Αρχική > Εθνικά, Κύπρος / κυπριακό > «Με τους Βρετανούς ήταν προσυμφωνημένο το σχέδιο της Τουρκίας και όχι με τον Κίσσιγκερ.»

«Με τους Βρετανούς ήταν προσυμφωνημένο το σχέδιο της Τουρκίας και όχι με τον Κίσσιγκερ.»

27/07/2016

Συνήγοροι στο έγκλημα εις βάρος της Κύπρου…

 kissinger-predicts-nuclear-war-with-iran__article-600x349

Αναφέρομαι στο επετειακό άρθρο του αγαπητού Μάριου Αδάμου στην Σημερινή 20.7.2016 «Καρτερούμεν μέραν νύχταν…» και συγκεκριμένα στην αναφορά του ότι « Η Τουρκία ενήργησε με βάση το προσυμφωνημένο σχέδιό της με τις ΗΠΑ, όπως φαίνεται από χάρτη που έχει αποδεσμευτεί από τα αρχεία του Κίσσινγερ».

Να μου επιτραπεί από τον συνάδελφο να διαφωνήσω, απλά γιατί τα ιστορικά γεγονότα μέσα από τα επίσημα βρετανικά αρχεία,  φανερώνουν εντελώς διαφορετικά τα πράγματα και μάλιστα με στοιχεία που δεν αμφισβητούνται.

Είναι βέβαια γεγονός ότι για 42 χρόνια ο λαός αφέθηκε να πιστεύει ότι για όλα έφταιγαν οι Αμερικανοί και ενόσω τα επιρρίπτουμε όλα πάνω σ΄αυτούς είμαστε in.  Και αυτή η θεωρία προωθήθηκε πρωτίστως από αθηναϊκούς κύκλους μετά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή και η οποία ειρωνικά δούλεψε υπέρ των πραγματικών υπευθύνων/κηδεμόνων της τραγωδίας μας.   Παρεμπιπτόντως εξού και το πλαστό (από Αθήνας πλευρά) έγγραφο τάχατες του… ΝΑΤΟ που αδίστακτα και δίχως επιβεβαίωση χρησιμοποίησε και η Επιτροπή για τον Φάκελο της Κύπρου της Κυπριακής Βουλής, και το οποίο αποκαλύψαμε στην Σημερινή με επιστολή από το Αρχείο του ΝΑΤΟ, ότι είναι πλαστό!  (Σημερινή 26 Αυγούστου 2014 «Αρχείο ΝΑΤΟ: Το έγγραφο δεν είναι γνήσιο»).

Για  τα τραγικά γεγονότα του 1974 πρωτίστως υπεύθυνοι ήσαν και παραμένουν οι Βρετανοί, και αυτό το επιβεβαιώνουν τα ίδια τα επίσημα υπηρεσιακά τους αρχεία.

Ας πάμε όμως στον εν λόγω χάρτη από τα αρχεία του Κίσσιγκερ. (Στο  θέμα αυτό αναφέρθηκα και σε ομιλία μου στις 11 Οκτωβρίου 2013 που διοργάνωσαν η Δεξαμενή Σκέψης Άγιος Νικόλαος και το Κυπριακό Κέντρο Μελετών (ΚΥΚΕΜ) και ολόκληρη η ομιλία βρίσκεται τόσο σε youtube όσο και δημοσιευμένη στην ιστοσελίδα Ινφογνώμων με τίτλο «1974: Τροχοδρόμηση διχοτομικών σχεδίων, τουρκικές εισβολές – αποτυχίες και ευθύνες ενός διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος…»  

http://infognomonpolitics.blogspot.co.uk/2013/10/1974.html

Εδώ παραθέτω τρείς χάρτες. Ο πρώτος δημοσιεύθηκε στο Λονδίνο σε βιβλίο του  Αριστερού Δώρου Άλαστου (Εύδωρα Ιωαννίδη) το 1964 με τίτλο « Cyprus what now?». Ο συγγραφέας αναφέρει πως η διχοτόμηση και η ομοσπονδία με δύο χωριστά κράτη με το 38% του κυπριακού εδάφους να δοθεί στους Τούρκους, συζητείτο έντονα για οκτώ χρόνια στο Λονδίνο (Φόρειν ΄Οφις)  1956-1964. Την ομοσπονδία την αποκαλεί συγκαλυμμένη διχοτόμηση. Και γνωρίζουμε ότι το 1964 οι Τούρκοι ήταν ακριβώς την διάλυση της Κ.Δ και αντικατάστασή  με δύο ομόσπονδα κράτη που επεδίωξαν με σύμμαχους τους Βρετανούς αλλά απέτυχαν για να ξανα-δοκιμάσουν το 1974. Στις  δε  3 Ιανουαρίου του 1964 το Φόρειν ΄Οφις, όπως ακριβώς έγραψε τότε ο Άλαστος,  άρχισε να ετοιμάζει σχέδια (τα οποία βρήκα στα αρχεία δεκαετίες αργότερα) για δύο ομόσπονδα κράτη τα οποία ονόμαζε constituent states ( λέξεις που εμφανίστηκαν επίσημα το 2004 με το βρετανικό έκτρωμα ονόματι ‘Σχέδιο Ανάν’) ένα ελληνικό και ένα τουρκικό όπως απαιτούσαν οι Τούρκοι…

Kissinger mapΟ δεύτερος είναι ο χάρτης από το αρχείο Κίσσιγκερ και ο τρίτος ο χάρτης για δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία που συνόδευε το σχέδιο Ραούφ Ντενκτάς που παρέδωσε στον Βρετανό Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας Τζέιμς Κάλλαχαν στη Γενεύη στις 12 Αυγούστου 1974. Ο χάρτης «Κίσσιγκερ» διατυπώθηκε μια μέρα αργότερα.

Cyprus-map IntelligenceΣτο πάνω μέρος του χάρτη γράφει:  “9. Map done by the Bureau of Intelligence and Research Projecting Turkish moves on Cyprus, August 13, 1974.”

Denktash map

Διζωνικός χάρτης Ντενκτάς 12 Αυγούστου 1974 Γενεύη

Η διχοτομική γραμμή του χάρτη Δώρου Άλαστου 1964, ελάχιστα αν όχι καθόλου διαφέρει από τον χάρτη που βρήκε ο συνάδελφος Μ. Ιγνατίου στα αρχεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ  ημερ. 13 Αυγούστου 1974 με την τελική γραμμή Αττίλα. Η εξήγηση εδώ για τον  χάρτη «Κίσσιγκερ» απλή και ξεκάθαρη  -υπάρχουν και άλλοι παρόμοιοι χάρτες στα αρχεία των Βρετανών- είναι ότι ο χάρτης αυτός ήταν προϊόν των υπηρεσιών πληροφοριών (Αμερικανών και Βρετανών) που κατέγραφαν μέρα παρά μέρα  τις τουρκικές κινήσεις/προελάσεις επί εδάφους.

Η  λεζάντα πάνω από τον χάρτη «Κίσσιγκερ» είναι ξεκάθαρη.  «9. Map done by the Bureau of Intelligence and Research Projecting Turkish moves on Cyprus, August 13, 1974.” (9. Χάρτης  σχεδιάστηκε από το Γραφείο Μυστικών Υπηρεσιών και Έρευνας προβάλλοντας τις τουρκικές κινήσεις στην Κύπρο, Αύγουστος 13, 1974).

Ο χάρτης δεν ήταν προσχεδιασμένος αλλά ένας από εκείνους που πρόβαλλαν, μέρα παρά μέρα οι υπηρεσίες ξένων χωρών, στην συγκεκριμένη περίπτωση των Αμερικανών,  για τις προελάσεις των Τούρκων.

Επίσης στη Γενεύη υπήρχαν Αμερικανοί αξιωματούχοι που παρακολουθούσαν τις διαπραγματεύσεις επικεφαλής των οποίων ήταν ο συνένοχος για την εισβολή αν όχι και το πραξικόπημα,  Βρετανός ΥΠΕΞ Τζέιμς Κάλλαχαν.

Γνωρίζοντας δε  οι Αμερικανοί τις τουρκικές προθέσεις καθώς ήσαν λεπτό προς λεπτό ενημερωμένοι από τους Βρετανούς (και τις θέσεις των Άγγλων που θα τους σταματούσαν σε μια ορισμένη γραμμή), οι οποίοι γνώριζαν πλέον στις 13 Αυγούστου ότι εκεί θα σταματούσαν οι Τούρκοι.  Οι Βρετανικές Μυστικές Υπηρεσίες και Στρατιωτικοί είχαν ενημερώσει τον Κάλλαχαν στην Γενεύη για την επικείμενη δεύτερη εισβολή και μέχρι που θα έφτανε… Γι΄αυτό και ο χάρτης αυτός, ήταν ο υπ. 9 ( προφανώς όλοι οι προηγούμενοι πρόβαλλαν τις τουρκικές θέσεις καθώς εξελίσσονταν τα πράγματα) και ο μόνος που βρίσκεται στα αρχεία, οι άλλοι 8 δεν υπάρχουν, όπως μας ενημέρωσαν οι ερευνητές, και εγώ λέω και ο τελευταίος, ίσως γι΄αυτό κρατήθηκε αυτός στο φάκελο και όχι οι υπόλοιποι.

Στις 17 Ιουλίου 1974 όταν ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπουλέτ Ετσεβίτ ήλθε στο Λονδίνο με την στρατιωτική και πολιτική του κουστωδία να συνεννοηθεί με την βρετανική κυβέρνηση για την εισβολή και τους ζήτησε να εισβάλουν μαζί και οι τελευταίοι αρνήθηκαν λόγω βάσεων αλλά του έδωσαν το πράσινο φως να πάει μόνος του φτάνει να μην ενοχλούσε τις βρετανικές βάσεις, ο Ετσεβίτ τους είχε υποδείξει μέχρι που θα έφτανε το μαχαίρι της εισβολής του…

Στις 19 Ιουλίου 1974 ο Κίσσιγκερ διαφώνησε με την βρετανική απόφαση να προχωρούσε η τουρκική εισβολή αλλά η βρετανική κυβέρνηση ήταν ανένδοτη. (Βλέπε βιβλίο της γράφουσας «Διζωνική Εκτέλεση της Κ.Δ 1955-2011»).

1976 – ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΛΛΑΧΑΝ

Δύο χρόνια αργότερα ο Τζέιμς Κάλλαχαν παραδέχθηκε το έγκλημά του στην Μικτή Επιτροπή για το Κυπριακό του Βρετανικού Κοινοβουλίου, και ότι άφησαν την εισβολή να εκτελεστεί προσβλέποντας στην αλλαγή του στάτους κβο, δηλαδή την ανατροπή της Κυπριακής Δημοκρατίας και αντικατάστασή της με κάτι άλλο…

Δημοσιεύσαμε σχετικά στην Σημερινή στις 10 Σεπτεμβρίου 2015 με τίτλο « Οι πραγματικές προθέσεις του Λονδίνου – Τι αποκαλύπτεται μετά από 41 χρόνια, για τον Ιούλιο του 1974 – Οι Βρετανοί επεδίωκαν κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και νέα συνταγματική τάξη γεωγραφικού διαμελισμού όπως η Τουρκία».

Στις 18 Ιουλίου 1974 ο Ετσεβίτ στο Λονδίνο ενημέρωσε σχετικά, για τους πραγματικούς του στόχους, για τους οποίους είχε ήδη την προηγούμενη πάρει το πράσινο φώς από την βρετανική κυβέρνηση σε συνάντηση που είχε μετά δείπνου στο 10 Downing Street, και τον Αμερικανό απεσταλμένο του Κίσσιγκερ , Τζόφεφ Σίσκο,  που είχε φθάσει την ίδια μέρα από την Αμερική…

Η βρετανική πολιτική δεν άλλαξε ποσώς μέχρι σήμερα. Σωστά έγραψε ο συνάδελφος Μάριος Αδάμου ότι «Η Αγγλία, η τρίτη εγγυήτρια χώρα, συνεχίζει να αναγνωρίζει φραστικά την Κυπριακή Δημοκρατία… Δεν έχει όμως επέμβει μέχρι σήμερα για να διαφυλάξει την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιτότητα της Κ.Δ.».  

Να λογοδοτήσει το Φόρειν ΄Οφις

 Δεν έκανε τίποτα αγαπητέ Μάριε,  γιατί πρώτη υπεύθυνη για την τραγωδία μας είναι η ίδια. Ο Κάλλαχαν ήταν ένας  ψεύτης και απατεώνας ΥΠΕΞ που ηγήθηκε ενός Υπουργείου που πρέπει να λογοδοτήσει για την διαχρονική πολιτική του έναντι αυτού του νησιού.

Για το ρόλο της βρετανικής κυβέρνησης το 1974 τουλάχιστον έπρεπε να είχε ζητηθεί επίσημα τόσο από διαδοχικές κυπριακές κυβερνήσεις όσο και την λεγόμενη ηγεσία της ομογένειας Βρετανίας μια έκθεση τύπου «Τσίλκοτ». Για τις παραβιάσεις διεθνών συμβάσεων, για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν, για τις ευθύνες Λονδίνου και Άγκυρας αλλά τουναντίον!  Αμφότερες αυτές οι πλευρές γονάτισαν εδώ και χρόνια,  υποταγμένοι δουλοπρεπώς και αναξιοπρεπώς στις τουρκικές και βρετανικές υποδείξεις και απαιτήσεις για διάλυση της πατρίδας μας υποστηρίζοντας την  τουρκική ρατσιστική δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία…

Όσο για τις ασήκωτες ευθύνες του τότε,  Ναζί Γ.Γ του ΟΗΕ Κούλτ Βάντχάιμ,  άλλο κεφάλαιο αυτό…

Φανούλα Αργυρού

Ερευνήτρια/συγγραφέας

https://tanea-diaspora.net/

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: