Αρχική > Διεθνή > «Ο ισλαμικός διεθνισμός στην Ευρώπη.»

«Ο ισλαμικός διεθνισμός στην Ευρώπη.»

29/03/2016

eurabia

Με τον Χρίστο Ιακώβου

Το φαινόμενο του ισλαμικού διεθνισμού εμφανίστηκε στις διεθνείς σχέσεις με την οργάνωση Αλ Κάιντα. Το πυκνό δίκτυο της Αλ Κάιντα, το οποίο γνωρίσαμε για πρώτη φορά μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, διατηρούσε επί μακρόν κοιμώμενα δίκτυα, τα οποία ήταν έτοιμα να δράσουν με βάση τις οδηγίες του κέντρου, τα οποία αποστέλλονταν με κωδικοποιημένα μηνύματα.

 

Η Αλ Κάιντα, μετά την ανατροπή των Ταλιμπάν, την εκτέλεση του Οσάμα μπιν Λάντεν και τη διάλυση του δικτύου χρηματοδότησής της από τους Αμερικανούς, στην ουσία, απομονώθηκε και έχασε την όποια δυνατότητα αποτελεσματικής δράσης.

 

Πριν από την 11η Σεπτεμβρίου, η Αλ Κάιντα, βασιζόταν σε μια ένωση απομάχων του πολέμου στο Αφγανιστάν εναντίον των Σοβιετικών. Μετά την ανατροπή του καθεστώτος των Ταλιμπάν και την κατοχή της χώρας από τις αμερικανικές δυνάμεις, ο πυρήνας των παλαιών στελεχών άρχισε να συρρικνούται, λόγω των θανάτων, των συλλήψεων και της απομόνωσης. Έτσι, σταδιακώς άρχισε η οργάνωση να χάνει τη δυνατότητά της να ανανεώνεται.

 

Ο πόλεμος στο Ιράκ το 2003 δημιούργησε ένα νέο φυτώριο ισλαμιστών ριζοσπαστών, οι οποίοι βρήκαν δράση μέσα από το «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε». Μια νέα γενιά με διαφορετικό προφίλ από αυτό της Αλ Κάιντα έκανε την εμφάνισή της μετά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν και γιγαντώθηκε με την παρατεταμένη κρίση στη Συρία. Αυτοί οι νέοι διεθνιστές ισλαμιστές έγιναν ακόμη πιο ριζοσπαστικοί από την παλιά γενιά, οι περισσότεροι εκ των οποίων προέρχονται από τη Δύση, της οποίας ακολουθούν άλλωστε τον τρόπο ζωής. Αυτοί πήγαν στη Δύση είτε πολύ νέοι είτε για να σπουδάσουν, είτε γεννήθηκαν εκεί από γονείς μετανάστες. Συνεπώς νέα φυτώρια ισλαμιστών άρχισαν να εμφανίζονται στον ευρωπαϊκό χώρο.

Σήμερα, ένας μεγάλος αριθμός μουσουλμάνων της Ευρώπης τοποθετούν τους θρησκευτικούς νόμους πάνω από αυτούς των ευρωπαϊκών κρατών στα οποία ζουν. Ριζοσπαστικές ομάδες ισλαμιστών, πολλές από τις οποίες συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος, έχουν τα μέσα και τους πόρους να στραφούν κατά των Ευρωπαίων πολιτών, τόσο εντός της Ευρώπης όσο και εκτός.

 

Οι μουσουλμάνοι της Ευρώπης έχουν συνήθως μια αναφορά και έξω από τις χώρες στις οποίες ζουν, στις χώρες δηλαδή της καταγωγής τους, και εν γένει στο διεθνές ισλάμ. Όσο αυτές οι χώρες βουλιάζουν στις κρίσεις και την αβεβαιότητα, τόσο θα ενοχοποιείται εντελώς δυσανάλογα η Δύση προς τις όποιες πραγματικές ευθύνες της, και άλλο τόσο θα προσχωρούν πολλοί στον ιερό πόλεμο εναντίον της.

 

Σήμερα, όπως αποδεικνύεται από έρευνες που έχουν γίνει, ριζοσπαστικές ομάδες ισλαμιστών συμμετέχουν σε χαμηλού κινδύνου αποστολές, όπως η στρατολόγηση στελεχών, η εξεύρεση οικονομικών πόρων, η προπαγάνδα και η εκπαίδευση, τέτοιες που δεν θα είναι εύκολο να εντοπιστούν εύκολα από τις αρχές ευρωπαϊκών κρατών. Όλα αυτά διευκολύνονται εντός της ευρωπαϊκής ηπείρου για διάφορους λόγους: πρώτος, η γεωγραφική γειτνίαση με χώρες που «εξάγουν» τον ριζοσπαστικό ισλαμισμό. Δεύτερος, η λαθρομετανάστευση και τα «ανοιχτά» σύνορα. Τρίτος, οι αυξανόμενες μουσουλμανικές κοινότητες εντός της Ευρώπης και τέλος τα ήδη υπάρχοντα ισλαμικά τρομοκρατικά δίκτυα εντός της Ευρώπης.
Τα τελευταία χρόνια, οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν καταγράψει ένα δίκτυο που αναπτύσσεται εντός της Γηραιάς Ηπείρου και το οποίο δεν έχει σχέση με την Αλ Κάιντα, αλλά με το Ισλαμικό Κράτος. Το δίκτυο έχει απλώσει τις ρίζες του σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις που έχουν συμπαγείς μουσουλμανικές κοινότητες, σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και μη κυβερνητικούς οργανισμούς και ισλαμικά πολιτιστικά κέντρα της Ευρώπης.
Τα βασικά μέλη αυτού του δικτύου σε πολλές περιπτώσεις έχουν στρατιωτική εκπαίδευση και εμπειρία σε μάχη και έχουν καλές διασυνδέσεις με τρομοκρατικές ομάδες, ξένες κυβερνήσεις και με τη μουσουλμανική διασπορά στην Ευρώπη (κυρίως στη Βρετανία και τη Γαλλία). Χρησιμοποιούν εγκληματικές δραστηριότητες για τη χρηματοδότηση και την υλοποίηση του ιδεολογικού τους στόχου. Στην κορυφή των παράνομων δραστηριοτήτων τους είναι το παράνομο εμπόριο ναρκωτικών, το λαθρεμπόριο όπλων, η παραχάραξη διαβατηρίων και η παράνομη διακίνηση ανθρώπων. Μέλη του δικτύου, για να μην εντοπίζονται εύκολα, μετέρχονται διάφορες μεθόδους, όπως για παράδειγμα αλλάζουν την εμφάνισή τους, ξυρίζουν γενειάδες, μετακινούνται σε μια πιο φιλική ευρωπαϊκή χώρα και αποφεύγουν να μιλούν ελεύθερα όταν μαζεύονται σε τζαμιά ή σε άλλους χώρους συνάθροισης μουσουλμάνων.

 

Επίσης, το δίκτυο έχει αναπτύξει μια εσωτερική δομή για να υποστηρίξει τη συλλογή κεφαλαίων και κυρίως τη συλλογή πληροφοριών. Η συμβολή των φορέων και των δομών που καταγράφονται σε αρκετές περιπτώσεις και διερευνήθηκαν δείχνουν ισχυρούς δεσμούς μεταξύ διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών.

 

Το φαινόμενο του ισλαμικού διεθνισμού εμφανίζεται πάνω απ’ όλα ως υπερεθνικό και δεν έχει παρά περιστασιακούς δεσμούς με τη Μέση Ανατολή. Η δυναμική κινητοποίηση και δράση δεν συνδέεται παρά μόνο έμμεσα με τις συγκρούσεις στον μουσουλμανικό κόσμο. Αντιθέτως αυξάνει τους δεσμούς του με την Ευρώπη. Η λογική πλέον των ισλαμικών ριζοσπαστικών οργανώσεων είναι να μάχονται λιγότερο για την υπεράσπιση του ισλάμ και περισσότερο για την πρωτοπορία κινημάτων αμφισβήτησης του δυτικού πολιτισμού, της αμφισβήτησης της δυτικής παρουσίας στον μουσουλμανικό κόσμο, καθώς επίσης και της κατεστημένης τάξης πραγμάτων σε ευρωπαϊκά κράτη, τα οποία θεωρούν εχθρικά.

http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=320252&-V=stiles

Advertisements
Κατηγορίες:Διεθνή
Αρέσει σε %d bloggers: