Αρχική > Εποικισμός-Λαθρομετανάστευση > Υπάρχει «δίκαιος ρατσισμός»;

Υπάρχει «δίκαιος ρατσισμός»;

30/09/2016

Είναι γνωστές οι περιπτώσεις αγριοτήτων από αυτόχθονες λαούς σε βάρος εποίκων. Είναι επίσης γνωστό πως αυτές εξικνούνταν από την αυθόρμητη αντίδραση των ιθαγενών που ήθελαν να προστατέψουν και διαφυλάξουν και διατηρήσουν τον τρόπο ζωής και την ιδιοκτησία τους, την πατρίδα και τον πολιτισμό τους, από τους εκάστοτε εισβολείς. Οι οποίοι εισβολείς, σε πολλές περιπτώσεις και ιστορικές περιόδους ήταν απλοί και ειρηνικοί άνθρωποι, οικογενειάρχες, κληρικοί, τυχοδιώκτες, περιθωριακοί αλλά και  απόβλητοι ή απόκληροι κοινωνιών σε κρίση, οικονομικοί μετανάστες ή πρόσφυγες διωγμών.  Τέτοιες περιπτώσεις υπήρξαν ιστορικά ο εποικισμός της Βόρειας Αμερικής ή χωρών της Αφρικής, της Αυστραλίας. Οι εκεί ιθαγενείς που αντέδρασαν στον εποικισμό με κάθε τρόπο και μέσο, μέχρι και στον βαθμό της κτηνωδίας και της βαρβαρότητας, είχαν κριτήρια αποκλειστικά φυλετικά, εθνικά, πολιτισμικά, εχθρεύονταν και κυνηγούσαν κάθε ξένο στην περιοχή τους, αισθάνονταν απειλή από το διαφορετικό και το καινούριο. Ήταν δηλαδή, ρατσιστές, με όλο το νόημα της λέξης που αποδίδουμε στην εποχή μας. Γιατί δεν καταγράφεται αυτός ο χαρακτηρισμός αναφορικά στους λαούς που αντέδρασαν στον εποικισμό και στην αποικιοκρατία; Μήπως ήταν «δίκαιος ρατσισμός»;

Να τι είπε ένας Ινδιάνος φύλαρχος, το Μαύρο Γεράκι, όταν τον συλλάβανε το 1832:
Οι λευκοί είναι κακοί δάσκαλοι, κουβαλάνε λάθος βιβλία και κάνουν λαθεμένες πράξεις, γελάνε κατάμουτρα στο φτωχό Ινδιάνο για να τον κοροϊδέψουν, του δίνουν το χέρι για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του, τον κάνουν να μεθάει για να τον εξαπατήσουν και να εκμεταλλευτούν τη γυναίκα του. Τους λέμε να μας αφήσουν μόνους και να φύγουν μακριά μας, αλλά αυτοί μας ακολουθούν και περικυκλώνουν τα μονοπάτια μας και στριφογυρίζουν ανάμεσά μας όπως τα φίδια. Μας δηλητηριάζουν με τα αγγίγματά τους. Δεν είμαστε ασφαλείς. Βρισκόμαστε σε κίνδυνο.
Γινόμαστε σαν κι αυτούς υποκριτές και ψεύτες […], τεμπέληδες, όλο λόγια και καθόλου έργα. Οι λευκοί δεν παίρνουν κεφάλια, μα κάνουν κάτι χειρότερο, δηλητηριάζουν την καρδιά.
Μαύρο Γεράκι, Απόσπασμα από λόγο του, έτος 1832 http://museduc.gr/docs/Istoria/C/LAI_K05_K06.pdf

Όσοι λοιπόν αφελώς και ανυστερόβουλα, με ανευθυνότητα ή ελαφρότητα, επιπόλαια αποδίδουν χαρακτηρισμούς για «ρατσισμό» σε συμπολίτες τους ομαδικά, ας μη γενικεύουν τόσο εύκολα. Και ας αναρωτηθούν αν οι ιθαγενείς-αυτόχθονες, στην Χίο ή στην Φιλιππιάδα για παράδειγμα, νιώθουν παρόμοια με «το Μαύρο Γεράκι». Ή, τι θα τους έκανε «το Μαύρο Γεράκι» αν συμπονούσαν τους «λευκούς».

Νίκος Καραβαζάκης

 

 

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: