Αρχική > Κύπρος / κυπριακό > «Ποιοι και γιατί μαύρισαν την Κύπρο και τον Μαυρογιάννη για τη ΓΣ του ΟΗΕ.»

«Ποιοι και γιατί μαύρισαν την Κύπρο και τον Μαυρογιάννη για τη ΓΣ του ΟΗΕ.»

19/06/2016

poioi-kai-giati-mayrisan-tin-kypro-kai-ton-mavrogianni-gia-ti-gs-tou-oie

Δεν είχα υπόψη μου να γράψω και να σχολιάσω την τυχόν εκλογή του κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη –και συνεπώς της Κύπρου– στην προεδρία της ετήσιας (71ης) φθινοπωρινής Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών. Εάν τα πράγματα πήγαιναν κατ’ ευχή, η επιτυχία θα ήταν τέτοιας πολιτικής αλλά και υπαρξιακής σημασίας για την Κυπριακή Δημοκρατία, που τα πράγματα θα μιλούσαν μόνα τους και τα πολλά σχόλια, πέραν των συγχαρητηρίων, θα ήταν περιττά. 

Γράφει ο Μάριος Ευρυβιάδης

Γράφω γιατί χάσαμε. Έστω και με διαφορά λίγων μόνο ψήφων (94-90). Και διότι γνωρίζω γιατί και πώς χάσαμε, όπως γνωρίζουν στο κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών και όπως γνωρίζει και ο κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης. Την Κύπρο και τον κ. Μαυρογιάννη τους μαύρισαν οι φίλοι μας, της λεγόμενης ευρωατλαντικής κοινότητας –νατοϊκά κράτη και κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την Κύπρο και τον κ. Μαυρογιάννη τους καταψήφισαν όλα εκείνα τα κράτη που εδώ και τέσσερις δεκαετίες (και μερικά από το 1960), καταπολεμούν αυτή καθαυτή την ύπαρξη του κυπριακού κράτους. Ένα αυτόνομο κυπριακό κράτος στα νερά της ανατολικής Μεσογείου τους δημιουργεί συνεχή πολιτική ναυτία. Τους καταψήφισαν οι άσπονδοι φίλοι μας στην Ευρωπαϊκή  Ένωση. Αυτοί που συνεχώς κάνουν πλάτες στο πάλαι ποτέ «κοσμικό» κεμαλικό μοντέλο, που σήμερα μεταλλάχθηκε σε «μετριοπαθές» ισλαμικό, αλλά παραμένει πάντοτε «μοντέλο» προς μίμηση από τα μη δυτικά κράτη, για τους δυτικούς πάτρωνές του.

Την υποψηφιότητα Μαυρογιάννη πολέμησαν πρωτίστως οι Εγγλέζοι, ακολουθούμενοι κατά πόδας από τους Σκανδιναβούς, με τη Νορβηγία του «ευρωατλαντόπληκτου» Έσπεν Μπαρθ Άιντα να πρωτοστατεί. Την καταψήφισε η Ουάσινγκτον. Και την  καταψήφισε η Αυστραλία του Αλεξάντερ Ντάουνερ. Εδώ υπάρχουν και περισσεύουν οι ψήφοι που έκαναν τη διαφορά.

Μπορεί να χάθηκαν κάποιοι ψήφοι στην Αφρική λόγω του εχθρικού λόμπι που έκανε ο εκπροσώπος της Παλαιστίνης, όπως μας πληροφορεί ο ανταποκριτής  του ΚΥΠΕ στη Νέα Υόρκη, ο Αποστόλης Ζουπανιώτης. Οι Παλαιστίνιοι θεωρούν πως η Κύπρος έχει στραφεί υπέρ του Ισραήλ και κατά των Παλαιστινίων. (Αυτή είναι μια λανθασμένη εκτίμηση και θα διαφανεί σύντομα με την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους από τη Λευκωσία. Είναι μια θέση που επίσης συγκρούεται με το ιστορικό των σχέσεων της Κύπρου με τους Παλαιστίνιους. Δεν είναι όμως αδικαιολόγητη η θέση αυτή, αν δει κανείς τον εντελώς «άγαρμπο» τρόπο που κάποιοι στην Κύπρο, και όχι τυχαίοι, όπως ο αρχηγός του ΔΗΣΥ κ. Νεοφύτου, βγάζουν τη γλώσσα τους και την πένα τους περίπατο σε κρίσιμα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, χρησιμοποιώντας πολιτικές υπερβολές και αχρείαστο λεξιλόγιο, χωρίς να συμβουλεύονται το υπουργείο Εξωτερικών –διότι προφανώς τα ξέρουν όλα).

Όμως το πρόβλημα δεν ήταν κάποιοι ψήφοι στην Αφρική ή στην Ασία, που δόθηκαν στον ανθυποψήφιο του κ. Μαυρογιάννη. Η ήττα δεν προέκυψε από την Ανατολή. Προήλθε από τη Δύση. Και ήταν προσχεδιασμένη –δούλεψαν οι άσπονδοι φίλοι μας για την καταψήφιση της κυπριακής υποψηφιότητας. Αυτό είναι που έγινε. Αν δούμε την υποψηφιότητα της Κύπρου από τη «δική» τους σκοπιά –αυτή των ευρωατλαντιστών– τα πράγματα γίνονται ξεκάθαρα. Καταρχάς πρέπει να υπομνησθεί πως ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) είναι και παραμένει –με τα όποια προβλήματά του– ο πιο σημαντικός οικουμενικός θεσμός της μεταπολεμικής έννομης τάξης.

Και αν εκλέγονταν ο κ. Μαυρογιάννης, στο πρόσωπό του η Κυπριακή Δημοκρατία θα προήδρευε του πιο σημαντικού του οργάνου, που είναι η Γενική Συνέλευση. Θυμίζω επίσης πως μόλις δύο χρόνια πριν, το 2012, η Κυπριακή Δημοκρατία προήδρευσε του δεύτερου πιο σημαντικού θεσμού στον κόσμο –περιφερειακού όμως– που είναι η ΕΕ. Και τότε «λύσσαξαν» οι άσπονδοι φίλοι μας, αλλά δεν υπήρχε απολύτως τίποτα που μπορούσαν να κάνουν.

Μια κυπριακή προεδρία της 71ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ δεν θα ήταν τιμή μόνο για τον Ανδρέα Μαυρογιάννη και για την Κύπρο, θα ήταν και μια κατά κράτος νίκη του κυπριακού κράτους, δηλαδή της Κυπριακής Δημοκρατίας, και μια κατά κράτος ήττα όλων αυτών –πέραν της Τουρκίας, βέβαια– που εδώ και δεκαετίες επιβουλεύονται την κρατική της υπόσταση και επιδιώκουν, συστηματικά, την κατάλυσή της.

Όλο τον μήνα Σεπτέμβριο, ένας Κύπριος διπλωμάτης της Κυπριακής Δημοκρατίας θα προήδρευε της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Και το ένα κράτος που θα ήταν «εκλιπόν» από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ –εφόσον επέμενε στο γινάτι του πως δεν υπάρχει τάχατες κυπριακό κράτος και πως η Κυπριακή Δημοκρατία, της οποίας εκπρόσωπος θα προήδρευε, είναι «εκλιπούσα»– θα ήταν η Τουρκία. Και κάθε φορά που θα συνέρχονταν η Γενική Συνέλευση, η Τουρκία ή θα «έπαιζε πελλόν» ή θα έπρεπε η αντιπροσωπεία της να μαζεύει τα μπογαλάκια της και να σηκώνεται να φεύγει από την αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης.

Όμως ένα τυχόν κατάντημα της Τουρκίας στη Γενική Συνέλευση δεν θα ήταν το μείζον. Θα ήταν απλά μια «παράπλευρη» συνέπεια. Το μείζον ήταν και παραμένει η κατάλυση του κυπριακού κράτους. Οσονούπω, μας λένε όλες οι χώρες που μαύρισαν Κύπρο-Μαυρογιάννη, η «λύση» έρχεται. Το λένε σχεδόν καθημερινά, με τελευταίο παράδειγμα τον κ. Γιούνκερ της ΕΕ να επαναλαμβάνει, παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ, πως το 2016 θα υπάρξει «λύση». Και η «λύση» που έχουν όλοι αυτοί υπόψη είναι η λεγόμενη «διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία», μια συνθήκη που για να υπάρξει πρέπει, εξ ορισμού, να καταλυθεί το κυπριακό κράτος του 1960 –με τη συναίνεση της μεγάλης πλειοψηφίας του κυπριακού λαού.

Η διασύνδεση με το Κυπριακό

Από όσα διαβάζουμε στον κυπριακό Τύπο, το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών έβγαλε ήδη τα συμπεράσματά του: μας πούλησαν οι εταίροι μας, λένε. Για να βγάλουν όμως ορθά συμπεράσματα, θα πρέπει να πάνε παραπέρα.

Πρέπει να κάνουν τη διασύνδεση -το «linkage» που λέμε στη γλώσσα της διπλωματίας- με το Κυπριακό, όπως εκτιμώ και ανέλυσα πιο πάνω.

Στην περίφημη κλασική ταινία «Ο Νονός», στο δεύτερο μέρος (1974), ο Νονός πλέον Michael Corleone μας θυμίζει τι τον συμβούλευσε ο πατέρας του: «Να κρατείς τους φίλους σου κοντά, αλλά τους εχθρούς σου κοντύτερα» («keep your friends close, but your enemies closer».)

Αν μάθουν κάτι στο κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών από αυτή την εμπειρία, θα είναι κέρδος. Αλλιώς η μουσίτσα ο Άιντα -του οποίου η χώρα, η Νορβηγία, πρωτοστάτησε στην ήττα του Μαυρογιάννη- θα τους πηγαινοφέρνει στην πηγή μέχρι να του παραδώσουν και τα αβγά και τα πασχάλια.

Και ειδικά ο συμπαθής Ανδρέας Μαυρογιάννης δεν θα έχει καμιά δικαιολογία.

«ΒΑΡΙΔΙ» Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΗ ΙΔΙΟΤΗΤΑ 

Είναι λοιπόν ποτέ δυνατό να βρισκόμαστε στο «παρά πέντε» της «λύσης» και να έχουμε την Κυπριακή Δημοκρατία -ένα κράτος με ημερομηνία λήξης- να προεδρεύει του πιο σημαντικού οικουμενικού θεσμού της μεταπολεμικής εποχής και της διεθνούς έννομης τάξης; Δεν γίνεται. Τελεία και παύλα. Και όχι μόνο. Δεν μπορεί να προεδρεύει ένα κράτος με ημερομηνία λήξης, αλλά να προεδρεύει και ένα άτομο -ο κ. Μαυρογιάννης- που έχει άλλη, πολύ πιο σοβαρή δουλειά να επιτελέσει ως «διαπραγματευτής» της μιας από τις «δύο» κοινότητες στην Κύπρο. Δεν μπορεί ο κ. Μαυρογιάννης να «κουνάει το μαντίλι» και να λέει «bye-bye» σε μια «διαδικασία» που βρίσκεται στο «παρά πέντε» και να πηγαίνει να γίνεται πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Δεν γίνεται. Τέλεια και παύλα.

ΟΙ ΕΠΙΤΗΔΕΙΟΙ ΝΟΡΒΗΓΟΙ 

Το πόσο επιτήδειοι είναι οι Νορβγηγοί προκύπτει και από ένα εξαιρετικά σημαντικό και αιματηρό γεγονός. Η Νορβηγία του Άιντα κατέχει το παγκόσμιο πρωτείο στην οργανωμένη δολοφονία του μεγαλύτερου θηλαστικού στον πλανήτη: της φάλαινας. Οι Νορβηγοί δολοφονούν ετησίως περισσότερες  φάλαινες -για «επιστημονικές», τάχατες, μελέτες, όμως φτιάχνουν καλλυντικά από το λάδι τους- παρά όσες δολοφονούν, μαζί, η Ιαπωνία και η Ισλανδία. Καταφέρνουν οι επιτήδειοι Νορβηγοί να κρατούν το γεγονός αυτό μακριά από τη δημοσιότητα και αποφεύγουν, έτσι, τον διεθνή στιγματισμό και τα μποϊκοτάζ!

ΥΓ. Αφιερώνω το κείμενό μου στη μνήμη του Αριστείδη Καρατζιά, ιστορικού του ελληνισμού, εκδότη, ανιδιοτελούς πατριώτη και ανθρωπιστή, που έφυγε απρόσμενα. Στο καλό Άρη – άφησες έργο πίσω  σου που πλουτίζει βιβλιοθήκες σε όλο τον κόσμο.

https://tanea-diaspora.net/

Advertisements
Κατηγορίες:Κύπρος / κυπριακό
Αρέσει σε %d bloggers: