Αρχική > Διεθνή, Εθνικά > «Ανδριάντας της Χ. Κλίντον στους Αγ. Σαράντα…λόγω ανεξαρτησίας του Κοσόβου.»

«Ανδριάντας της Χ. Κλίντον στους Αγ. Σαράντα…λόγω ανεξαρτησίας του Κοσόβου.»

25/05/2016

Former  Secretary of State Hillary Clinton smiles during a town hall meeting/television interview on January 29, 2013 at the Newseum in Washington, DC. AFP PHOTO/Mandel NGAN        (Photo credit should read MANDEL NGAN/AFP/Getty ImagesFormer Secretary of State Hillary Clinton smiles during a town hall meeting/television interview on January 29, 2013 at the Newseum in Washington, DC. AFP PHOTO/Mandel NGAN (Photo credit should read MANDEL NGAN/AFP/Getty Images

Ολόσωμο γλυπτό της Χίλαρι Κλίντον αποφάσισε να στήσει στην κεντρική πλατεία των Αγίων Σαράντα στην Αλβανία, το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, η κ. Κλιντον αξίζει μιας τέτοιας τιμής, καθώς συνεισέφερε τα μέγιστα ως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στην ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου.

Υπενθυμίζεται ότι η μεγαλύτερη λεωφόρος της Πρίστινα φέρει το όνομα του συζύγου της κ. Κλίντον, Μπιλ, και ένα τεράστιο πόστερ του με την τεχνοτροπία γκράφιτι κυριαρχεί σε τοίχο πολυώροφης οικοδομής στο κέντρο της πόλης, για την βοήθεια που προσέφερε ως πρόεδρος των ΗΠΑ κατά τον πόλεμο του 1999 στην απόσχιση του Κοσόβου από τη Σερβία.
Επιπλέον, μια πλατεία, επίσης στην Πρίστινα, έχει το όνομα της τότε ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ.

Η ίδια η πόλη των Αγίων Σαράντα, με το πανίσχυρο ελληνικό στοιχείο, είχε μετονομαστεί στο παρελθόν σε «Ζογκαϊ» από τον βασιλιά Ζώγου, Porto EDDA στην ιταλική κατοχή, ενώ επί κομμουνιστικού καθεστώτος αφαιρέθηκε το «Άγιοι» κι έμεινε το «Σαράντι», όπως λέγεται σήμερα.

Π. Μπάρκας, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αργυρόκαστρο, Αλβανία

http://mignatiou.com/2016/05/andriantas-tis-ch-klinton-stous-ag-saranta-logo-anexartisias-tou-kosovou/

Advertisements
Κατηγορίες:Διεθνή, Εθνικά
Αρέσει σε %d bloggers: