Αρχική > πολιτική οικονομία > «OPEC: Κόβει την παραγωγή κατά 1,2 εκατ. βαρέλια.»

«OPEC: Κόβει την παραγωγή κατά 1,2 εκατ. βαρέλια.»

30/11/2016

Στη μείωση της παραγωγής για πρώτη φορά από το 2008 κατέληξαν οι χώρες του OPEC. Ράλι άνω του 7% για το πετρέλαιο. Πάνω από τα 50 δολάρια το brent στο Λονδίνο.

OPEC: Κόβει παραγωγή κατά 1,2 εκ. βαρέλια - Ράλι 8% για πετρέλαιο

Οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες που συμμετέχουν στον OPEC κατέληξαν τελικά σε συμφωνία για μείωση παραγωγής πετρελαίου, την πρώτη από το 2008, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι η συμφωνία είναι στο πλαίσιο που είχε τεθεί στο Αλγέρι τον Σεπτέμβριο. Τότε η Αλγερία είχε προτείνει νέο «ταβάνι» παραγωγής στα 32,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, από τα τρέχοντα επίπεδα των 33,7 εκατ. βαρελιών, μια μείωση της τάξεως του 1,2 εκατ. βαρελιών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι υπουργοί συζητούν ακόμη τις λεπτομέρειες της πρότασης για κάποιες χώρες, μεταξύ των οποίων και το Ιράκ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, αποφασίστηκε επίσης η αποχώρηση της Ινδονησίας από τον ΟPEC, με τα υπόλοιπα μέλη του οργανισμού να μοιράζονται το μερίδιο παραγωγής της.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Σαουδική Αραβία συμφώνησε να περικόψει την παραγωγή της στα 10,06 εκατ. βαρέλια την ημέρα ενώ η παραγωγή του Ιράν προσδιορίστηκε στα 3,797 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Η συμφωνία πυροδοτεί ράλι για τον «μαύρο χρυσό». Στη Νέα Υόρκη καταγράφει κέρδη άνω του 8% ή κατά 3,7 δολάρια, στα 49 δολάρια το βαρέλι, ενώ στο Λονδίνο προσεγγίζει τα 51 δολάρια, με άνοδο 7,7%.

Οι ισορροπίες και η προκαταρκτική συμφωνία στο Αλγέρι

Σημειώνεται ότι ο ΟΠΕΚ, που αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής, είχε προχωρήσει σε προκαταρκτική συμφωνία τον Σεπτέμβριο στο Αλγέρι για τον περιορισμό της παραγωγής γύρω στα 32,5-33 εκατ. βαρέλια ημερησίως, έναντι των 33,64 εκατ. βαρελιών που παράγονται σήμερα, σε μια προσπάθεια να στηριχθούν οι πετρελαϊκές τιμές, οι οποίες έχουν υποχωρήσει στο ήμισυ από τα μέσα του 2014.

Ο ΟΠΕΚ είχε δηλώσει πως θα εξαιρέσει το Ιράν, τη Λιβύη και τη Νιγηρία από τη μείωση της παραγωγής, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συγκεκριμένες χώρες από τις αναταραχές και τις κυρώσεις.

Η συμφωνία του Σεπτεμβρίου είχε θεωρηθεί «νίκη» για το Ιράν, καθώς η Τεχεράνη από καιρό υποστηρίζει πως θέλει να αυξήσει την παραγωγή της για να ανακτήσει το μερίδιο αγοράς που έχασε λόγω των κυρώσεων που της επέβαλε η Δύση για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, το Ριάντ άλλαξε στάση και προσφέρθηκε να μειώσει την παραγωγή του κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με πηγές του ΟΠΕΚ που επικαλείται το Reuters, ενώ πρότεινε επίσης το Ιράν να περιορίσει την παραγωγή του στα περίπου 3,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Η Τεχεράνη έχει στείλει μικτά σινιάλα, λέγοντας πως θέλει η παραγωγή της να φτάσει έως και 4,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Στην επιστολή του προς τον ΟΠΕΚ, το Ιράν προτείνει η Σαουδική Αραβία να μειώσει την παραγωγή της στα 9,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Πιέσεις για υψηλότερα όρια στην παραγωγή ασκεί και το Ιράκ, λέγοντας πως χρειάζεται περισσότερα χρήματα για να πολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος. Σημειώνεται πως Ιράν και Ιράκ παράγουν συνολικά πάνω από 8 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, έναντι των 10,5 εκατ. της Σαουδικής Αραβίας.

http://www.euro2day.gr/

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: