Αρχική > Εθνικά > Και την ελλαδική ΑΟΖ θέλουν οι Τούρκοι!

Και την ελλαδική ΑΟΖ θέλουν οι Τούρκοι!

09/03/2016

«Τι είναι το casus belli… Ο Νταβούτογλου αποδείχθηκε αφιλόξενος οικοδεσπότης»

Π.Α.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΑΚΗ

Μπροστά στον σοβαρό κίνδυνο να εμπλέξει και τα ελληνοτουρκικά και το κυπριακό στην προσπάθεια της να διασωθεί από την τροπή που έχει πάρει το μεταναστευτικό βρίσκεται η κυβέρνηση και αυτό διαφαίνεται από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, με το παρασκήνιο στο ΝΑΤΟ, την επίσκεψη του κ. Τσαβουσογλου στην Αθήνα και τελικά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Σμύρνη.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός που διπλωματικά πιέζεται στις μυλόπετρες της Καγκελαρίου Μέρκελ, των υπολοίπων εταίρων και της Τουρκίας, θεωρεί ότι αρκεί μια απλή αναφορά σε μια συνέντευξη τύπου για τις παραβιάσεις ή το casus belli για να «βγει η υποχρέωση» και ότι το μεταναστευτικό είναι το θέμα το οποίο μπορεί να φέρει κοντά τις δυο χώρες και να συμβάλει στην υπέρβαση των υπολοίπων διαφορών.

Δυστυχώς, με το background του αριστερού διεθνισμού, ο ΣΥΡΙΖΑ κουβαλά πολλές ιδεοληψίες σχετικά με την Τουρκία, που εμποδίζουν την διαμόρφωση μιας σοβαρής πολιτικής έναντι της Άγκυρας.

Έτσι ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε μεν στις παραβιάσεις και στο casus belli αλλά άθελά του αποκάλυψε τον λανθασμένο τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει ως ένα «κατάλοιπο του παρελθόντος, πριν 60 χρόνια» την απειλή πολέμου που έχει διατυπώσει η Τουρκία θέλοντας να επιβάλλει το δικό της status quo στο Αιγαίο.

Στην χθεσινή συνέντευξη τύπου, ο κ. Νταβουτογλου επανέλαβε αυτό που όλη η τουρκική ηγεσία από τον Ντεμιρελ και την Τσιλερ μέχρι τον Ετσεβιτ και τον Μπαϋκάλ τόνιζαν. Η απειλή Πολέμου, το casus belli θα αρθεί μόνον όταν η Ελλάδα αποποιηθεί με απόφαση μάλιστα της Ελληνικής Βουλής όλων των δικαιωμάτων που της παρέχει η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και αυτό αφορά φυσικά κυρίως το δικαίωμα της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων έως τα 12 ν.μ..(Αυτό που συμπεριλαμβάνεται στο ισχύον Δίκαιο των θαλασσών είναι η κυριαρχία της Ελλάδας στην δική της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη /Β.Σ.)

Αυτό δεν έχει να κάνει με «κατάλοιπο της ιστορίας», ούτε είναι κάτι που είναι «60 χρόνια πριν». Είναι μια παρούσα ζωντανή και καθημερινή τελεσιγραφική απειλή της Τουρκίας εναντίον της χώρας μας που μετατρέπει την Ελλάδα σε χώρα περιορισμένης κυριαρχίας…

Αλλά και στο θέμα των παραβιάσεων δόθηκε η ευκαιρία στον κ. Νταβούτογλου, ο οποίος προφανώς έχει υπόψη του τα όσα συζητώντας μεταξύ των δυο πλευρών και στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών, να δηλώσει ότι θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να περιορισθούν οι επικίνδυνες αναχαιτίσεις και τέτοιου είδους επεισόδια στο Αιγαίο. Προηγουμένως είχε ακριβώς αναδείξει την ουσία του προβλήματος, διαστρεβλώνοντας όμως την πραγματικότητα, καθώς υποστήριξε ότι δεν υπάρχει παραβίαση ελληνικού εναέριου χώρου καθώς η Τουρκία δεν θεωρεί τις περιοχές αυτές (μεταξύ 6 και 10 ν.μ ) ως ελληνικό εναέριο χώρο. Φυσικά του επισημάνθηκε ότι πλέον έχουμε πολύ συχνά παραβιάσεις και κάτω των 6 ν.μ. αλλά και υπερπτήσεις σε ελληνικά νησιά.

Μπροστά στο προσφυγικό «βάζουμε τα διμερή προβλήματα σε παρένθεση», προσθέτοντας ότι ούτε η Ελλάδα παραιτείται από τα δικά της αιτήματα, ούτε η Τουρκία, οι «διαφορές αφορούν τον θαλάσσιο και εναέριο χώρο, αυτό δεν είναι μυστικό, όμως καταλαβαίνουμε ότι η αύξηση των εντάσεων δεν ωφελεί κανέναν…». Το πρόβλημα φυσικά είναι ότι με αφορμή το προσφυγικό η Τουρκία επιχείρησε να επιβάλλει όλη την διεκδικητική ατζέντα της στο Αιγαίο, ενώ θα πρέπει να δούμε πως θα εξελιχθεί και η νατοϊκή επιχείρηση στο Αιγαίο, όπου υπάρχουν ακόμη πολλά σκοτεινά σημεία στα επιχειρησιακά σχέδια και θα πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη ότι απορρίφθηκαν όλες οι τουρκικές απαιτήσεις (για εξαίρεση των νησιών από τον σχεδιασμό της επιχείρησης με το επιχείρημα ότι είναι αποστρατιωτικοποιημένα, την αποφυγή καταγραφής νησιών με ονόματα για τα οποία υπάρχει διαφορά, εναέριος χώρος κλπ) .

Είχε προηγηθεί την περασμένη Παρασκευή η γνωστή πια δήλωση του τούρκου υπουργού εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβουσογλου, που λίγο πολύ είχε υποστηρίξει ενώπιων του ομόλογου του Νίκου Κοτζιά, ότι όταν πρόκειται για διάσωση και για μια ανθρώπινή ζωή δεν έχει σημασία η κυριαρχία επί των νησιών…

http://mignatiou.com/2016/03/ti-ine-to-casus-belli-o-ntavoutoglou-apodichthike-afiloxenos-ikodespotis/

 

Advertisements
Κατηγορίες:Εθνικά
Αρέσει σε %d bloggers: