Αρχική > Πολιτική > » Όρους για πολιτική στροφή της Μέρκελ θέτουν οι Σοσιαλδημοκράτες για μία κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» «

» Όρους για πολιτική στροφή της Μέρκελ θέτουν οι Σοσιαλδημοκράτες για μία κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» «

25/09/2013

γερμανική κάλπηΌρους για αλλαγή της γερμανικής πολιτικής στην Ευρώπη φαίνεται πως θέτουν τα στελέχη του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος προς την Άνγκελα Μέρκελ, προκειμένου να συνεργαστούν μαζί της σε ένα «μεγάλο συνασπισμό».

Σε μιαν ανάλυση του περιοδικού «Der Spiegel» αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι το παιχνίδι άνοιξε πρώτος ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Μάρτιν Σουλτς, υπογραμμίζοντας ότι «η Μέρκελ δεν θα μπορέσει να συνεχίσει την ίδια πολιτική με εταίρο της το SPD». Σε δήλωσή του, κάλεσε την καγκελάριο να αξιολογήσει με μεγαλύτερη σοβαρότητα τα κοινωνικά δεινά που πλήττουν πολύ κόσμο στην Ευρώπη και να ασχοληθεί επειγόντως με την υψηλή νεανική ανεργία που μαστίζει τις νοτιοευρωπαϊκές χώρες.

Στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται, επίσης, ότι οι Σοσιαλδημοκράτες (κόντρα στους Χριστιανοδημοκράτες) ζητούν μια ενιαία οικονομική διακυβέρνηση (που θα ασκεί από κοινού οικονομική και δημοσιονομική πολιτική), υπογραμμίζουν την ανάγκη μιας «ώθησης» για τη διαμόρφωση συνθηκών μιας διατηρήσιμης ανάπτυξης στην Ε.Ε. (μέσω ενός προγράμματος που θα κρατά παράλληλα μια δημοσιονομική πειθαρχία) και προτείνουν τη δημιουργία μιας «κοινωνικής ένωσης», που θα εγγυάται τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα σε όλη την Ευρώπη.

Εν τω μεταξύ, ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, κ. Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ εκτιμά πως πιο «τρυφερή» γλώσσα έναντι των Ευρωπαίων εταίρων της θα αποκτήσει η Γερμανία εάν στην κυβέρνηση συμμετέχουν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και συνιστά να εξαχθούν πολύτιμα συμπεράσματα από το καλό εκλογικό αποτέλεσμα της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD). Υπέρ του «μεγάλου συνασπισμού» τάσσονται ακόμη στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών (CDU).

«Η επιτυχία της AfD δείχνει ότι υπάρχει πρόβλημα στην εξήγηση της ευρωπαϊκής πολιτικής», δηλώνει ο κ. Γιουνκέρ στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Der Spiegel και συνιστά να εξαχθούν πολύτιμα συμπεράσματα για το μέλλον. Τάσσεται δε εμμέσως υπέρ του σχηματισμού «μεγάλου συνασπισμού στην Γερμανία», υποστηρίζοντας ότι από μια τέτοια κυβέρνηση αναμένει «πιο τρυφερή γλώσσα» του Βερολίνου προς τους εταίρους του, από ό,τι κατά το παρελθόν. Επαινεί μάλιστα την ευρωπαϊκή πολιτική του SPD, ως «ισορροπία μεταξύ της αλληλεγγύης και της σταθερότητας».

Ο απερχόμενος επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU, κ. Φόλκερ Κάουντερ, από την πλευρά του, ελπίζει σε ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς, όπως σημείωσε, «η Ευρώπη δεν θα περιμένει τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Γερμανία — πρέπει να είμαστε έτοιμοι (. . .) να δράσουμε». Επισημαίνει ωστόσο ότι δεν θα είναι εύκολο για το SPD αν η κυβέρνηση πρέπει να λάβει αποφάσεις ενώ διαρκούν οι διαπραγματεύσεις και προτείνει να ισχύσει ό,τι και το 2009, οι αποφάσεις δηλαδή να συμφωνούνται στην ομάδα εργασίας που χειρίζεται τις διαπραγματεύσεις.

Ο Γερμανός επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδιος για την Ενέργεια, κ. Γκούντερ Έτινγκερ, επισήμανε από την πλευρά του ότι ένας «μεγάλος συνασπισμός» θα μπορούσε να σημάνει και την ανάληψη δράσης από την πλευρά του Βερολίνου σε ό,τι αφορά τα θέματα του κλίματος, τα οποία μπλοκάρονταν τόσο από τους Χριστιανοδημοκράτες όσο και από τους Φιλελεύθερους.

News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ – ΑΜΠ / http://www.kerdos.gr/

Κατηγορίες:Πολιτική
Αρέσει σε %d bloggers: