κατοικίας «

» Προστασία της πρώτης κατοικίας «

19/09/2013

Συμμαχία Πολιτών Κύπρου

Δεν συναινούμε σε ρυθμίσεις που μετατρέπουν

τους πραγματικούς ιδιοκτήτες

σε ενοικιαστές στο ίδιο τους το σπίτι

Η νομοθετική ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση για προστασία της πρώτης κατοικίας μας προκαλεί πολλά ερωτήματα. Εκ πρώτης όψεως παρατηρούμε ότι το νομοθετικό πλαίσιο που περιέγραψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χρήζει πολλών διευκρινίσεων και περαιτέρω βελτίωσης. Αναμένουμε από την κυβέρνηση να καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για προστασία της πρώτης κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης ώστε να τοποθετηθούμε με βάση τις πραγματικότητες της πρότασης και όχι με βάση εξαγγελίες και δεσμεύσεις.

Τονίζουμε ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα συναινέσουμε σε ρυθμίσεις που μετατρέπουν τους πραγματικούς ιδιοκτήτες σε ενοικιαστές στο ίδιο τους το σπίτι, αλλά και σε ρυθμίσεις που ικανοποιούν τη μνημονιακή πολιτική και δεν διασφαλίζουν το δικαίωμα της στέγης και τις κοινωνικές ανάγκες.

Ως Συμμαχία Πολιτών επιμένουμε ότι η πιο πρακτική και η πιο αποτελεσματική ρύθμιση για προστασία της πρώτης κατοικίας στις παρούσες συνθήκες είναι η ουσιαστική επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων χωρίς αύξηση των επιτοκίων και με αφαίρεση των τραπεζικών υπερχρεώσεων, ώστε να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες και στις πραγματικές δυνατότητες του χρεώστη. Με μια τέτοια ρύθμιση θα δίνεται αφενός διέξοδος σε νοικοκυριά να αποπληρώσουν τις δόσεις τους και αφετέρου στις τράπεζες να εξυγιάνουν τα χαρτοφυλάκια τους με τρόπο που δεν θα δημιουργεί φαινόμενα αστέγων. Ουσιαστικά γίνεται μια νέα σύμβαση μεταξύ του ιδιοκτήτη και της τράπεζας, χωρίς περαιτέρω επιβαρύνσεις.

Ειδική πρόνοια πρέπει να γίνει και για όσους χιλιάδες δανειολήπτες «κουρεύτηκαν» οι καταθέσεις τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να δίνεται η δυνατότητα μερικού ή ολικού συμψηφισμού του στεγαστικού δανείου με τις καταθέσεις που «κουρεύτηκαν» ή να υποχρεώνεται η τράπεζα να δέχεται ως εγγύηση τις μετοχές που έδωσε στον καταθέτη αντί μετρητών προς εξασφάλιση του δανείου.

Σημειώνουμε επίσης ότι προς τη σωστή κατεύθυνση κινείται  η οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας που καθορίζει τον κώδικα συμπεριφοράς των τραπεζών στις αναδιαρθρώσεις δανείων και που μπορεί να αξιοποιηθεί μέσα στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης ρύθμισης για προστασία της πρώτης κατοικίας.  

Γραφείο Τύπου

Συμμαχίας Πολιτών

Κατηγορίες:Πολιτική
Αρέσει σε %d bloggers: