Αρχική > πολιτική οικονομία, Περιβάλλον, οικολογικά θέματα, Πολιτική > ««Αειφόρος Ανάπτυξη και Περιβάλλον. Η περίπτωση της αξιοποίησης του Ελληνικού».»

««Αειφόρος Ανάπτυξη και Περιβάλλον. Η περίπτωση της αξιοποίησης του Ελληνικού».»

15/07/2016

Ελληνικό ημερίδα.jpg

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Επιστημονική ημερίδα με θέμα «Αειφόρος Ανάπτυξη και Περιβάλλον. Η περίπτωση της αξιοποίησης του Ελληνικού», τη Δευτέρα 27 Ιουνίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

 

Στην Α’ ενότητα της Ημερίδας εξετάσθηκαν οι «Κοινωνικές, οικονομικές και αρχαιολογικές επιπτώσεις από την επικείμενη επένδυση» με σχετικές εισηγήσεις από τους κ.κ.: Ελένη Πορτάλιου, Καθηγήτρια Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου («Εναλλακτική πρόταση για ένα οικολογικά, οικονομικά και κοινωνικά βιώσιμο σχέδιο για το Ελληνικό), Παύλο Δερμενάκη, οικονομολόγο – ερευνητή (Master-M.S.c) («Οικονομική διάσταση της πώλησης του Ελληνικού») και Κωνσταντίνα Καζά-Παπαγεωργίου, Αρχαιολόγο («Οι Αττικοί Δήμοι Ευώνυμον, Αλιμούς και Αιξωνή στο πρ. Αεροδρόμιο Ελληνικού και το ευρύτερο περιβάλλον του»). Την Ενότητα αυτή συντόνισε η κ. Μαρία Καραμανώφ Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος.

Η Β’ ενότητα της Ημερίδας, την οποία συντόνισε ο Καθηγητής κ. Γρηγόρης Τσάλτας, τ. Πρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας & Κατάρτισης είχε θέμα «Αειφόρος ανάπτυξη, Περιβάλλον, Θαλάσσιο μέτωπο Σαρωνικού -Ελληνικού», ενώ εισηγήσεις παρουσίασαν οι κ.κ.: Αγγελική Παρασκευοπούλου, Επίκ. Καθηγήτρια Γεωπονικού Πανεπιστημίου («Βέλτιστη αξιοποίηση ανοικτών χώρων: Η περίπτωση του Ελληνικού»), Γιούλη Καμπούρη, Χημικός-Περιβαλλοντολόγος (Master-M.S.c), τ. επιθεωρήτρια ΥΠΕΧΩΔΕ/ΥΠΕΚΑ, μέλος της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού («Αειφορία και προστασία του περιβάλλοντος στην περίπτωση του Ελληνικού») και δρ. Χρήστος Αναγνώστου, Γεωλόγος – Ιζηματολόγος, τ. Δ/ντής Ερευνών Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας ΕΛΚΕΘΕ («Το θαλάσσιο μέτωπο της μεγάλης μας πόλης – Για τον πολίτη ή για αξιοποίηση;»).

 

Κατά την ημερίδα αναλύθηκαν και αναδείχθηκαν στο περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο οι σημαντικότατες επιπτώσεις της προτεινόμενης αξιοποίησης (γνωστής ως λύσης Φόστερ) του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και Αγ. Κοσμά στο Λεκανοπέδιο της Αθήνας.  Συγκεκριμένα, καταδείχθηκε η σημασία της μετατροπής των ελεύθερων χώρων σε πράσινες εκτάσεις με ήπιες χρήσεις.  Επίσης επισημάνθηκε ότι η προτεινόμενη λύση όχι μόνο δεν συμβάλλει στην αποκατάσταση του βεβαρημένου οικιστικού περιβάλλοντος της Αθήνας, αλλά αντίθετα οδηγεί σε περαιτέρω υποβάθμισή του.

Επίσης, τονίσθηκε η μεγάλη αξία της έκτασης αυτής για την πολιτιστική μας κληρονομία, ενώ αποδείχθηκε ότι, και από οικονομικής άποψης, αυτή η «επένδυση-ανάπτυξη» είναι ατελέσφορη και επιζήμια.

Τέλος, διατυπώθηκαν οι βασικοί άξονες για μια άλλη, εναλλακτική και βιώσιμη αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, βασιζόμενη στις αρχές της αειφορίας, όπως αυτές έχουν τεθεί από την παγκόσμια κοινότητα (ΟΗΕ, Συνθήκη του Ρίο) και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Κανονισμοί, Οδηγίες κ.λπ.).

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: