Αρχική > πολιτική οικονομία > «Στο «σφυρί» από την Τετάρτη 60.000 ακίνητα με κόκκινα δάνεια.»

«Στο «σφυρί» από την Τετάρτη 60.000 ακίνητα με κόκκινα δάνεια.»

30/05/2016

Μαζί με την άνοδο του ΦΠΑ από μεθαύριο Τετάρτη «πέφτει» και το τελευταίο νομικό εμπόδιο για την έναρξη της διαδικασίας των πλειστηριασμών κατοικιών που τα δάνεια των κατόχων τους έχουν «κοκκινίσει».

 

 

Έτσι από την Τετάρτη οι δικαστικοί επιμελητές μπορούν να ξεκινήσουν τις σχετικές διαδικασίες (προσδιορισμός της εμπορικής αξίας των ακινήτων) και μάλιστα με έξοδα των δανειοληπτών.

 

 

Στις λίστες αναμονής πλειστηριασμών βρίσκονται ήδη 60.000 Έλληνες! Το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα  δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το βράδυ της Παρασκευής.

 

 

Στο Διάταγμα ορίζεται ο τρόπος προσδιορισμού της εμπορικής αξίας του ακινήτου που κατάσχεται σύμφωνα με τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και παράλληλα καθορίζεται το αρμόδιο όργανο προσδιορισμού της αξίας.

 

 

Αρμόδιος για τον προσδιορισμό της εμπορικής αξίας του ακινήτου που κατάσχεται είναι ο δικαστικός επιμελητής, ο οποίος, για το σκοπό αυτό, υποχρεούται να προσλάβει, κατά την κρίση του, πιστοποιημένο εκτιμητή, φυσικό ή νομικό πρόσωπο. Μάλιστα το κόστος της αμοιβής του εκτιμητή βαραίνει τον οφειλέτη!

 

 

Με απλά Ελληνικά ο δανειολήπτης, πέρα από το γεγονός ότι κινδυνεύει να χάσει το σπίτι επειδή δεν έχει να πληρώσει τις δόσεις, θα κληθεί να πληρώσει και τον άνθρωπο που θα κοστολογήσει το πόσο θα πρέπει να πωληθεί το σπίτι του.

 

 

Με στοιχεία του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου, υπάρχουν σε ετοιμότητα προς εκτέλεση 60.000 διαταγές πληρωμής!

 

 

Ωστόσο, οι δανειολήπτες, τα φυσικά πρόσωπα, που πληρούν τα κριτήρια ένταξης στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (Νόμος Κατσέλη) συνεχίζουν προστατεύονται.

 

 

Τα κριτήρια ένταξης προβλέπουν: ακαθάριστο εισόδημα έως 13.906 ευρώ για άγαμους που αυξάνεται έως 35.086 ευρώ για τετραμελείς οικογένειες, αντικειμενική αξία ακινήτου έως 180.000 ευρώ για άγαμους που αυξάνεται έως 260.000 ευρώ για τετραμελείς οικογένειες και εξασφάλιση από την τράπεζα αποδεικτικού εγγράφου ως προς την ιδιότητα του συνεργάσιμου δανειολήπτη.

 

Κέρδος online

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: