Αρχική > Πολιτική > » Ο Ερντογάν προκάλεσε τα αισθήματα των Αλβανών «

» Ο Ερντογάν προκάλεσε τα αισθήματα των Αλβανών «

26/10/2013

October 26, 2013       νεοοθωμανοί

Την έντονη αντίδραση των Αλβανών και των Κοσοβάρων έχει προκαλέσει η φωτογραφία με τους πρωθυπουργούς της Τουρκίας, της Αλβανίας και του Κοσόβου να κάθονται σε σπίτι στο Πρίζρεν κατά την πρόσφατη συνάντησή τους, οκλαδόν, κατά τον μουσουλμανικό τρόπο.

Οι αλβανικές εφημερίδες γράφουν μάλιστα πως ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε πως το Κόσοβο είναι Τουρκία. Ο διεθνούς φήμης Αλβανός συγγραφέας, Ισμαήλ Κανταρέ δήλωσε χαρακτηριστικά για το θέμα: “… ο λεγόμενος σλαβικός κίνδυνος για την εξαφάνιση του αλβανικού έθνους, υπήρξε μια εφεύρεση των Οθωμανών και των νεοοθωμανών… μία από τις ασέλγειες της αλβανικής διάνοιας, είναι το συμπέρασμα ότι η ύπαρξη της Αλβανίας οφείλεται σε δύο ασπίδες: το οθωμανικό κράτος και το κομμουνιστικό κράτος”.

Σύμφωνα με το Mega, το σερβικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε άμεσα στις δηλώσεις Ερντογάν και σε λιτή ανακοίνωσή του αναφέρει: “Η Δημοκρατία της Σερβίας δεν μπορεί να εκλάβει τις δηλώσεις αυτές ως φιλικές”.

Από την πλευρά του ο αρχιεπίσκοπος της καθολικής εκκλησίας στο Κόσοβο, Ντόντε Γκιέργκι είπε πως βγήκε στην επιφάνεια “η νοσταλγία και οι φιλοδοξίες κάποιων, νεοοθωμανών και η επιθυμία του Τούρκου πρωθυπουργού να είναι κύριος των Αλβανών. Η ομιλία του Ερντογάν στην Πρίζρεν προσβλητικού περιεχόμενου, ήταν δυσοίωνη και αντίθετη με την ιστορική αλήθεια”.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο η αλβανική κυβέρνηση ενέκρινε σήμερα, στρατιωτική-οικονομική συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της Αλβανίας και της Τουρκίας και το πρωτόκολλο για την εφαρμογή της οικονομικής αυτής βοήθειας.

Η συμφωνία συνεργασίας συνίσταται στην παροχή, από την τουρκική πλευρά, του ποσού των 1. 137.500 $ για την αγορά υλικού και στρατιωτικού εξοπλισμού, επισκέψεις για θέματα υγείας, καθώς και για την εκπαίδευση προσωπικού.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης την παροχή βοήθειας από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις για τον εκσυγχρονισμό του στρατιωτικού αεροδρομίου της Κουτσοβας στη νότια Αλβανία.

Φωτογραφία: Διακρίνονται οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας, της Τουρκίας και του Κοσόβου

ΠΗΓΗ: Mega Channel, ANA-MPA

http://mignatiou.com/?p=14836#ixzz2inoOxe2m

Κατηγορίες:Πολιτική