Αρχική > Εθνικά > «“CYPUSA-01/15”: Κοινή Άσκηση Έρευνας & Διάσωσης Κύπρου-ΗΠΑ.»

«“CYPUSA-01/15”: Κοινή Άσκηση Έρευνας & Διάσωσης Κύπρου-ΗΠΑ.»

28/04/2015

“CYPUSA-01/15”: Κοινή Άσκηση Έρευνας & Διάσωσης Κύπρου-ΗΠΑ

Κοινή άσκηση Έρευνας & Διάσωσης πραγματοποιούν τις πρωινές ώρες της Κυριακής, Κύπρος και ΗΠΑ σε θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου. Όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση η διεθνής άσκηση με την ονομασία “CYPUSA-01/15” «θα πραγματοποιηθεί σε θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου, εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή Αεροναυτικών δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής».

Προστίθεται ότι «τον πλήρη συντονισμό και τον επιχειρησιακό έλεγχο των Α/Ν Μέσων που θα λάβουν μέρος στην άσκηση, θα έχει το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, σε συνεργασία με τη 6η Μοίρα Αμφιβίων Επιχειρήσεων του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού».

«Κύριος σκοπός της άσκησης είναι η προαγωγή του επιπέδου εκπαίδευσης και η περαιτέρω ανάπτυξη συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ των δυνάμεων των συμμετεχόντων κρατών, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος αντίδρασης και να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του συστήματος Έρευνας & Διάσωσης σε περιπτώσεις σοβαρών ατυχημάτων σε εμπορικά ή επιβατηγά πλοία που δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και σε συναφείς ανθρωπιστικές επιχειρήσεις», σημειώνεται.

Το σενάριο της άσκησης αφορά «Ναυτικό Ατύχημα στην Ανοιχτή Θάλασσα» και για αντιμετώπιση του περιστατικού θα τεθεί σε εφαρμογή από το ΚΣΕΔ Λάρνακας το Εθνικό Σχέδιο Έρευνας & Διάσωσης «ΝΕΑΡΧΟΣ».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, «η άσκηση θα περιλαμβάνει έρευνα – εντοπισμό και διάσωση ναυαγών από τη θάλασσα, αεροδιακομιδή τραυματιών – ασθενών (MEDEVAC Οperations) καθώς και προσνηώσεις – απονηώσεις ελικοπτέρων, τα οποία πιθανόν να προκύψουν σε πλοία που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Η αυριανή άσκηση αποτελεί την πρώτη προγραμματισμένη συνεργασία, εντός του 2015, σε θέματα Έρευνας & Διάσωσης μεταξύ των δυνάμεων των δύο χωρών ενώ εντός του 2014 πραγματοποιήθηκαν δύο παρόμοιας φύσεως ασκήσεις.

(ΚΥΠΕ/ΗΦ/ΓΧΡ)

http://mignatiou.com/

Κατηγορίες:Εθνικά
Αρέσει σε %d bloggers: