Tου Γ. Αγγέλη

Η αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ, πέρα από τις επιμέρους αναφορές για το ελληνικό θέμα της αξιολόγησης, συγκεντρώνει την προσοχή όλων σε ένα σημείο, το πώς ο πρόεδρός της θα επιλέξει να απαντήσει στην ανοικτές πλέον «κατηγορίες» από την πλευρά Schaeuble.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών «κατηγορεί» -με δηλώσεις λίγο πριν την έναρξη της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ- τον κ. Draghi οτι συμπαρασύρει την Ευρωζώνη σε μία λάθος πολιτική, αυτή της ποσοτικής χαλάρωσης και κυρίως των αρνητικών επιτοκίων.

Η «επίθεση” είναι σαφές ότι έχει τις ρίζες της στο γεγονός οτι τα αρνητικά επιτόκια «θίγουν” ευθέως τους «εισοδηματίες” της πολιτικής πελατείας του CDU που έχουν εξεγερθεί ενάντια στην γραμμή Draghi, υποχρεώνοντας ακόμα και τον πρόεδρο της Bundesbank κ. Weidmann – γνωστό αντίπαλο του Draghi – να βγαίνει σε υπεράσπισή του στο όνομα της προστασίας της ανεξαρτησίας της ΕΚΤ η οποία θίγεται από την παρέμβαση Schaeuble.

Θα σηκώσει αύριο το «γάντι” από τα… ύψη του ουρανοξύστη της Φρανκφούρτης ο πρόεδρος της ΕΚΤ και μέχρι πόσο θα τραβήξει το σχοινί, δεδομένου οτι και ο ίδιος έχει σοβαρές ανησυχίες για τις αναταράξεις στα θεμέλια της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας και παγκόσμιου κολοσσού της Deutshe Bank, για την οποία ορισμένοι αναλυτές -κυρίως Aμερικανοί- της αποδίδουν χαρακτηριστικά «Lehman Brothers”…

Και όλα αυτά σε ενα περιβάλλον υψηλής αστάθειας στο τραπεζικό ευρωσύστημα (κόκκινα δάνεια, υψηλός κίνδυνος από παράγωγα προϊόντα, κ.α.), με το προσφυγικό πρόβλημα να ταράζει τα θεμέλια της πολιτικής σταθερότητας στην Γερμανία και την ευρωοικονομία να διολισθαίνει σε μία κατάσταση «χρόνιας στασιμότητας” (κατά Lary Summers), ενώ στην Ελλάδα όλοι ξορκίζουν το ενδεχόμενο νέου προβλήματος.

Είναι αποδεκτό από όλους τους οικονομικούς αναλυτές ότι ο κ. Draghi σε επίπεδο στενά νομισματικής πολιτικής αύριο δεν μπορεί ούτε πρόκειται να αλλάξει κάτι ως προς τα μέτρα που έχει εξαγγείλει, πριν δώσει χρόνο σ’ αυτά να ξεδιπλωθούν ως προς την εφαρμογή τους.

Και τον Ιούνιο πρόκειται να ξεκινήσει η λειτουργία ενός νέου εργαλείου εκείνου των τετραετών δανείων μηδενικού κόστους στις τράπεζες (ΤLTRO2) που για πρώτη φορά θα μπορεί να εφαρμοσθεί και με αρνητικά επιτόκια σε όσες τράπεζες πετύχουν να ξεπεράσουν ενα πλαφόν μετατροπής των δανείων αυτών σε χορηγήσεις σε επιχειρήσεις και ιδιώτες.

Κατά συνέπεια δεν αναμένεται κάποια εξαγγελία σχετική με τα μέτρα. Καμία πέραν μιας, εκείνης που θα αφορά στο αν η ΕΚΤ άλλαξε γνώμη ως προς το αν υπάρχει ενδεχόμενο να βυθίσει σε μεγαλύτερο βάθος τα αρνητικά επιτόκια που ήδη εφαρμόζει «αν χρειασθεί”. Την τελευταία φορά το είχε κατ’ αρχήν αποκλείσει.

Αυτό το σημείο είναι εξαιρετικά κρίσιμο γιατί θα καθορίσει την συμπεριφορά του ευρώ και έτσι των αγορών.

Γιατί κάθε μελλοντική μεταβολή ή στασιμότητα στο θέμα των αρνητικών επιτοκίων θα επηρεάσει τις ισοτιμίες του ευρώ.

Και  έτσι τις αγορές όσο η Fed παραμένει αμήχανη και αναποφάσιστη στο αν θα προχωρήσει ή όχι και πότε σε νέα αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου.

Το γεγονός αυτό έχει ανοίξει νέα συζήτηση στην Ευρωζώνη για το αν θέλει ενα ισχυρό ή ενα φτηνό ευρώ (λόγω της πτώσης των τιμών πρώτων υλών) και έτσι έμμεσα η νομισματική πολιτική έχει συνδεθεί (τυπικά απαγορευμένη σχέση) με την συναλλαγματική πολιτική της ΕΚΤ και της Fed.

Όλα αυτά κάνουν την αναμονή για την αυριανή τοποθέτηση του κ. Draghi εξαιρετικά… νευρική καθώς το τελευταίο που θα επιθυμούσαν όλοι είναι μια αύξηση της έντασης στις σχέσεις Draghi Schaeuble που θα μπορούσε να συμπρασύρει τις αγορές σε σπασμωδικές και ανεξέλεγκτες αντιδράσεις. Και ο πρόεδρος της ΕΚΤ έχει δείξει οτι είναι πολύ προσεκτικός σ’ αυτά.. Υπάρχει όμως και το επικίνδυνο παιχνίδι εξουσίας το οποίο έχει μπει σε νέα φάση λόγω της κρίσης στην Ευρωζώνη.

Και σ’ αυτό κανείς δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις, όπως απέδειξε πρόσφατα και η συμπεριφορά του ΔΝΤ με τους Ευρωπαίους εταίρους του…

Άλλωστε μέρος αυτού του «παίγνιου” εξουσίας επηρεάζει και την στάση ΔΝΤ και ΕΚΤ στο ελληνικό χρέος με μη ελεγχόμενες προς το παρόν εξελίξεις. Και εδώ οι ενδείξεις από πλευράς Draghi αύριο αναμένεται να δώσουν κάποια «εργαλεία” κατανόησης των επερχόμενων αλλαγών.

http://www.capital.gr/story/3120696?utmsource=email