Αρχική > Οικονομία, οικονομικά, πολιτική οικονομία > «ΕΤΕ: Πώλησε πακέτο κόκκινων καταναλωτικών δανείων στη Βουλγαρία.»

«ΕΤΕ: Πώλησε πακέτο κόκκινων καταναλωτικών δανείων στη Βουλγαρία.»

06/09/2016

Υψηλό το τίμημα καθώς πρόκειται για δάνεια που δεν εμφανίζουν εδώ και πολύ καιρό καθυστέρηση. Πρόκειται για «φρέσκες» σχετικά καθυστερήσεις, από τις οποίες ο αγοραστής έχει περισσότερες πιθανότητες να εισπράξει.

ΕΤΕ: Πώλησε πακέτο κόκκινων καταναλωτικών δανείων στη Βουλγαρία - Στο 14% το τίμημα

 Στην πώληση μη εξυπηρετούμενων καταναλωτικών δανείων, ονομαστικής αξίας περίπου 70 εκατ. ευρώ, προχώρησε στο β’ τρίμηνο της χρήσης η θυγατρική της Εθνικής στη Βουλγαρία (UBB).

Το ενδιαφέρον είναι ότι το πακέτο, παρότι επρόκειτο για καταναλωτικά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, πουλήθηκε έναντι 10 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί περίπου στο 14% της ονομαστικής τους αξίας.

Το υψηλότερο τίμημα εξηγείται από την Εθνική λόγω του γεγονότος ότι δεν πρόκειται για δάνεια που εμφανίζουν εδώ και πολύ καιρό καθυστέρηση στην εξυπηρέτησή τους.

Πρόκειται, όπως σημειώνουν στελέχη του ομίλου, για «φρέσκες» σχετικά καθυστερήσεις, από τις οποίες ο αγοραστής έχει περισσότερες πιθανότητες να εισπράξει.

Η θυγατρική της Εθνικής είχε σχηματίσει προβλέψεις άνω του 90% για τα παραπάνω δάνεια και επομένως από την πώληση ανέκτησε μικρό μέρος της ζημίας.

Σημειώνεται ότι το ύψος των προβλέψεων της Εθνικής για τα μη εξυπηρετούμενα καταναλωτικά δάνεια στην Ελλάδα φθάνει στο 97% και η τράπεζα εξετάζει επίσης τρόπους πρόσφορης πώλησης των απαιτήσεων.

http://www.euro2day.gr/news/enterprises/article/1446285/ete-polhse-paketo-kokkinon-katanalotikon-daneion.html

Σημείωση: Εφόσον η ΕτΕ είχε πρόβλεψη 90% (δηλ. να χάσει το 90% της ονομαστικής αξίας) και έλαβε το 14% σημαίνει πως μείωσε τις απώλειές της κατά 4%, ήτοι στα 70εκατ. μείωσε τις απώλειες κατά 2,8εκατ. . Έτσι στα 70 εκατ. αντί να χάσει 63 εκατ. θα χάσει σχεδόν 60 εκατ. . Ο αγοραστής αυτών των επισφαλέστατων-κατά 90%- δανείων, βάσει των προβλέψεων της ΕτΕ θα μπορέσει να εισπράξει περίπου-ίσως- 7 εκατ. (το 10% της ονομ. αξίας) έχοντας ήδη δαπανήσει 2,8 εκατ. για να τα αποκτήσει. Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν θα αρκεστεί στα υπόλοιπα 4 εκατ. περίπου ή αν θα επιχειρήσει για περισσότερα. Και, με τι τρόπους και μεθόδους και μέσα; Ίσως να βρισκόμαστε σε νέο κύκλο της σαπισμένης πια «μεταπολίτευσης», αυτόν όπου η παρακμή και απαξίωση μετουσιώνονται στο κοινό έγκλημα. Κάτι για το οποίο μας έχουν προϊδεάσει οι διεργασίες και απονομές των νέων τηλεοπτικών αδειών. Και που ιστορικά έχει ήδη συμβεί στα ερείπια της πρώην ΕΣΣΔ αλλά και παλαιότερα στις ΗΠΑ όπου τα εργατικά συνδικάτα «εξελίχθηκαν» σε εγκληματικά. (Ν.Κ.)

Advertisements
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.
Αρέσει σε %d bloggers: