Αρχική > πολιτική οικονομία > «Γάτες που γαβγίζουν!»

«Γάτες που γαβγίζουν!»

22/03/2016
Οι λόγοι για τους οποίους έτσι έχουν τα πράγματα είναι μόνιμοι και παγκόσμιας εφαρμογής και επιβεβαιώνονται πλήρως από την ιστορική παρατήρηση. Πρόσθετη απόδειξη παρέχει η ελληνική περίπτωση του Σύριζα.
του  Κώστα Χριστίδη
Οι γάτες, πάντως, του τίτλου του άρθρου δεν είναι Ιμαλαΐων, ούτε διακρίνονται από το άσπρο ή μαύρο χρώμα τους (αδιάφορο, κατά τον Κινέζο ηγέτη Deng Xsiao Ping, αρκεί να «πιάνουν ποντίκια’’, να είναι δηλ. αποτελεσματικές). Είναι αυτές που προσφυώς ανέφερε ο Milton Friedman, υποστηρίζοντας ότι «το να αποδέχεται κανείς την ύπαρξη μίας κρατικής υπηρεσίας, εφ’ όσον όμως λειτουργεί με τον επιθυμητό τρόπο, είναι εξ ίσου ουτοπικό με το να ζητά γάτες που γαβγίζουν’’!
Ο τρόπος που λειτουργεί μία κρατική υπηρεσία δεν είναι σύμπτωση, ούτε αποτέλεσμα ενός λάθους που μπορεί να διορθωθεί εύκολα, αλλά είναι συνέπεια της φύσης της κρατικής υπηρεσίας και της επίδρασης πιέσεων οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών που έχουν ισχύ σχεδόν όση και οι φυσικοί νόμοι. Η παράβλεψη του γεγονότος αυτού είναι ακριβώς το λάθος που κάνουν οι κρατιστές όλων των κομμάτων αλλά και μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης, που πιστεύουν ότι είναι αρκετό να εκδιωχθούν οι «αντιδραστικοί’’ ή οι «διαπλεκόμενοι’’ και να αντικατασταθούν με ηθικούς, αδιάφθορους ανθρώπους για να λειτουργήσει το σύστημα.
Οι λόγοι για τους οποίους έτσι έχουν τα πράγματα είναι μόνιμοι και παγκόσμιας εφαρμογής και επιβεβαιώνονται πλήρως από την ιστορική παρατήρηση. Πρόσθετη απόδειξη παρέχει η ελληνική περίπτωση του Σύριζα. Προεκλογικά υποσχέθηκε τα πάντα: μειώσεις φόρων, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, παροχή 13ης σύνταξης, αύξηση του κατώτατου μισθού σε 751 ευρώ, ακύρωση μνημονίων, διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, μέχρι και αλλαγή της («νεοφιλελεύθερης’’) Ευρώπης!
Κυριολεκτικά, γάτες που γαβγίζουν! Μετά από δεκαπέντε μήνες αριστερής διακυβέρνησης, τα αποτελέσματα είναι τραγικά σε όλους τους τομείς, στην οικονομία, την παιδεία, την κοινωνική πρόνοια, παντού. Καμία επιτυχία ή βελτίωση στον ορίζοντα. Ήλθε και η επιδείνωση στο μεταναστευτικό (εν πολλοίς με ευθύνη της ίδιας της κυβέρνησης) και η Ελλάδα αποκτά ταχύτατα την εικόνα τριτοκοσμικής χώρας.
Τα προβλήματα θα εντείνονται όσο θα συνεχίζεται η φορολογική απομύζηση των πολιτών και η μετατόπιση πόρων στον κρατικό πίθο των Δαναΐδων. Η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκινήσει από τα βασικά: να κάνει τα σωστά πράγματα με τον σωστό τρόπο, έχοντας κατά νου ότι πίσω από τα περισσότερα προβλήματα των τελευταίων δεκαετιών βρίσκεται η υπερβολική διόγκωση του κράτους και ο αντίστοιχος περιορισμός της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. ( Την είδαμε κι αυτήν, την  διαπλεκόμενη κρατικοδίαιτη, της αρπαχτής και της φοροδιαφυγής. Β.Σ.)
Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: