Αρχική > Διεθνή > «Τουρκία: Στην φυλακή γυναίκα δημοσιογράφος για «ενοχλητικό» ρεπορτάζ.»

«Τουρκία: Στην φυλακή γυναίκα δημοσιογράφος για «ενοχλητικό» ρεπορτάζ.»

20/05/2016

A.Yildis, journalistΗ Αρζού Γιλντίζ καταδικάστηκε σε 20 μήνες φυλάκιση ενώ – ακόμα χειρότερα – έχασε και την επιμέλεια των παιδιών της.

Ο πόλεμος που έχει εξαπολύσει το καθεστώς Ερντογάν εναντίον της ελευθεροτυπίας, δεν φαίνεται να σταματά εμπρός σε τίποτα, ακόμα και σε μία νεαρή γυναίκα δημοσιογράφο μητέρα δύο παιδιών.

Το νέο επεισόδιο των διώξεων αφορά την Αρζού Γιλντίζ, η οποία καταδικάστηκε σε 20 μήνες φυλάκιση και απώλεια της επιμέλειας των παιδιών της επειδή είχε συμμετάσχει στην δημιουργία ενός ρεπορτάζ που έδειχνε το εμπόριο μεταξύ Τούρκων και τζιχαντιστών στα σύνορα με την Συρία.

Το ρεπορτάζ θεωρήθηκε δυσφημιστικό για την κυβέρνηση και η νεαρή δημοσιογράφος οδηγήθηκε στα δικαστήρια, σε μία έκφραση εκδίκησης από τον ίδιο τον Ερντογάν όπως λένε οι δικηγόροι της.

«Κανένας δεν μπορεί να μου πάρει τα παιδιά μου μακριά, ούτε ο ίδιος ο Σουλτάνος, πολύ δε περισσότερο το δικαστήριο» είπε η Γιλντίζ έξω από τα δικαστήρια στην πόλη Mersin στα νότια της Τουρκίας.

Η κατηγορία που βάραινε την δημοσιογράφο αφορούσε ένα ρεπορτάζ που προβλήθηκε το 2014, στο οποίο φαίνονταν φορτηγά της ΜΙΤ (της μυστικής υπηρεσία των Τούρκων) να πουλάνε όπλα σε μαχητές του ISIS στην άλλη πλευρά των συνόρων με την Συρία. Ο Ερντογάν επέμενε  τότε ότι τα οχήματα μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια, και κατηγόρησε τους δημοσιογράφους για προδοσία.

Οι δημοσιογράφοι, μεταξύ τους και η Γιλντίζ είχαν συλληφθεί και βρίσκονταν στην φυλακή χωρίς να  έχουν περάσει από δίκη. Η ίδια δήλωσε ότι ευχαριστεί όσους της συμπαραστάθηκαν όλο αυτό το διάστημα και είπε ότι δεν την απασχολεί όποια ποινή και να της βάλουν, καθώς αυτή έκανε απλά την δουλειά της.

Όσον αφορά τα παιδιά της, η απόφαση της στερεί την επιμέλεια και την δυνατότητα για να αποφασίζει εξ ονόματός τους για τα επόμενα τουλάχιστον δύο χρόνια. «Πρόκειται για μια πράξη εκδίκησης» είπαν οι δικηγόροι της, καθώς υπάρχουν πολλές υποθέσεις όπου το δικαστήριο δεν φθάνει σε ένα τόσο ακραίο σημείο χωρίζοντας μία νεαρή μητέρα από τα παιδιά της.

Cumhuriet

Η υπόθεση των φορτηγών της ΜΙΤ είχε προκαλέσει τον «πόλεμο» με την εφημερίδα «Cumhuriyet», οι δύο δημοσιογράφοι της οποίας, Τζαν Ντουντάρ και Ερντέμ Γκιουλ, είχαν συλληφθεί και οδηγηθεί στο δικαστήριο με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Εκείνη η δίκη είχε γίνει κεκλεισμένων των θυρών και η τουρκική κυβέρνηση είχε εξοργιστεί με την απόφαση Ευρωπαίων διπλωματών να παραστούν στην αίθουσα ως κίνηση καταγγελίας.

https://tanea-diaspora.net/

Κατηγορίες:Διεθνή
  1. 20/05/2016 στο 23:20

    Reblogged στις Macedonian Ancestry.

  1. No trackbacks yet.
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.