Αρχική > Κύπρος / κυπριακό > «O Αμερικανός “messenger” Μπάιντεν για τουρκική βάση. «

«O Αμερικανός “messenger” Μπάιντεν για τουρκική βάση. «

05/10/2016

Κύπρος κατεχόμενη

Από το Φόρειν Οφις 1958…

Κατά την πρόσφατη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον απερχόμενο Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ κ. Τζόν Μπάιντεν , ο τελευταίος του μετέφερε την τουρκική θέση για «την ασφάλεια» που προβλέπει εσαεί παρουσία της Τουρκίας στο νησί.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέρριψε την τουρκική πρόταση μέσω Μπάιντεν. ΄Όμως, η πρόταση αυτή έχει βαθιές ρίζες που πάνω πίσω στην δεκαετία του 1950. Όπως όλα όσα σχετίζονται με τη ‘λύση’ του Κυπριακού…

Ιανουάριος 1958

Η παραχώρηση στη Τουρκία τουρκικής βάσης στην Κύπρο τον Ιανουάριο του 1958, ήταν αποτέλεσμα των μυστικών επαφών μεταξύ Βρετανίας και Τουρκίας που είχαν προηγηθεί και εφόσον είχαν ετοιμαστεί τα διάφορα διχοτομικά σχέδια από το Φόρειν ΄Οφις αλλά η υλοποίησή τους ήταν αδύνατο να επιτευχθεί.  Η ιδέα τουρκικής βάσης συζητήθηκε πριν την επανεμφάνιση του σχεδίου Φούτ τον Ιούνιο του 1958 ως σχέδιο Μακμίλλαν,  το οποίο με την επίσημη περιγραφή του χαρακτηριζόταν ως σχέδιο «συνεταιρισμού» , έτσι να ήταν πιο κοντά στις διχοτομικές απαιτήσεις του Δρ. Νιχάτ Ερίμ… Αλλά ούτε η απαίτηση για βάση μπορούσε τότε να επιτευχθεί. (Αναφορές στο βιβλίο της γράφουσας ‘ Ετσι κατέστρεψαν την Κύπρο’ που εκδόθηκε το 1992 και κυκλοφόρησε από την Σημερινή).

Ομολογία Μακμίλλαν

Το θέμα επανήλθε και τον Σεπτέμβριο του 1958. Μας το επιβεβαιώνουν τα επίσημα πρακτικά του Υπουργικού Συμβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου ημερομηνίας 8 Σεπτεμβρίου 1958 με την πιο κάτω  αποκαλυπτική δήλωση – σε ελεύθερη μετάφραση – του τότε Βρετανού Πρωθυπουργού Μακμίλλαν :

«… η ισορροπία φαίνεται να βρίσκεται στη συνέχιση της προώθησης του σχεδίου μας. Δεσμευθήκαμε στην Τουρκική Κυβέρνηση να το εφαρμόσουμε. Και εν όψει της επιτυχίας μας να τους πείσουμε να εγκαταλείψουν τις πιο ακραίες τους απαιτήσεις για διχοτόμηση της Κύπρου ή τη δημιουργία μιας μεγάλης τουρκικής βάσης στο νησί, δεν θα είναι σοφό, εγκαταλείποντας το σχέδιό μας σ΄αυτό το στάδιο, να τους αναγκάσουμε να επιστρέψουν στην προηγούμενη αδιαλλαξία τους».

Εκείνο που μας υποδεικνύει η δήλωση Μακμίλλαν  του Σεπτεμβρίου 1958 είναι ότι εμμέσως πλην σαφώς ο απερχόμενος ‘στρατηγικός εταίρος’  της  Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τζόν Μπάιντεν εκτελεί χρέη “messenger” των Τούρκων προσπαθώντας να ικανοποιήσει τους κατακτητές της ημικατεχόμενης πατρίδας μας με μια πολιτική βλέψη τους που χρονολογείται από το 1956-58!

Φανούλα Αργυρού

Advertisements
Κατηγορίες:Κύπρος / κυπριακό
  1. 06/10/2016 στο 06:12

    Reblogged στις Macedonian Ancestry.

  1. No trackbacks yet.
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.
Αρέσει σε %d bloggers: