Αρχική > πολιτική οικονομία, ΑΟΖ > «Από σήμερα όλα αλλάζουν. Η ενέργεια στο προσκήνιο.»

«Από σήμερα όλα αλλάζουν. Η ενέργεια στο προσκήνιο.»

01/06/2016
Created with GIMP

Created with GIMP

Η ψήφιση χθές το βράδυ του δεύτερου φορολογικού-ασφαλιστικού πολυνομοσχεδίου από την αριστεροδεξιά κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ( να θυμίσουμε οτι το πρώτο ψηφίστηκε στις 14/5) έρχεται να ολοκληρώσει τα προαπαιτουμενα και τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι δανειστές της χώρας προκειμένου να συναινέσουν στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης της του τρέχοντος προγράμματος σταθεροποίησης της οικονομίας, όπως αυτό συμφωνήθηκε στο 3 ο Μνημόνιο που υπογράφηκε στις 13 Ιουλίου πέρυσι. Πρόκειται ασφαλώς περι του σκληρότερου και πλέον ατιμωτικου νομοθετήματος της τελευταίας εξαετιας αφου πέρα απο την καταιγίδα των φοροεισπρακτικών μέτρων και την μείωση των συντάξεων,που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν στην περαιτέρω φτωχοποίηση του πληθυσμού, παραδίδουν αμαχητί την διαχείριση του συνόλου της περιουσίας του κράτους σε μια υπερεθνικη οντότητα.

Αυτη θα είναι το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων , γνωστό πλέον ως Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ (Hellenic Company of Assets and Participations) . Ναι μεν προβλέπεται Ελληνική συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων (3 στους 5 ψήφους του ΔΣ) πλην όμως θα υπάρχει βέτο απο τους δυο εκπροσώπους των δάνειστών ενώ σκοπός του Ταμείου θα είναι όχι μόνο η διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων του κράτους, όπου μεταξυ άλλων περί λαμβάνεται το σύνολο των ενεργειακού τομέα ( ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΛΑΓΗΕ,ΕΔΑ) αλλά και η ρευστοποίηση τους κατά το δοκούν. Ακόμη, και ιδιαίτερα σημαντικο για το ενεργειακό σύστημα, προβλέπεται και ο έλεγχος των φορολογικων εσόδων απο την παραγωγη υδρογονανθράκων .

Μπορει σήμερα η παραγωγη απο το μοναδικό Ελληνικό κοίτασμα στον Πρίνο να είναι μικρή, της τάξεως των 4,500 βαρ. την ημέρα, εάν ομως αύριο ευοδωθούν οι ερευνητικές προσπάθειες στην ευρύτερη λεκάνη του Πρίνου,στον Κόλπο του Ορφανού, στον Μπαμπουρα,στον Πατραϊκό , στα Ιωάννινα και γενικά στην Δυτική Ελλάδα και στο Ιόνιο, όπου υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για την ύπαρξη αξιόλογων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικου αερίου, τότε τα αναμενόμενα έσοδα θα είναι σημαντικά και ένα μέρος αυτών θα δεσμευτεί υποχρεωτικά, όπως προβλέπει ξεκάθαρα το Ταμείο,γ ια την αποπληρωμή του επονείδιστου, κατα Ζωή, χρέους. Αυτο δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλειφθούν οι έρευνες και να σταματήσει η τρέχουσα επιτελική σχεδίαση για νέους γύρους παραχωρήσεων. Το αντίθετο θα υποστηρίζαμε, αφου όσο περισσότερα έσοδα μπορέσει να εξασφαλίσει το Ταμείο τόσο ποιο γρήγορα θα μπορέσει να αποπληρωθεί το χρέος, η έστω προχωρήσει μ´ ενα ικανοποιητικό ρυθμό. Αν και η αξιοποίηση του υδογοναθρακικου πλούτου της χώρας θα έπρεπε εδώ και καιρό, για λόγους που άπειρες φορές έχουμε αναλύσει μέσα απο την στήλη, να αποτελεί προτεραιότητα υψίστης σημασίας για όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις, μόλις τα τελευταία πέντε χρόνια το θέμα αυτο επανήλθε στην ενεργειακή ατζέντα μετά απο 15 χρόνια πλήρους και αδικαιολόγητες απραξίας.

Ναι μεν η αξιοποίηση του υδρογονανθρακικού δυναμικού μπορει να θεωρείται μια μάλλον μακροπρόθεσμη υπόθεση όμως δεν συμβαίνει το ίδιο για την εσωτερικη αγορα υγρων καυσιμων,τον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο. Οι επιπτώσεις εδω απο την σειρά αποφάσεων που σηματοδοτεί το νέο πολύ νομοσχέδιο θα επιφέρουν άμεσες αλλαγές. Στην μεν αγορά πετρελαιοειδών οι νέοι φόροι θα επηρεάσουν αρνητικα την κατανάλωση, όχι όμως σε ανησυχητικό βαθμό λόγω της θετικής συγκυρίας των μειωμένων διεθνών τιμών αργου. Στον ηλεκτρισμό οι επιπτώσεις θα είναι πλέον άμεσες και οδυνηρές για την ΔΕΗ αφου μέσα σε διάστημα ολίγων μόλις μηνών θα απωλέσει ένα σημαντικο περιουσιακό, και κερδοφόρο, στοιχείο, τον ΑΔΜΗΕ χωρίς μάλιστα να προβλέπεται ικανοποιητικό τίμημα, δηλαδη αποζημίωση για την ιδια, ενώ θα δει μια συνεχόμενη συρρίκνωση του μεριδίου της στην αγορα απο την φυγή πολλών καταναλωτών προς τους ιδιώτες παρόχους .Πέρα όμως απο την αναμενόμενη αυτη μείωση, που προβλέπεται ξεκάθαρα απο το Μνημόνιο, αφου μέχρι το 2020 η Επιχείρηση θα πρέπει να έχει χάσει το 50% του πελατολογίου της στην χαμηλή και μεσαία τάση, από τον Οκτώβριο έρχονται και οι δημοπρασίες τύπου NOME, μέσω των οποίων η ΔΕΗ θα προσφέρει ένα 4 με 5 % ηλεκτρικής της παραγωγής στους ανταγωνιστές της , πράγμα που θα επιταχύνει την μείωση του μεριδίου της. Με αλλά λόγια η ΔΕΗ ήδη αντιμετωπίζει θέμα επιβίωσης μέσα σ´ ένα ιδιαίτερα δυσμενές εγχώριο επιχειρηματικό περιβάλλον και σε διαρκώς μεταβαλλόμενες διεθνείς συνθήκες.
Για αυτό η αγορά αναμένει με μεγάλο ενδιαφέρον τις επόμενες κινήσεις της διοίκησης και τις πρωτοβουλίες της για ανάκτηση μεριδίου αγοράς από την ΔΕΗ σε χώρες της περιφέρειας της ΝΑ Ευρώπης σε αντιστάθμισμα του απολεσθέντος εγχώριου μεριδίου.

Σε ότι αφορά το Φ. Αέριο εδώ τα πράγματα προδιαγράφονται πλέον θετικά αφού το νέο νομικό πλαίσιο προβλέπει σημαντική μείωση του ΕΦΚ, που κακώς είχε επιβληθεί πριν τέσσερα χρόνια, και άρα θα βοηθήσει στην ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας καθώς και στην περαιτέρω διείσδυση του ΦΑ στον οικιακό και εμπορικό τομέα. Η τάση μείωσης των τιμών στο ΦΑ διευκολύνεται και εδώ από την διεθνή συγκυρία των χαμηλών τιμών αργού, πράγμα που πρόκειται να ενισχύσει την συμμετοχή των ιδιωτών παραγωγών στην ηλεκτροπαραγωγή οι οποίοι ωφελούνται επίσης και από τον νέο τρόπο υπολογισμού των ΑΔΙ.

Οι αλλαγές που επέρχονται σε όλο το εύρος του ενεργειακού τομέα συνέπεια των νέων νομοθετικών ρυθμίσεων, κρίνονται ως ιδιαίτερα σημαντικές και εκτιμάται από όλους σχεδόν τους παράγοντες ότι θα υπάρξουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τόσο στην οργάνωση όσο και στην ίδια την λειτουργία της αγοράς. Έτσι σύντομα πρόκειται να δούμε την εμφάνιση νέων εταιρειών, ιδιαίτερα στον τομέα παροχής ενεργειακών υπηρεσιών, την συρρίκνωση η και την πτώση άλλων καθώς θα διαμορφώνονται πρωτόγνωρες συνθήκες σε μια μέχρι τώρα μάλλον ήσυχη και παραδοσιακή αγορά όπως είναι η Ελληνική. Απ´ εδώ και εμπρός όλα αλλάζουν και η γνωστή ρήση του Ηράκλειτου ως προς «τα πάντα ρεί» αποκτά σήμερα ιδιαίτερη σημασία.

Advertisements
  1. 01/06/2016 στο 14:06
  2. 01/06/2016 στο 09:14

    Reblogged στις Macedonian Ancestry.

  1. No trackbacks yet.
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.
Αρέσει σε %d bloggers: