Αρχική > Διάφορα άλλα θέματα > Πιθανή συνεισφορά διάσωσης.

Πιθανή συνεισφορά διάσωσης.

27/03/2015

Βουλή-Σύνταγμα

ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΣΗΜΕΡΑ

Η κοινωνικοοικονομική και πολιτική κρίση της Ελλάδας έχει φτάσει σε πλήρη ωρίμανση. Το σύστημα της «μεταπολίτευσης» που διαδέχθηκε το σύστημα του εμφυλίου διχασμού, στα πλαίσια του διεθνούς διπολισμού, έφτασε στα όριά του: ανέλαβε να το διαχειριστεί ο ηττημένος του εμφυλίου πολέμου, μεταλλαγμένος και ενσωματωμένος, βέβαια, σήμερα πια. Ταυτόχρονα και ο διεθνής διπολισμός κατέρρευσε, καταλαμβάνοντας την θέση του ένας ασταθής πολυμερισμός κέντρων ισχύος, που συνέχεια αναδιατάσσονται στις συμμαχίες και συνεργασίες τους.

α) Στην τρέχουσα φάση των διεθνών εξελίξεων εμφατικά ξεχωρίζουν: Ι) η παρακμή της Δύσης και η αποσύνθεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ΙΙ) η στοχοποίηση της Ρωσίας από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ένεκα της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης, ΙΙΙ) η αναδυόμενη ταραχοποιός παρουσία  του Ισλάμ και των ενδοαραβικών εξοντωτικών συγκρούσεων, ΙV) η εντεινόμενη ισχύς και αποδέσμευση των BRICS, με πλέον διακεκριμένη την Κίνα.

β) Η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων επηρεάζεται από τις νέες παραμέτρους: Ι) Τουρκία ως τοπική ηγεμονική δύναμη με αναβάθμιση της στρατιωτικοπολιτικής επιθετικότητάς της, ΙΙ) αποκάλυψη γιγαντιαίων ενεργειακών κοιτασμάτων στις ελληνικές ΑΟΖ, ΙΙΙ) διασύνδεση με τις ενδοαραβικές συγκρούσεις μέσω μεταναστευτικής πλημμυρίδας.

γ) Η Ελλάδα αντιμετωπίζει: Ι) πολιτειακή κρίση καθώς έχει βυθιστεί στην απόλυτη ανυποληψία ο πολιτικός κόσμος, ΙΙ) χρεοκοπία οικονομική, ΙΙΙ) κατάρρευση των πολιτικών πυλώνων της παγκόσμιας θέσης της καθώς απορρίπτεται, απωθείται και ταπεινώνεται από την Ευρωζώνη και το ΝΑΤΟ, ΙV) μοναδική ιστορικά ταυτόχρονη αμφισβήτηση των συνόρων και της υπόστασης του νεοελληνικού κράτους, ταυτόχρονα με διαλυτική κρίση στην Παιδεία και στο εκπαιδευτικό σύστημα, V) μοναδική ιστορικά διασάλευση της κοινωνικής συνοχής εξαιτίας της δημοσιονομικής κατάρρευσης και της ανεργίας, της αποσάθρωσης του παραγωγικού ιστού και ιδίως του πρωτογενούς τομέα, της μαζικής μετανάστευσης νεολαίας και επιστημόνων, της εισβολής εκατομμυρίων τριτοκοσμικών μεταναστών και κάθε τύπου φυγάδων.

Υπό αυτές τις γενικές περιστάσεις, προφανής είναι η ανάγκη αναθεώρησης της παραπαίουσας αλλά κρατούσας πολιτικής κατάστασης. Κάτι που συνιστά ανατροπή και προϋποθέτει τομές, σε μια προγραμματισμένη διαδρομή, που προς ώρας δεν υπάρχει. Η ανάγκη όμως επιβίωσης της Ελλάδας από την ασφυξία ρευστότητας και της πρόταξης ελάχιστων μέτρων αμυντικής στρατηγικής είναι ζωτική.

δ) Προτείνονται τα εξής, άμεσης εφαρμογής:

  1. Πληρωμές του Δημοσίου σε μισθούς, συντάξεις και προμηθευτές, εσωτερικά, με ομόλογα που αντιστοιχούν δεσμευτικά σε ακίνητα του ελληνικού κράτους ( αποτιμημένα στην τρέχουσα αξία τους ), σταθερής αγοραστικής σχέσης 1:1 με το ευρώ. Τα ομόλογα αυτά εξαργυρώνονται έναντι οφειλών προς το Δημόσιο. Με αυτά τα ομόλογα χρηματοδοτούνται και τα μέτρα αναχαίτισης της ελληνικής ανθρωπιστικής καταστροφής.
  2. Προσωρινή αναστολή πληρωμής τοκοχρεολυσίων ωσότου αφενός ελεγχθεί η ποιότητα και νομιμότητα του δημοσίου χρέους και αφετέρου επανεκκινήσει η Οικονομία. Ρήτρες και ομόλογα ανάπτυξης έναντι χρέους. Τιτλοποίηση και λογιστική εγγραφή των γερμανικών αποζημιώσεων.
  3. Ανακήρυξη της ελλαδικής Α.Ο.Ζ. . Πρόσκληση αναδόχων τιτλοποίησης των ενεργειακών αποθεμάτων. Προκήρυξη μίσθωσης αγκυροβολίων και υποδομών στον ρωσικό στόλο και πεδίων στρατιωτικών ασκήσεων στο Ισραήλ.
  4. Συγχώνευση των μεγάλων πτωχευμένων Τραπεζών, ίδρυση επενδυτικής και λιανικής δημοσίων Τραπεζών. Ίδρυση δημοσίας Τράπεζας εκμετάλλευσης-διαχείρισης εθνικού ορυκτού πλούτου και ακίνητης περιουσίας.
  5. Φορολογητέα ύλη, το υπόλοιπο εσόδων μείον εξόδων, κλίμακες από 25~50%, περιστολή της φοροαποφυγής και αδυσώπητος κολασμός της φοροδιαφυγής με απαλλοτρίωση πλούτου ως κοινωνικό μέρισμα.
  6. Επενδυτική επέκταση της Ελλάδας από κοινού με την Κύπρο στην ανατολική Μεσόγειο και την Βαλκανική. Εκτόνωση εθνικιστικών προστριβών μέσω πολυμερούς συμμετοχικής δημιουργικής ανάπτυξης.

Τα μέτρα αυτά διακόπτουν την υφεσιακή ασφυξία, τονώνουν την εγχώρια ζήτηση και παραγωγή, ανασυγκροτούν την πρωτογενή ανάπτυξη και την οικονομική ανεξαρτησία και αυτάρκεια, τροχοδρομούν την ενεργειακή απεξάρτηση. Αναβαθμίζουν πρωταγωνιστικά την Ελλάδα και ανοικοδομούν το πλαίσιο της ειρηνικής συνύπαρξης. Φυσικά επιδέχονται ελαστικότητας και προσαρμογών ανάλογα των περιστάσεων.

Η κυβέρνησή μας μπορεί να τα θέσει σε δημόσια διαβούλευση, να προσκαλέσει υπερκομματική-εξωκομματική συνεργασία και   πανεθνική συστράτευση επιμερίζοντας αρμοδιότητες και ευθύνες σε όλες τις θεσμικές πολιτικές και κοινωνικές οντότητες. Για να μη πέσει επάνω της η ταφόπλακα της «μεταπολίτευσης».

Στην Αθήνα 27/3/2015 Νίκος Καραβαζάκης.

Advertisements
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.
Αρέσει σε %d bloggers: