Αρχική > Οικονομία, οικονομικά, πολιτική οικονομία > «Ευτυχώς που η Εθνική είχε πουλήσει τη Finansbank.»

«Ευτυχώς που η Εθνική είχε πουλήσει τη Finansbank.»

21/07/2016
Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

Το φαντάζεστε να μην είχε πουληθεί από την Εθνική τράπεζα η FinansBank; Να μην είχε ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους Καταριανούς ή να είχαν εισακουσθεί όσοι υποστήριζαν ότι το timing που επελέγη και με την προσφορά που υπήρχε, η Εθνική θα έπρεπε να το… ξανασκεφτεί. Θα είχε επέλθει η απόλυτη καταστροφή.

Να θυμίσω ότι για την πώληση του 99,81% της FinansBank η Εθνική έλαβε 2,75 δισ. ευρώ, ενώ η QNB (Qatar National Βank) ανέλαβε και την αποπληρωμή του δανείου μειωμένης εξασφάλισης ύψους 910 εκατ. δολαρίων που είχε χορηγήσει η Εθνική στην τουρκική τράπεζα. Με αποτέλεσμα το συνολικό όφελος από το deal να ανέλθει στα 3,6 δισ. ευρώ. Γεγονός που ενίσχυσε σημαντικά τη ρευστότητα και τους κεφαλαιακούς δείκτες της Εθνικής.

Σκεφτείτε λοιπόν τώρα, να μην είχε γίνει η πώληση. Τι θα συζητάγαμε σήμερα για τις δραματικές συνέπειες που θα υπήρχαν για την Εθνική. Για το πόσο θα απομειωνόταν περαιτέρω η αξία της FinansBank, για το πώς θα κάλυπτε τις ανάγκες σε κεφάλαια η ΕΤΕ. Θα είχαν αρχίσει ήδη τα σενάρια για νέα κεφαλαιακή ενίσχυση, θα κυκλοφορούσαν ήδη οι πρώτες φήμες και τα πρώτα σενάρια για bail in και άλλα τέτοια. Μη μου πείτε ότι σας εκπλήσσει αυτό. Δεν έχει καμία δόση υπερβολής. Θα ακούγαμε και θα γράφονταν απίστευτα σενάρια. Και δυστυχώς θα είχαν και βάση σε σημαντικό ποσοστό.

Αποτελεί λοιπόν απόλυτα εύστοχη κίνηση η απόφαση να προχωρήσει το deal, ακόμα και αν το τίμημα υπολειπόταν σε σχέση με την τιμή αγοράς της Finansbank. Το τίμημα έπρεπε να αποσυνδεθεί και σωστά αποσυνδέθηκε με το ποσό που είχε καταβληθεί το 2006, καθώς οι συνθήκες ήταν εντελώς διαφορετικές. Και δεν έπρεπε σε καμιά περίπτωση να αποτελέσει η διαφορά τροχοπέδη για τις στρατηγικές αποφάσεις που, επαναλαμβάνω, σωστά έλαβε η διοίκηση της ΕΤΕ.

Η διαφορά στις συνθήκες, είναι άλλωστε κάτι που θα  πρέπει πάγια να συνεκτιμάται, ιδιαίτερα σε κάθε τραπεζική συναλλαγή, είτε στρατηγική είτε χορηγική. Και το αναφέρω γιατί σήμερα παρατηρείται το φαινόμενο να εγκαλούνται τραπεζίτες για αποφάσεις που ελήφθησαν πριν από δέκα ή δεκαπέντε χρόνια. Με εντελώς διαφορετικές συνθήκες αγοράς. (για να συνεννοούμαστε, δεν εννοώ τα… θαλασσοδάνεια…). Μόνο που και οι τραπεζίτες θα πρέπει να το έχουν αυτό ως γνώμονα όταν καλούνται να διαχειριστούν δανειολήπτες που σήμερα έχουν διαφοροποιηθεί δραματικά οι δυνατότητές τους.

Θυμίζω ότι το Capital.gr, είχε υποστηρίξει με θέρμη το ορθόν της διοίκησης της ΕΤΕ να προχωρήσει στην πώληση της FinansBank αναλύοντας εκτός από τους χρηματοοικονομικούς λόγους που σχετίζονται με τα μεγέθη και την κεφαλαιακή επάρκεια της Εθνικής, το μεγάλο ρίσκο που υπήρχε γαι την παραμονή στην τουρκική αγορά. Για το πολιτικό και γεωπολιτικό ρίσκο. Γράφαμε λοιπόν πέρσι στα μέσα Δεκεμβρίου, σε άρθρο με τίτλο «Γιατί η Εθνική πρέπει να πουλήσει τη Finansbank τώρα» μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Συνεπώς, ο όμιλος είναι εκτεθειμένος σε λειτουργικούς κινδύνους στην Τουρκία, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται επίσης:

–    Οι εσωτερικοί πολιτικοί κίνδυνοι και αβεβαιότητες (π.χ. εσωτερικές αναταραχές, κλιμάκωση των τρομοκρατικών επιθέσεων στο εσωτερικό της χώρας, επεισόδια μεταξύ Τουρκίας και PKK (Λαϊκού Κόμματος Κουρδιστάν) που σημάδεψαν μια περίοδο με αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα και ανησυχίες για την ασφάλεια).

–    Οι αυξανόμενοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι (προσφάτως η κρίση στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία σε ένα ήδη επιβαρυμένο κλίμα α) από τη συνεχιζόμενη αναταραχή στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα στη Συρία, β) την κρίση στις σχέσεις Ρωσίας – Ουκρανίας που επηρεάζουν την Τουρκία και μερικούς από τους κυριότερους εμπορικούς της εταίρους και στρατηγικούς συμμάχους της, και γ) τις ενισχυμένες γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης).

–    Τα αποτελέσματα των συνεχιζόμενων πιστωτικών δυσκολιών παγκοσμίως που επηρεάζουν και τις προοπτικές ανάπτυξης στην Τουρκία.

–    Η Τουρκία παραμένει εξαρτημένη από εξωτερικές πηγές χρηματοδότησης , η Οικονομία της είναι ιδιαιτέρως εκτεθειμένη σε τυχόν μεταβολές της παγκόσμιας δραστηριότητας και των επενδυτικών προσδοκιών και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται πως θα παραμείνει σημαντικό. Επίσης, η χώρα έχει υψηλό ποσοστό ανεργίας και υψηλό πληθωρισμό που παρουσιάζει μεγάλη μεταβλητότητα. 

Όλα τα παραπάνω, ενέχουν υψηλά επίπεδα μακροοικονομικού, χρηματοοικονομικού και πολιτικού κινδύνου για τη λειτουργία της Finansbank στο ορατό μέλλον (επιτάχυνση εκροής καταθέσεων με συνέπεια την αύξηση του κόστους χρηματοδότησης του ομίλου, επιδείνωση ποιότητας δανειακού χαρτοφυλακίου, δυσκολίες πρόσβασης στις αγορές κεφαλαίων από τυχόν πιστοληπτικές διαβαθμίσεις κ.λπ.) με πιθανές επιπτώσεις στην οικονομική κατάσταση του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας.»

http://www.capital.gr/story/3142288?utmsource=email

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: