Αρχική > Πολιτική > » PwC: Πάνω από 65 δισ. ευρώ τα «κόκκινα» δάνεια, στην Ελλάδα. «

» PwC: Πάνω από 65 δισ. ευρώ τα «κόκκινα» δάνεια, στην Ελλάδα. «

31/10/2013

Η τεράστια φούσκα από την τοκογλυφική «πιστωτική επέκταση» στις ευρωπαϊκές τράπεζες απειλεί συθέμελα την Ευρωζώνη.

Όσο ακολουθείται η στρατηγική της εικονικής οικονομίας και των εξαγωγών και όχι της πρωτογενούς ανάπτυξης και της εσωτερικής κατανάλωσης η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ατενίζει το χάος.

ευρώ σπάειΚόντρα στην ευρωπαϊκή τάση, οι ελληνικές τράπεζες δεν προχωρούν ακόμη σε πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, παρά το γεγονός ότι το ύψος τους υπολογίζεται ότι ξεπέρασε τα 65 δισ. ευρώ ή το 30% των συνολικών χορηγήσεων, με τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών να διαμορφώνονται μόλις σε 30 δισ ευρώ.

Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα της πανευρωπαϊκής μελέτης που διενήργησε η PriceWaterhouseCoopers για την πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η οποία διαπιστώνει ότι τα χαρτοφυλάκια των ελληνικών, των ιταλικών, των ισπανικών και των ιρλανδικών τραπεζών είχαν τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην αύξηση των NPLs στην Ευρώπη, και πλέον έχουν ξεπεράσει το 1,2 τρισ. ευρώ.

Η μελέτη της PwC, η οποία παρακολουθεί συστηματικά τα σχετικά μεγέθη και τις τάσεις που επικρατούν στη δευτερογενή αγορά που αναπτύσσεται γύρω από τα εν λόγω χαρτοφυλάκια, επισημαίνει ότι η αύξηση των ευρωπαϊκών NPLs τους 12 τελευταίους μήνες υπολογίζεται σε περίπου €100 δισ.

Όσον αφορά τα NPLs των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με τον Ανδρέα Ριρή, Partner και επικεφαλής των θεμάτων τραπεζικής στην PwC Ελλάδος, «υπολογίζεται ότι σήμερα ξεπερνούν τα €65 δισ., μέγεθος μεγαλύτερο του 30% των συνολικών χορηγήσεων, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά στο τέλος του 2012 και του 2011 ήταν περίπου 25% και 18%».

Το μέγεθος των NPLs συγκριτικά και με τα ίδια κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών -περίπου €30 δισ. σε ενοποιημένη βάση στις 30 Ιουνίου- καταδεικνύει τη σημασία της ορθής και αποτελεσματικής διαχείρισης των NPLs από τις ελληνικές τράπεζες, τόσο για την κεφαλαιακή επάρκεια των ίδιων των τραπεζών όσο και για την εγχώρια οικονομία.

Αντίθετα με το τι συμβαίνει στην Ελλάδα, η διαχείριση των NPLs σε ευρωπαϊκό επίπεδο περιλαμβάνει και σημαντικές πωλήσεις χαρτοφυλακίων, οι οποίες εντός του οκταμήνου του 2013 έφθασαν ήδη τα €46 δισ. σε ονομαστικές αξίες, ποσό ίσο με τις συνολικές πωλήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ευρώπη όλο το 2012.

Η PwC είχε εκτιμήσει στην αρχή του έτους ότι οι πωλήσεις των NPLs για το 2013 θα έφθαναν τα €60 δισ., όριο το οποίο αναμένεται τελικά να ξεπεραστεί. Ήδη, η PwC διαπραγματεύεται πωλήσεις χαρτοφυλακίων συνολικού ύψους €8 δισ., που αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν από το τέλος του έτους.

Από τα €46 δισ. των NPLs που άλλαξαν χέρια εντός του οκταμήνου του 2013, €15 δισ. αφορούν δάνεια επαγγελματικής στέγης και €10 δισ. καταναλωτικά δάνεια άνευ εξασφαλίσεων. Επίσης, €13 δισ. αφορούν πωλήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες όλο το 2012 είχαν περιοριστεί στα €10 δισ.ευρω κουρέλιασμα

Οι αγοραπωλησίες χαρτοφυλακίων NPLs πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων πιέσεων που ασκούνται σε σημαντικό αριθμό ευρωπαϊκών τραπεζών για μείωση του ενεργητικού τους (deleveraging). Η PwC είχε στο παρελθόν προσδιορίσει ότι το συνολικό μέγεθος των «non-core» δανειακών χαρτοφυλακίων που οι ευρωπαϊκές τράπεζες προτίθενται να πουλήσουν, συμπεριλαμβανομένων και NPLs, ξεπερνά τα €2,4 τρισ.

Το ποσό αυτό ενδέχεται να αυξηθεί από το 2014 και μετά, υπό το πρίσμα των αυστηρότερων κεφαλαιακών απαιτήσεων της Βασιλείας ΙΙΙ, της επισκόπησης που θα πραγματοποιήσει το 2014 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στα στοιχεία ενεργητικού 130 συστημικών ευρωπαϊκών τραπεζών, αλλά και του αυξανόμενου επενδυτικού ενδιαφέροντος πρωτίστως από τις ΗΠΑ και την Άπω Ανατολή.

http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1150465/pwc-pano-apo-65-dis-evro-ta-kokkina-daneia.html

Κατηγορίες:Πολιτική
Αρέσει σε %d bloggers: