Αρχική > Διεθνή, Εθνικά, Ιστορικά και θεωρητικά, Κύπρος / κυπριακό > «Μια μεγαλοϊδεατική παράκρουση.»

«Μια μεγαλοϊδεατική παράκρουση.»

07/05/2016

 

 Τα κούφια τούβλα Νταβούτογλου και η αξία του άρθρου του Βασίλη Φίλια…

Ένα προνοητικό δημοσίευμα της «Σημερινής» στις 29.8.2013 για τον Α. Νταβούτογλου, τον Ρ. Τ. Ερντογάν, το δόγμα του «στρατηγικού βάθους» και την τουρκική εξωτερική πολιτική

«Η ΕΛΛΑΔΑ κινδυνεύει από την Τουρκία μόνο στον βαθμό και διότι υπάρχουν στη χώρα μας αγοραίοι χρεοκόποι και μειοδότες, αλλά και ηττοπαθείς και περιδεείς που μας οδήγησαν στη Μαδρίτη, το Ελσίνκι και τα Ίμια…»

Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε στη «Σημερινή» στις 29.8.2013. Το αναδημοσιεύουμε σήμερα, λόγω επικαιρότητας, με την απομάκρυνση του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, ή, όπως έγραψε ο αγαπητός Πάνος Ιωαννίδης σε ηλεκτρονικό μήνυμά του, αφού «ο Τούρκος Σουλτάνος κατάπιε τον Τούρκο Βεζίρη, γιατί το περιβόητο ‘Στρατηγικό Βάθος’ αποδείχθηκε μπούρδα…». Σήμερα αποδείχθηκε επιπλέον ότι η Τουρκία είναι ο συνεργάτης και προωθητής των ισλαμιστών αποκεφαλιστών που εξοντώνουν χριστιανούς στη Μέση Ανατολή και στη Συρία. Τελικά, εκείνοι που ανέβασαν τον Αχμέτ Νταβούτογλου σε κάποιο σπουδαίο υποκείμενο ήσαν οι δικοί μας, ξεπουλώντας και το βιβλίο του!!!

Τρικυμία… εν κρανίω
Έγραψα στις 29.8.2013:

«Καθώς πέφτουν βροχή τα άρθρα και αναλύσεις ξένων αναλυτών και αρθρογράφων για την πολιτική παραφροσύνη της ηγεσίας της κατοχικής Τουρκίας (Ερντογάν/Νταβούτογλου) και πόσο επικίνδυνη κατήντησε για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, δεν μπορώ παρά να θυμίσω τη διαχρονική αξία του άρθρου του Καθηγητού Βασίλη Φίλια, πρώην Πρύτανη Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών, όταν έγραψε και δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ‘ΤΟ ΠΑΡΟΝ’ στις 13 Ιουνίου 2010, σελ. 8, με τίτλο ‘Α. Νταβούτογλου: Το στρατηγικό βάθος’ μιας μεγαλοϊδεατικής παράκρουσης».

Η σημασία και το βάθος του άρθρου του Καθηγητού Φίλια, δυστυχώς, τότε δεν αξιολογήθηκε σωστά, όμως το έκαναν τελικά ο χρόνος και τα γεγονότα, που δεν χαρίζονται σε κανέναν. Και οι Τούρκοι οι ίδιοι. Που απέδειξαν ότι κάθε άλλο παρά… στρατηγικό βάθος είχε η παράκρουση του Νταβούτογλου. Ορθώς ελέχθη τότε από τον προνοητικό καθηγητή ότι ο Νταβούτογλου έχει τρικυμία εν κρανίω. Και εμείς τον αναγάγαμε, βέβαια, σε τεράστια φυσιογνωμία.

Στο ίδιο κύμα σκέψης εκφράστηκε κάποτε και ο μ. Καθηγητής Νεοκλής Σαρρής, και, όπως πληροφορούμαι, και ο Ισραηλινο-αμερικανός στρατηγικός αναλυτής Edward Luttwak, ο οποίος αργότερα αποκάλεσε τον Α. Νταβούτογλου δημόσια «ηλίθιο» (idiot).

«Η τρέλα του Βασιλιά Ερντογάν»

Τα δύο πολύ πρόσφατα άρθρα που εκθέτουν την τουρκική πολιτική Ερντογάν/Νταβούτολγου είναι, α) «Η τρέλα του Βασιλιά Ερντογάν» (The Madness of King Erdogan) του Emanuele Ottolenghi στις 20 Αυγούστου 2013.

The Madness of King Erdogan

Ο συγγραφέας επικρίνει τον Ερντογάν για πολιτική παραφροσύνη (political insanity) και για ψευδαισθήσεις ότι μπορούσε η Τουρκία να επανακτήσει τον ρόλο περιφερειακής δύναμης που έχασε με την πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και τονίζει τη ζημιά και τα θαλασσώματα που προξένησε η πολιτική του αλαζονεία, με την ανάμιξή του στα προβλήματα των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου…

Το β) άρθρο είναι του Samuel J. Brannen, στις 21 Αυγούστου 2013, με τίτλο «Ο φασαρίας Ερντογάν που κερδοσκοπεί από την αμερικανική επιείκεια» (Troublesome Erdogan Feeding on U.S. Indulgence).
http://nationalinterest.org/commentary/troublesome-erdogan-feeding-us-indulgence-8926

Αμερικανική ανεκτικότητα

Ο αρθρογράφος σχολιάζει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν, οπλισμένος με τις επεκτατικές βλέψεις και τον ζήλο του υπ. Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου, έβαλε την Τουρκία στην πλέον ξέφρενη περίοδο διπλωματικής πορείας της πρόσφατης ιστορίας, περιπλανώμενος στη Μέση Ανατολή για να λύσει τα πλέον δύσκολα προβλήματα, από τον Λίβανο μέχρι τη Σομαλία. Επικρίνει και την ανεκτικότητα των ΗΠΑ έναντι της τουρκικής πολιτικής, την οποία (ανεκτικότητα) εκμεταλλεύθηκε ο Ερντογάν. Για να καταλήξει ο αρθρογράφος ότι τελικά η τουρκική πολιτική τα έκανε θάλασσα με όλους και μέσα στην ίδια την Τουρκία…

Παγγερμανισμός-Παντουρκισμός

Σε τελική ανάλυση, επανέρχομαι στην εξαίρετη ανάλυση του Καθηγητού Βασίλη Φίλια, ο οποίος δικαιώθηκε για τις απόψεις του. Αντιγράφω ορισμένα αποσπάσματα.

«Η λογική του βιβλίου του Νταβούτογλου έχει πολλές ομοιότητες με εκείνη τού ‘Ο Αγών μου’ του Χίτλερ. Αρκεί στη θέση τού ‘παγγερμανισμός’ να μπει η λέξη ‘παντουρκισμός’, στη θέση της ‘άριας φυλής’ η θέση ‘τουρκική φυλή’, στη θέση του ‘ζωτικού, γερμανικού, χώρου’ το ‘ευρύτερος οθωμανικός χώρος»…

»Μήπως, όμως, είναι η Τουρκία πράγματι τόσο ισχυρή όσο θέλει να μας την εμφανίσει ο κ. Νταβούτογλου; Αντί απαντήσεως, παραπέμπουμε στα όσα έγραψε με τίτλο ‘Μαθήματα από την Αρμενία’, στον ‘Φιλελεύθερο’ Λευκωσίας, ο Μιχάλης Ιγνατίου στις 11.4.2010, που αποκαλύπτουν όχι μόνον τις αντιφατικότητες, αλλά και τη σαθρότητα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής…

»Στην ‘Καθημερινή’ της 14.5.2010 υπάρχει ένα δημοσίευμα με τίτλο ‘Κριτική εκ των έσω στο δόγμα Νταβούτογλου’, που αναφέρεται στη σχιζοφρένεια, την αλαζονεία και την αναποτελεσματικότητα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής από Τούρκους πανεπιστημιακούς και καθηγητές Πολιτικής Επιστήμης…

»Η Ελλάδα, επομένως, κινδυνεύει από την Τουρκία μόνο στον βαθμό και διότι υπάρχουν στη χώρα μας αγοραίοι χρεοκόποι και μειοδότες, αλλά και ηττοπαθείς και περιδεείς που μας οδήγησαν στη Μαδρίτη, το Ελσίνκι και τα Ίμια…».

ΦΑΝΟΥΛΑ ΑΡΓΥΡΟΥ
Ερευνήτρια/συγγραφέας

http://www.sigmalive.com/simerini/politics/330183/mia-megaloideatiki-parakrousi

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: