Αρχική > Διεθνή, Κύπρος / κυπριακό > «Ο μουσουλμάνος δήμαρχος και η εκ περιτροπής προεδρία της Κύπρου.»

«Ο μουσουλμάνος δήμαρχος και η εκ περιτροπής προεδρία της Κύπρου.»

13/05/2016

donkeys of Cyprus3-big

Η εκλογή ως δημάρχου στο συντηρητικό Λονδίνο ενός μουσουλμάνου, γιου Πακιστανού μετανάστη, σχολιάζεται σε όλο τον κόσμο και φυσικά στην Κύπρο, όπου πολλοί το συνδέουν και με το Κυπριακό. Θα ήταν καλό να μας δώσει κάποια μηνύματα στην Κύπρο, όπου πολλοί νομίζουν ότι βρήκαν ευκαιρία να κάνουν μαθήματα πολυπολιτισμικότητας και να συνδέσουν το γεγονός με την υπό συζήτηση εκ περιτροπής προεδρία, αλλά και με τη στρέβλωση ότι οι Ε/κ έχουν φοβίες και δεν δέχονται να μοιραστούν την εξουσία με τους Τ/κ.

Της εκλογής του Σαντίκ Καν στο Λονδίνο προηγήθηκαν κι άλλα παραδείγματα, που ενθαρρύνουν κι εμάς. Η εκλογή του Ομπάμα στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν το πρώτο. Για πρώτη φορά η Αμερική εξέλεξε Αφροαμερικάνο για Πρόεδρο και όλος ο πλανήτης θαύμασε τη δημοκρατία που άφησε πίσω της τον εμφύλιο και τους μαύρους δούλους. Όπως έγινε και στη Νότια Αφρική, όταν ο Νέλσον Μαντέλα εξελέγη δημοκρατικά πρώτος έγχρωμος Πρόεδρος το 1994. Στη Γαλλία, η Ραμά Γιαντ, γεννημένη στη Σενεγάλη, μουσουλμάνα και υπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επί Νικολά Σαρκοζί, ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφια για την προεδρία της Γαλλίας στις εκλογές του 2017. Στη Γαλλία, επίσης, το πιο συζητημένο πρόσωπο της κυβέρνησης Φρανσουά Ολάντ είναι η υπουργός Παδείας, Ναγιάτ Βαλό-Μπελκασέμ, μουσουλμάνα, μαροκινής καταγωγής. Και βέβαια όλοι δέχονται ρατσιστικές επιθέσεις, από τους φασίστες, προπάντων στη Γαλλία, ακόμα και από τον Τύπο που πρόσκειται στο Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν, αλλά αυτό δεν σταματά τη δημοκρατία. Όπως και ο Σαντίκ Καν στο Λονδίνο, εκλέγονται ή διορίζονται για τις θέσεις και για τις ικανότητές τους και όχι για την καταγωγή τους. Η Μπελκασέμ, για παράδειγμα, είναι υπουργός από το 2012 και πολύ επιτυχημένη κι αυτό δεν επηρεάζεται από τους φασίστες και τις ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον της.

Οι κοινωνίες των ανθρώπων ωριμάζουν με δημοκρατικές αρχές και ανθρώπινες αξίες, δεν ωριμάζουν επειδή τους το επιβάλλει ένας στρατός κατοχής ή ένα καθεστώς Απαρτχάιντ. Ο Μουσταφά Ακιντζί επιμένει στην εκ περιτροπής προεδρία και δηλώνει κάθε τόσο ότι «δεν είναι δυνατόν να συμμεριστούμε την ιδέα ότι ένας Τ/κ δεν θα φτάσει ποτέ στο αξίωμα του Προέδρου» (6/8/2015). Αυτό το συμμερίζονται και πολλοί Ελληνοκύπριοι της δήθεν ρεαλιστικής σχολής ή της όποιας λύσης. Αλλά, όσα συμβαίνουν στον υπόλοιπο κόσμο θα έπρεπε να είναι τα καλύτερα παραδείγματα για να έχουμε όλοι τις απαντήσεις που ζητούμε στις ανησυχίες μας. Η συνταγή της επιβολής Τουρκοκύπριου στην προεδρία του κράτους διά της δύναμης των όπλων είναι ο πιο σίγουρος δρόμος για να εμπλακούμε σε νέες περιπέτειες. Γιατί ενισχύει τον φυλετικό διαχωρισμό και δυναμιτίζει της αρχές της δημοκρατίας αλλά και της γνήσιας ομοσπονδίας. Η εκλογή ενός Τ/κ από τον λαό δεν μπορεί να αποτραπεί αν βασίζεται στη δημοκρατία. Μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να ξεπεράσει ένας Τ/κ τα ποσοστά της κοινότητάς του. Αλλά, μόνο όταν τον ψηφίσουν Ε/κ θα είναι το τέλος της περιπέτειάς μας και η θεμελίωση ενός δημοκρατικού κράτους των Κυπρίων. Όσο θα επιτρέπουμε, Ε/κ και Τ/κ, στην Τουρκία να επιβάλλει κατοχικούς όρους δεν πρόκειται να φτάσουμε στην ωριμότητα του Λονδίνου, της Αμερικής ή της Γαλλίας.

* Η επιλογή της φωτογραφίας, που συνοδεύει το κείμενο είναι τυχαία και (δεν) περιέχει υπονοούμενα για πρόσωπα και καταστάσεις της Κύπρου. Επί τη ευκαιρία τασσόμαστε ανεπιφύλακτα υπέρ της προστασίας των δικαιωμάτων των κυπριακών γαϊδουριών.    

Άριστος Μιχαηλίδης στον “Φ”

https://tanea-diaspora.net/

 

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: