Αρχική > Πολιτισμικά > «Μπρεξίζα: Μέτρα για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου.»

«Μπρεξίζα: Μέτρα για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου.»

22/11/2016

Στη λήψη άμεσων μέτρων για την αποκατάσταση και  ανάδειξη του σημαντικού αρχαιολογικού χώρου της Μπρεξίζας (στο ΒΑ τμήμα της πρώην Αμερικανικής Βάσης Νέας Μάκρης) προχώρησε κλιμάκιο από εκπροσώπους συναρμόδιων φορέων, με επικεφαλής τον αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής, Πέτρο Φιλίππου, που πραγματοποίησαν αυτοψία στη περιοχή.

Τα μέτρα αφορούν στην αποκατάσταση του χώρου και τη μεταφορά του κύριου όγκου των μπαζών που καλύπτουν το συγκεκριμένο σημείο σε κοντινό λατομείο, αφού προηγηθεί η σχετική αδειοδότηση και πάντα υπό τον έλεγχο και σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής.

Η ενέργεια εντάσσεται στο γενικότερο πρόγραμμα δράσεων για τη προβολή και ανάδειξη των σημαντικών αρχαιολογικών χώρων – υδροβιοτόπων του δήμου Μαραθώνα, ώστε να γίνει δυνατή η ανάπτυξη και η ανάδειξη των συγκριτικών του πλεονεκτημάτων, που θα τον καταστήσουν δημοφιλή τουριστικό προορισμό και τόπο αναψυχής.

Οι αρχαιότητες στην περιοχή του Μικρού Έλους της Μπρεξίζας είχαν επισημανθεί από παλαιούς περιηγητές, οι οποίοι αναφέρουν τη θέση με το όνομα Νησί. Σε σχέδιο του Γάλλου πρόξενου στην Αθήνα L.S. Fauvel αποτυπώθηκαν το 1792 τα αρχαία ερείπια πάνω σε μία νησίδα απομονωμένη από τη στεριά με διώρυγα. Οι ανασκαφές αποκάλυψαν εκτεταμένο συγκρότημα ιερού αφιερωμένου σε Αιγύπτιους θεούς και πολυτελούς λουτρού (βαλανείου), καθώς και τη μεγάλη ελλειψοειδή δεξαμενή νοτιότερα. Το έργο της ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Γ΄ Κ.Π.Σ.).

Το συγκρότημα ίδρυσε ο Ηρώδης Αττικός περίπου το 160 μ.Χ. Ο μεγάλος ρήτορας και σοφιστής επέλεξε τον Μαραθώνα για την ίδρυση του ιερού γιατί ήταν ο τόπος καταγωγής και διαμονής του. Πιθανόν, το συγκρότημα να βρισκόταν μέσα στα όρια του κτήματος που κατείχε στην περιοχή. Προφανώς πρόκειται για το «ιερό του Κανώπου», όπως το αναφέρει ο Φιλόστρατος (2ος – 3ος αι. μ.Χ.), συγγραφέας της βιογραφίας του Ηρώδη. Φαίνεται ότι για την ίδρυσή του, ο Ηρώδης μιμήθηκε τον αυτοκράτορα Αδριανό, ο οποίος είχε ανεγείρει Σαραπείο σε τεχνητή νησίδα στην έπαυλή του στο Tivoli, έξω από τη Ρώμη, αντιγράφοντας το Σαραπείο που βρισκόταν στην πόλη Κάνωπο, στο Δέλτα του Νείλου.

naftemporiki.gr

Advertisements
Κατηγορίες:Πολιτισμικά
  1. 22/11/2016 στο 21:13
  1. No trackbacks yet.
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.
Αρέσει σε %d bloggers: