Αρχική > Εποικισμός-Λαθρομετανάστευση > «Kαταρχήν συμφωνία E.E. – Αφγανιστάν για τον επαναπατρισμό Αφγανών.»

«Kαταρχήν συμφωνία E.E. – Αφγανιστάν για τον επαναπατρισμό Αφγανών.»

04/10/2016

REUTERS/PASCAL ROSSIGNOL

Το Αφγανιστάν ήταν, μετά τη Συρία, η χώρα από την οποία προήλθαν οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο σε χώρες-μέλη της Ε.Ε. το 2015 (περίπου 180.000). Η τάση αυτή επαναλήφθηκε το 2016 (φωτ. αρχείου). 

Σε μια καταρχήν «συμφωνία» με το Αφγανιστάν για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών κατέληξε χθες η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μία προσπάθεια να διευκολυνθεί ο επαναπατρισμός των Αφγανών, οι αιτήσεις των οποίων για τη χορήγηση ασύλου απορρίπτονται από τα κράτη-μέλη της.

Το σχετικό πρωτόκολλο είχε εγκριθεί την περασμένη Πέμπτη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εξ ονόματος των 28 κρατών-μελών, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ευρωπαίος αξιωματούχος. Όμως η συζήτηση σχετικά με την έναρξη της εφαρμογής του πρόκειται να γίνει σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου αναμένεται ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι για τη διήμερη διεθνή σύνοδο δωρητών.

«Θα γίνει συμπληρωματική δουλειά σε ό,τι αφορά την εφαρμογή (της συμφωνίας) τις επόμενες ημέρες (…), πρόκειται για μια πολύ εντατική διαδικασία, η οποία θα συνεχιστεί», είπε χθες η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάγια Κοτσίγιαντσιτς.

Το Αφγανιστάν ήταν, μετά τη Συρία, η χώρα από την οποία προήλθαν οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο σε χώρες-μέλη της Ε.Ε. το 2015 (περίπου 180.000). Η τάση αυτή επαναλήφθηκε το 2016, καθώς – σύμφωνα με τη Eurostat – μόνο το δεύτερο τρίμηνο 50.300 Αφγανοί πολίτες υπέβαλαν για πρώτη φορά αίτηση για να τους χορηγηθεί άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση (16% του συνόλου), εκ των οποίων τα δύο τρίτα στη Γερμανία.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, το Αφγανιστάν θα δεσμευθεί κυρίως να διευκολύνει των επαναπατρισμό των υπηκόων του, οι αιτήσεις των οποίων για τη χορήγηση ασύλου απορρίπτονται «αφού όλες οι διαδικασίες εξαντληθούν». Επίσης, σύμφωνα με το έγγραφο εργασίας που αποτέλεσε τη βάση της συμφωνίας που ενέκριναν οι «28», εξετάζεται «η πιθανότητα να κατασκευαστεί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ ένας τερματικός σταθμός ειδικά για τις επιστροφές» των μεταναστών με έκτακτες πτήσεις.

Ο αριθμός των Αφγανών υπηκόων που θα επαναπατρίζονται παρά τη θέλησή τους θα «περιορίζεται σε 50 ανά πτήση τους πρώτους έξι μήνες μετά την υπογραφή» της συμφωνίας, κατά το ίδιο κείμενο.

Ανώτεροι αξιωματούχοι της Ε.Ε. διέψευσαν την περασμένη εβδομάδα ότι οι Βρυξέλλες έχουν θέσει ως στόχο τον επαναπατρισμό 80.000 Αφγανών που έχουν μεταναστεύσει παράτυπα στην Ευρώπη, αριθμό που αναφερόταν σε ένα έγγραφο εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που συντάχθηκε τον Μάρτιο.

Η Κοτσίγιαντσιτς διαβεβαίωσε ότι η συμφωνία την οποία διαπραγματεύεται η Ευρώπη με την κυβέρνηση του Αφγανιστάν «ασφαλώς συμμορφώνεται πλήρως προς τα διεθνή πρότυπα» και «τηρεί απόλυτα τις σχετικές αρχές, όπως την αρχή της μη επαναπροώθησης» ανθρώπων που δικαιούνται διεθνή προστασία.

http://www.naftemporiki.gr/story/1155059/katarxin-sumfonia-ee-afganistan-gia-ton-epanapatrismo-afganon

Advertisements
  1. 04/10/2016 στο 18:27
  1. No trackbacks yet.
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.
Αρέσει σε %d bloggers: