Αρχική > Πολιτική > «Le Monde: Να απαγορεύσει η Κομισιόν στον Μπαρόζο να γίνει υπάλληλος της Goldman Sachs.»

«Le Monde: Να απαγορεύσει η Κομισιόν στον Μπαρόζο να γίνει υπάλληλος της Goldman Sachs.»

11/07/2016

Η Ευρώπη δεν είχε ανάγκη από αυτό το πράγμα. Την ώρα που οι Βρετανοί αποφασίζουν να εγκαταλείψουν την Ευρώπη. Είναι βέβαια δικαίωμά τους.

 

Αλλά ο Μπαρόζο να μην έχει βρει τίποτα καλύτερο να κάνει, μερικές εβδομάδες μετά το Βrexit, από το να διορίσει τον εαυτό του στην Goldman Sachs, αυτό είναι ένα δεύτερο χτύπημα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, γράφει, έξαλλη, η γαλλική εφημερίδα Le Monde στο κύριο άρθρο της, με τίτλο «Μπαρόζο, ο αντι-Ευρωπαίος».

 

Και συνεχίζει:

 

«Και αυτό το χτύπημα είναι κάτω από τη ζώνη, είναι αναξιοπρεπές. Θα ρίξει λάδι στη φωτιά όσων κατηγορούν την Ευρωπαϊκή Ενωση και καταφεύγουν συχνά σε σενάρια συνωμοσίας.
Η Goldman Sachs είναι η αμερικανική τράπεζα που ενσαρκώνει τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008. Χιλιάδες θέσεις εργασίας χάθηκαν, το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ εκτοξεύτηκε, το ίδιο και στην Ευρώπη. Η Goldman Sachs διακρίθηκε, ειδικότερα, γιατί βοήθησε την Ελλάδα να παρουσιάσει ψεύτικους προϋπολογισμούς για να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Δικαίως ή αδίκως, η τράπεζα έγινε το σύμβολο μιας εποχής συγκρούσεων ανάμεσα στο ιδιωτικό και το δημόσιο συμφέρον.

 

Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο υπήρξε πρόεδρος της Κομισιόν από το 2004 ως το 2014 και υπήρξε πρωθυπουργός στην Πορτογαλία από το 2002 ως το 2004.

 

Οι άλλοι ηγέτες της Ευρώπης επέλεξαν τον Μπαρόζο γι’ αυτή τη θέση, παρότι δεν είχε κανένα χάρισμα. Ο ίδιος ενστερνίστηκε όλες τις φιλελεύθερες σαχλαμάρες, εντελώς απλοϊκές για την εποχή. Ας θυμηθούμε ότι έλεγε πως η αγορά θα αυτορρυθμιστεί, πως η παγκοσμιοποίηση είναι ευτυχισμένη, πως η λιτότητα είναι καλή μόνο στη δίαιτα για τα κιλά κ.λπ.

 

Ο Μπαρόζο δεν κατάλαβε τίποτα από την οικονομική κρίση του 2008 που ερχόταν. Υπήρξε πρόεδρος της Κομισιόν χωρίς να πρωτοτυπήσει σε κάτι, χωρίς να προσφέρει την παραμικρή ιδέα που θα μπορούσε να βοηθήσει την ανανέωση του ευρωπαϊκού ιδεώδους.

 

Το ότι τώρα πάει να τακτοποιηθεί στην Goldman Sachs είναι νόμιμο. Μπορεί όμως να θεωρηθεί και ασυμβίβαστο, λόγω της προηγούμενης θέσης. Σε κάθε περίπτωση, με τον διορισμό του στην αμερικανική τράπεζα θεμελιώνει τη χειρότερη εικόνα για την Ευρώπη: την αιμομικτική εικόνα ανάμεσα στην πολιτική εξουσία και τις ιδιωτικές τράπεζες. Κάνει δηλαδή αυτό για το οποίο κατηγορούν την Ευρώπη όλα τα αντι-ευρωπαϊκά κινήματα της ακροδεξιάς. Και αυτό είναι απαράδεκτο.

 

Πρόκειται για μια κίνηση αντι-ευρωπαϊκή και οι συνέπειές της στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη θα είναι τρομακτικές.

 

Η Κομισιόν πρέπει να καταδικάσει αυτόν τον διορισμό του Μπαρόζο. Και θα πρέπει να αλλάξει και τον κανονισμό της: να απαγορεύεται ρητά σε ένα πρώην μέλος της να «τακτοποιείται» σε έναν τομέα, για τον οποίο έχει υπογράψει ρυθμιστικές συνθήκες. Ισως σωθεί κάτι από την εικόνα της ΕΕ, ό,τι έχει απομείνει τέλος πάντων».

Κέρδος online

Advertisements
Κατηγορίες:Πολιτική
Αρέσει σε %d bloggers: