Αρχική > Κύπρος / κυπριακό > «ΑΔΟΥΛΩΤΗ ΚΕΡΥΝΕΙΑ»

«ΑΔΟΥΛΩΤΗ ΚΕΡΥΝΕΙΑ»

01/11/2016

ΑΔΟΥΛΩΤΗ ΚΕΡΥΝΕΙΑ

Συναγωνιστές , συναγωνίστριες Κερυνειώτες και μη,

Φίλοι και Φίλες,

Απόδημοι Κύπριοι,

Αδέλφια Έλληνες  και Ελληνίδες .

Δεν πρέπει να παρασυρόμαστε από την επικοινωνιακή ρητορεία που αναπτύσσεται  με μοναδικό στόχο να ξεγελαστούμε. Δεν πρέπει να μας παρασύρουν εύηχα συνθήματα  περί λύσης  :

  • η οποία θα μας διασφαλίζει τάχα ανησυχίες. Στην Κύπρο  δεν είναι ανησυχίες  που έχουμε. Έχουμε δικαιώματα καταπατημένα τα οποία πρέπει να αποκατασταθούν πλήρως χωρίς αποκλίσεις από το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, ή,
  • περί λύσης η οποία τάχα θα μας διασφαλίζει τα ατομικά και συλλογικά μας Δικαιώματα. Τα Ατομικά και συλλογικά μας Ανθρώπινα Δικαιώματα είναι σαφώς καθορισμένα και διασφαλισμένα στο Διεθνές Δίκαιο και αυτό που χρειάζεται να γίνει και να λέγεται είναι η επιδίωξη να αποκατασταθούν, ή,
  • περί λύσης η οποία θα είναι πλήρως εναρμονισμένη  με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης , μιας λύσης η οποία οδηγεί σε ένα Κράτος Ευρωπαϊκό πλήρως εναρμονισμένο με τις Ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.  Πώς είναι δυνατό να ισχύσει κάτι τέτοιο όταν βάση του νέου Κράτους θα είναι οι πραγματικότητες που δημιούργησε η Τουρκική στρατιωτική εισβολή και κατοχή;  Πώς είναι δυνατό να ισχύσει κάτι τέτοιο όταν βάση της λειτουργίας του νέου Κράτους θα είναι ο γεωγραφικός διαχωρισμός του πληθυσμού στη βάση φυλής και θρησκείας, κάτι το οποίο δεν ίσχυε πριν από την Τουρκική εισβολή του 1974;,ή,
  • περί λύσης  στην οποία μας έχει κατοχυρωθεί το ατομικό δικαίωμα στην ιδιοκτησία;  Αν αυτό το δικαίωμα έχει  κατοχυρωθεί και αφού η Κυπριακή Δημοκρατία δεν διαλύεται γιατί να μην ισχύουν οι τίτλοι ιδιοκτησίας  της Κυπριακής Δημοκρατίας τους οποίους κατέχουν όλοι οι ιδιοκτήτες περιουσίας στα κατεχόμενα; Γιατί δεν συζητούνται οι πρακτικοί τρόποι επανεγκατάστασης μας στις περιουσίες που καθορίζονται στα κοτσιάνια που κρατούμε; ή,
  • Περί μετεξέλιξης και επανένωσης της πατρίδας. Μετεξέλιξη ενός Κράτους γίνεται όταν μέσα σε φυσιολογικές/ομαλές  συνθήκες  , με την εμπλοκή του Λαού αποφασίζεται να γίνουν  μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες Συνταγματικές μεταρυθμίσεις για να υπάρξει κάτι καλύτερο. Δεν συμβαίνει αυτό στην Κύπρο, όπου μια ξένη στρατιωτική εισβολή συνοδευόμενη από κατοχή εδαφών , σωρεία κατά συρροήν εγκλημάτων πολέμου δημιούργησε συνθήκες  για να γίνεται λόγος  για συγκεκριμένη μορφή νέου Κράτους και υπαγορεύει λύση όπως η ΔΔΟ. Όσο για την επανένωση, η Κύπρος ποτέ δεν ήταν δύο κομμάτια για να χρειάζεται να επανενωθεί. Ούτε σήμερα ισχύει κάτι τέτοιο. Το βόρειο μέρος της είναι υπό ξένη κατοχή η οποία πρέπει να τερματισθεί και να αποκατασταθεί το ενιαίο σχήμα του Κράτους , η ανεξαρτησία, κυριαρχία και εξουσία του Κράτους πάνω σε ολόκληρη την επικράτεια της Κύπρου.

 

 

Γι’ αυτό αγαπητοί μου δεν θα πρέπει να μας παρασύρουν τα μελετημένα εύηχα  συνθήματα πίσω από τα οποία η ουσία είναι άλλη, η οποία αν υλοποιηθεί θα έχει καταστροφική χωρίς επιστροφή συνέχεια.

 

Ούτε να μας ξεγελά το άλλο που ακούεται: και τί προτείνουμε;  Προτείνουμε αυτό που είναι κοινή λογική. Να αποκατασταθεί το Δίκαιο που παραβιάστηκε τόσο βάναυσα το 1974. Να αποκατασταθεί η ακεραιότητα , ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας και η αποκατάσταση του δημογραφικού της χαρακτήρα  σε αυτόν που ήταν το 1974. Αυτό πρέπει να επιδιώκουμε και να διεκδικούμε με υπομονή , επιμονή και χωρίς να εκφυλίζουμε την Κρατική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να σπρώχνει την Ηγεσία ο Λαός, και να την καλεί να σταματήσει να πελαγοδρομεί. Ούτε πρέπει να περιμένουμε να μας φέρουν ολοκληρωμένο σχέδιο πάνω στις γραμμές και τη βάση που συζητούνται σε δικοινοτικό διάλογο, διότι το περιεχόμενο θα είναι ακριβώς αυτό που επεδίωκε η Τουρκία και για το οποίο έκαμε την εισβολή και το οποίο υπαγορεύει στις διαπραγματεύσεις.

Ας ενεργήσουμε τώρα πριν το τέλος  απευθυνόμενοι στις Κομματικές Ηγεσίες και την Κυβέρνηση. Ας πούμε στην Κυβέρνηση ότι η λύση και το περιεχόμενο επί του οποίου γίνεται η συζήτηση δεν είναι αυτό που θέλει ο Λαός.

 

Για το Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια

Ιωάννης Σιεκέρσαββας

Γραμματέας

Advertisements
Κατηγορίες:Κύπρος / κυπριακό
Αρέσει σε %d bloggers: