Αρχική > πολιτική οικονομία, ΑΟΖ > «9 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο το κέρδος – Η Κύπρος μπήκε στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη.»

«9 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο το κέρδος – Η Κύπρος μπήκε στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη.»

19/10/2016

Οι εκατοντάδες θέσεις εργασίας που προσέφερε το Τερματικό Πετρελαιοειδών στο Βασιλικό, καθώς και τα πολλαπλά οφέλη της Κυπριακής οικονομίας από την λειτουργία του, τα τελευταία δύο χρόνια, ήταν τα θέματα που τονίστηκαν κατά την ομιλία του Διευθύνοντος Συμβούλου της VTT Vasiliko Ltd (VTTV), κ. Γιώργου Παπαναστασίου, σε εκδήλωση με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δύο χρόνων από την υλοποίηση του τερματικού αποθήκευσης και διαχείρισης πετρελαιοειδών στο Βασιλικό.

Ο κ. Παπαναστασίου ανέφερε ότι τα αποθέματα υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, η ανακάλυψη του κοιτάσματος Αφροδίτη καθώς και άλλων στην περιοχή, οι ενεργειακές βλέψεις της ΕΕ προς την Ανατολική Μεσόγειο και οι συνεργασίες μεταξύ κρατών της Ανατολικής Μεσογείου δημιουργούν νέες ευκαιρίες και προοπτικές για την Κύπρο.

vttv2

«Μέχρι πρότινος ο ρόλος του ενεργειακού κόμβου στην περιοχή για τη διακίνηση πετρελαίου στη Μεσόγειο, ανήκε στη Μάλτα. Η δημιουργία τερματικού στην Κύπρο άλλαξε τα δεδομένα καθώς η VTTV έχει καταστεί ανταγωνιστική και ασφαλής επιλογή για τις διεθνείς εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών. Χάρη στο ψηλό επίπεδο υπηρεσιών που προσφέρει το τερματικό είναι κατά 96% πλήρες από τις πρώτες βδομάδες λειτουργίας του», τόνισε ο κ. Παπαναστασίου.

Επισημαίνοντας ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο υποδομής που έγινε στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια, αξίας €300 εκατομμυρίων, είπε ότι η λειτουργία του τερματικού τοποθέτησε την Κύπρο στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη και ενίσχυσε σημαντικά τις προσπάθειες της πολιτείας και της κυπριακής κοινωνίας για ανάκαμψη και επιστροφή στην ανάπτυξη. Μάλιστα, σημείωσε, δημιουργήθηκαν 800 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευαστική φάση, καθώς και 38 μόνιμες θέσεις εργασίας στην VTTV και άλλες 60 μόνιμες θέσεις εργασίας σε υποστηρικτικές υπηρεσίες.

Ο κ. Παπαναστασίου συνέχισε λέγοντας ότι η Κύπρος ήδη δρέπει τους καρπούς από τη λειτουργία του τερματικού, αφού περίπου €9 εκατομμύρια εισρέουν ετησίως στα κρατικά ταμεία από γενικά λιμενικά δικαιώματα και άδειες λειτουργίας. Επιπλέον, η Κυπριακή Δημοκρατία επωφελείται με περίπου €2 εκ. ετησίως λόγω της μείωσης του κόστους αποθήκευσης των στρατηγικών της αποθεμάτων.

Η VTTV ανέλαβε μέχρι σήμερα τη διακίνηση 5.9 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων πετρελαιοειδών και εξυπηρέτησε πέραν των 200 δεξαμενόπλοιων. Χάρη στα βελτιωτικά έργα που υλοποιήθηκαν και τις διαδικασίες που υιοθετήθηκαν σε συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές, για γρήγορη φορτοεκφόρτωση δεξαμενόπλοιων και έκδοση εγγράφων για μεταφόρτωση από πλοίο σε πλοίο, έγινε κατορθωτή η πιο αποδοτική χρήση του τερματικού. Παράλληλα, η μείωση των γενικών λιμενικών δικαιωμάτων για διαμετακομιστικό εμπόριο και για μεταφορτώσεις από πλοίο σε πλοίο, συνέβαλε στην προσέλκυση νέων εταιρειών.

Ο κ. Παπαναστασίου διαβεβαίωσε ότι το τερματικό θα συνεχίσει να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στηρίζοντας και ενισχύοντας τις προοπτικές της Κύπρου στον ενεργειακό τομέα.

file:///C:/Users/Νικος/AppData/Local/Microsoft/Windows/INetCache/IE/QUE0FJIM/

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: