Αρχική > Διεθνή, Πολιτισμικά > «Οι Ρώσοι διοργάνωσαν συναυλία στα ερείπια της Παλμύρας.»

«Οι Ρώσοι διοργάνωσαν συναυλία στα ερείπια της Παλμύρας.»

07/05/2016

palmyraΟ Ρώσος αρχιμουσικός Valery Gergiev διηύθυνε τη συμφωνική ορχήστρα του θεάτρου Μαρίινσκι της Αγίας Πετρούπολης

Κονσέρτο μέσα στα ερείπια της αρχαίας Παλμύρας, την οποία ανακατέλαβε τον Μάρτιο ο συριακός στρατός από τους μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, έδωσε σήμερα ένας διάσημος Ρώσος μαέστρος.    

Ο αρχιμουσικός Valery Gergiev, υποστηρικτής του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin, διηύθυνε τη συμφωνική ορχήστρα του θεάτρου Μαρίινσκι της Αγίας Πετρούπολης, σε μια παράσταση με τίτλο “Προσευχή για την Παλμύρα. Η μουσική ξαναδίνει ζωή στα αρχαία τείχη” με κομμάτια των Johann Sebastian Bach, Sergei Prokofiev και Rodion Shchedrin μπροστά σε ένα πλήθος Ρώσων στρατιωτών, υπουργών της κυβέρνησης και δημοσιογράφων.

Palmyra concert

Η συναυλία, που άρχισε στις 15.00 ώρα GMT, μεταδόθηκε ζωντανά από το Russia Today, που κατά διαστήματα την διέκοπτε για να προβάλλει πλάνα στρατιωτικής δράσης που έδειχναν τον ρωσικό στρατό μαζί με αυτόν της Συρίας ενώ απελευθέρωναν την πόλη από τους τζιχαντιστές. Το Foreignpolicy.com σχολίασε με ιδιαίτερα αιχμηρό τρόπο πάντως το κονσέρτο, αφήνοντας αιχμές για ρώσικη προπαγάνδα.

Σε κάποια στιγμή, εμφανίστηκε σε βίντεο και ο πρόεδρος Vladimir Putin μέσω απευθείας σύνδεσης από το Σότσι κι απευθύνθηκε στο πλήθος, αποκαλώντας την τρομοκρατία “επιδημία” από την οποία “ο κόσμος πρέπει να απαλλαγεί ενώ χαρακτήρισε “έκπληξη” το γεγονός πως τελικά έγινε η συναυλία. “Η σημερινή πράξη είχε μείζονα προβλήματα και κινδύνους για όλους, δεδομένου πως πρόκειται για μια χώρα σε πόλεμο όπου οι εχθροπραξίες μαίνονται ακόμη. Αυτό απαίτησε τεράστια δύναμη και προσωπικό θάρρος από όλους σας” σημείωσε ο Ρώσος Πρόεδρος. Η συναυλία στην Παλμύρα δείχνει “την αλληλεγγύη προσωπικοτήτων από τον χώρο του πολιτισμού προς αυτούς που πολεμούν τους τρομοκράτες”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντίμτρι Πεσκόφ.

Ο 63χρονος μαέστρος έχει ήδη οργανώσει συναυλίες σε περιοχές που έχουν πληγεί από τον πόλεμο ή για θύματα φυσικών καταστροφών. Η ορχήστρα του είχε παίξει το 2008 μπροστά από τα ερείπια των κυβερνητικών κτιρίων στο Τσχινβάλι, την πρωτεύουσα της αποσχισθείσας από τη Γεωργία φιλορωσικής δημοκρατίας της Νότιας Οσετίας λίγο μετά τον πόλεμο αστραπή μεταξύ της Γεωργίας και της Ρωσίας για τον έλεγχο του εδάφους αυτού.

Το 2012 είχε διευθύνει συναυλία στο Τόκιο, στη μνήμη των θυμάτων της καταστροφής του 2011 στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, ενώ οργάνωσε επίσης πολλές συναυλίες σε όλο τον κόσμο για τη συγκέντρωση χρημάτων για τα θύματα της ομηρείας σε ένα σχολείο στο Μπεσλάν, στο ρωσικό Καύκασο, η οποία κατέληξε στο θάνατο περισσοτέρων από 330 ανθρώπων, ανάμεσά τους 186 παιδιά.

* Με επιπρόσθετες πληροφορίες από το www.lifo.gr

‘Praying for Palmyra’: Russian orchestra performs concert honoUring victims of Syria war
Δείτε και:

A Salute to a Hero of Russia: Lt. Alexander Prokhorenko

http://russia-insider.com/en/military/salute-hero-russia-lt-alexander-prokhorenko/ri14229

Advertisements
Κατηγορίες:Διεθνή, Πολιτισμικά
Αρέσει σε %d bloggers: