Αρχική > Πολιτική > ΟΧΙ φυσικά αλλά μετά, ΤΙ;

ΟΧΙ φυσικά αλλά μετά, ΤΙ;

04/07/2015
Εκλογές 25/1/2015

Εκλογές 25/1/2015

  1. Με βάση την απογραφή του 2011 και όπως επανειλημμένα έχουμε καταδείξει, ο πραγματικός αριθμός νόμιμων εκλογέων στην χώρα μας είναι περίπου 7,8 εκατομμύρια πολίτες και όχι οι καταχρηστικά υπολογιζόμενοι 9,9 εκατ. επειδή συμπεριλαμβάνονται και οι απόδημοι ομογενείς. Επί των 7,8 εκατ. πρέπει λοιπόν να υπολογισθεί η ουσιαστική συμμετοχή/αποχή ενώ η τυπική θα υπολογισθεί επί των 9,9 εκατ. Συνεπώς για να είναι τυπικά έγκυρο από συμμετοχή το δημοψήφισμα πρέπει να ψηφίσουν τουλάχιστον 4,0 εκατ. πολίτες.
  2. Η παρεξηγημένη, υποβολιμαία,, ιδεολογικοποιημένη, προβοκαρισμένη, σχεδόν διχαστική ένταση, προδικάζει πως η συμμετοχή θα ξεπεράσει τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό, αφού και μόνον η εκλογική επιρροή των αντιτιθεμένων κομματικών παρατάξεων υπερβαίνει τα 5,0 εκατ. ψηφοφόρων. Συνεπώς το δημοψήφισμα, πέραν της διαδικαστικής/νομικής εγκυρότητάς του θα είναι και αριθμητικά/ποσοστιαία έγκυρο.
  3. Η οξύτητα της οικονομικής δυσπραγίας και της διαρρηγμένης κοινωνικής συνοχής είναι βέβαιο πως ωθεί τις μεγάλες μάζες των ανέργων-απολυμένων-πενομένων συμπολιτών μας, ήτοι 3,0 εκατ., να συμμετάσχουν. Αλλά και οι έως τώρα έχοντες μικρότερες εισοδηματικές απώλειες εξαιτίας της ασκούμενης φορολογικής πολιτικής οριζοντίων και όχι αναλογικών επιβαρύνσεων, σπεύδουν να συμμετάσχουν καθόσον προβλέπουν ότι μια πολιτική νίκη της συγκυβέρνησης, στην πρώτη ευκαιρία επ’ αυτών (δικαίως) θα στρέψει τις περισσότερες νέες μνημονιακές επιβαρύνσεις ( 8 δις ευρώ, το ελάχιστον).
  4. Προκύπτει λοιπόν ως αρκετά πιθανή μια πολύ μεγάλη συμμετοχή, πιθανόν ισοδύναμη ή ελαφρώς μικρότερη από αυτή των τελευταίων εκλογών. Τάξεως μεγέθους των 6,0 εκατ. εκλογέων, που σημαίνει ουσιαστική συμμετοχή 75% (επί των 7,8 πραγματικών εγγεγραμμένων) ή τυπική (επί των 9,9 «πλασματικά» εγγεγραμμένων) 60%. Σε κάθε περίπτωση καταδεικτική της ενεργούς πολιτικοποίησης των Ελλήνων. Χωρίς να αποκλείεται η τάση παραίτησης μέρους του εκλογικού σώματος, που εξουθενωμένο από την πενία και αηδιασμένο από την ιδεοληπτική κομματοκρατία, απωθείται και από την ασάφεια του διακυβεύματος στο δημοψήφισμα, μιάς και το ερώτημα/δίλημμα αφορά σε παραλλαγή της μνημονιακής κατοχής της χώρας μας. Βέβαια, η παραίτηση/αποχή μας αφοπλίζει αμαχητί. Ενώ η επιλογή ΑΚΥΡΟΥ, παρότι ελκυστικότατη πολιτικά, τελικά μπορεί να ευνοήσει-άθελά μας- όσους επαφίενται στην προκρούστεια ευρωκλίνη.
  5. Η επανεμφάνιση πάντως προσώπων που πρωταγωνίστησαν την τελευταία δεκαετία στη δημοσιονομική καταστροφή και την εθνική ταπείνωση της Ελλάδας (Σημίτης, ΓΑΠ, Καραμανλής) αλλά και του εξαμβλώματος της μεταπολεμικής πολιτικής σκηνής μας Κ.Μητσοτάκη, πιθανό να παρακινήσει σε μεγαλύτερη συμμετοχή όσων έχουν υποστεί τα δεινά αυτών των πολιτευτών και των πολιτικών τους.
  6. Στατιστικά μπορούμε να διαβλέψουμε με αρκετή ασφάλεια πως πρέπει να υπερισχύσει το «ΟΧΙ» καθώς οι ζημιωθέντες από τα μνημόνια και τις ευρωπαϊκές πολιτικές είναι πολύ περισσότεροι από τους ολίγους (πραγματικά) ευεργετηθέντες. Η προσφυής δε έσχατη διατύπωση του Πρωθυπουργού-«θέλουμε ΝΑ ΖΟΥΜΕ και όχι απλά να μένουμε στην Ευρώπη»-καλύπτει ένα τέτοιο πλειοψηφικό ρεύμα στην ελληνική κοινωνία. Όποια ανατροπή θα είναι πολιτική και θα οφείλεται αποκλειστικά στις ανεπάρκειες και ασάφειες των συγκυβερνητικών χειρισμών που επέτρεψαν και την προπαγανδιστική διείσδυση των μνημονιακών παρεμβάσεων εξωτερικού.
  7. Σε κάθε περίπτωση, παραμένει το κενό της στρατηγικής ανάκαμψης της οικονομίας και της κοινωνίας μας και της τακτικής διαχείρισης των πιεστικών άμεσων αναγκών και των διαπραγματεύσεων. Όπου η συγκυβέρνηση αυτή στο 5μηνο που πέρασε απέδειξε την απόλυτη απροετοιμασία και ανεπάρκειά της.

Νίκος Καραβαζάκης

Δείτε και:

Πρώτες παρατηρήσεις επί της απογραφής του 2011.

Πρώτες επισημάνσεις επί των προβλημάτων εκ της εθνικής απογραφής του 2011.

Η αληθινή και πραγματική εκλογική ισχύς της απόρριψης των μνημονίων-δικομματισμού.

Κερδίζεται μάχη με τροχιοδεικτικά και πόλεμος με παπατζήδες;

Εξωκομματική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα.

Πνιγόμαστε ή μαχόμαστε;

Πιθανή συνεισφορά διάσωσης.

Υπερκομματική – εξωκομματική διακυβέρνηση, εθνικής – κοινωνικής διάσωσης!

Advertisements
Κατηγορίες:Πολιτική
Αρέσει σε %d bloggers: