Αρχική > Εθνικά > «Παρουσιάστηκε η «Σιωπηρή Άλωση» στη Θράκη.»

«Παρουσιάστηκε η «Σιωπηρή Άλωση» στη Θράκη.»

22/11/2016

Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν με ιδιαίτερη επιτυχία στις πόλεις της Θράκης οι παρουσιάσεις του βιβλίου «Σιωπηρή Άλωση – Το Δημογραφικό και το Μεταναστευτικό πρόβλημα της Ελλάδας» του Αναστάσιου Λαυρέντζου.

Ο συγγραφέας, ο οποίος έγινε γνωστός στο κοινό με το προηγούμενο βιβλίο του («Η Θράκη στο μεταίχμιο»), με το το νέο του πόνημα έρχεται να θέσει σε δημόσια συζήτηση αυτό που κατά τον ίδιο αποτελεί σήμερα το μείζον ελληνικό πρόβλημα:
την επερχόμενη μεταβολή της σύστασης του πληθυσμού της Ελλάδας ως αποτέλεσμα της συνεχούς από εδώ και εμπρός συρρίκνωσης του γηγενούς πληθυσμού και των μεταναστευτικών ροών από την Ασία και την Αφρική που θα καταφθάνουν στην Ελλάδα τις επόμενες δεκαετίες.

Το πρόγραμμα των παρουσιάσεων της «Σιωπηρής Άλωσης» στη Θράκη ξεκίνησε από την Ξάνθη την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου με μια επιτυχημένη εκδήλωση στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης (βιβλιοπωλείο Σπανίδης).

Συνεχίστηκε με την ίδια επιτυχία την Παρασκευή στην Κομοτηνή, στη Λέσχη Κομοτηναίων (οργάνωση Δημοκρίτειο βιβλιοπωλείο, χορηγός επικοινωνίας «Ο Χρόνος» της Κομοτηνής), και ολοκληρώθηκε το Σάββατο 12 Νοεμβρίου στην Αλεξανδρούπολη, στο Ιστορικό Μουσείο της πόλης (οργάνωση βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκης της Φωτεινής Σκαρλακίδου, χορηγός επικοινωνίας Maximum 93,6).

Στις εκδηλώσεις παρουσιάστηκαν ενδιαφέροντα στοιχεία για τις δημογραφικές και για τις μεταναστευτικές εξελίξεις, τα οποία προκάλεσαν αίσθηση.

Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να κατανοήσουν γιατί στο εξής ο ελληνικός πληθυσμός μπαίνει σε μια φάση συνεχούς αριθμητικής συρρίκνωσης και ραγδαίας γήρανσης (ακολουθώντας τη Βουλγαρία στον δρόμο που πήρε μετά το 1990), γιατί οι μεταναστευτικές εισροές από χώρες της Ασίας και της Αφρικής θα είναι ένα φαινόμενο που θα μας συνοδεύει για δεκαετίες, τί συνέβη τα τελευταία χρόνια και κυρίως το 2015 με τα κύματα μεταναστών που κατέφθασαν στην Ελλάδα, πώς έχει αλλάξει η σύσταση του ελληνικού πληθυσμού και πώς αναμένεται αυτή να έχει διαμορφωθεί το 2050; κ.ά.
Ενδιαφέρουσες επίσης ήταν και οι αναφορές για τις γειτονικές χώρες και ιδιαίτερα για την Τουρκία, για την οποία παρουσιάστηκαν οι επίσημες εκτιμήσεις για το πότε σταματά η αύξηση του πληθυσμού της και αναλύθηκε η διαφορά στους ρυθμούς γεννήσεων μεταξύ Τούρκων και Κούρδων, γεγονός το οποίο αναμένεται μεσοπρόθεσμα να θέσει σε νέα βάση το κουρδικό ζήτημα…

Σε όλες τις εκδηλώσεις ακολούθησαν ενδιαφέρουσες συζητήσεις, καθώς το κοινό, εντυπωσιασμένο από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις προβλέψεις αλλά και για τις προτάσεις που διατυπώνονται στο βιβλίο.

Παρακολουθήστε την πραγματικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη που έδωσε ο Αναστάσιος Λαυρέντζος για το νέο του βιβλίο «Σιωπηρή Άλωση»

https://kostasxan.blogspot.gr/2016/11/blog-post_691.html

Advertisements
Κατηγορίες:Εθνικά
Αρέσει σε %d bloggers: