Αρχική > Ιστορικά και θεωρητικά, Πολιτισμικά > «Επιστρέφει το παλαιότερο χειρόγραφο της Παλαιάς Διαθήκης στον κόσμο στην Δράμα- Μετά από έναν αιώνα.»

«Επιστρέφει το παλαιότερο χειρόγραφο της Παλαιάς Διαθήκης στον κόσμο στην Δράμα- Μετά από έναν αιώνα.»

04/12/2016

Μια πολυετής και κοπιαστική προσπάθεια, γεμάτη περιπέτειες στο πέρασμα εκατοντάδων ετών που στόχευσε στην επιστροφή των κλεμμένων κειμηλίων της ιερά μονής Παναγίας Εικοσιφοίνισσας, είχε σήμερα το απόγευμα αίσιο τέλος, με την παράδοση ενός χειρόγραφου κειμένου του 9ου αιώνα, ανεκτίμητης ιστορικής αξίας, γνωστού ως Κώδικας 1424, από τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο στον μητροπολίτη Δράμας Παύλο και την ηγουμένη της Ιεράς Μόνης γερόντισσα Αλεξία.

 

Στον ιερό μητροπολιτικό ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, την παραμονή του εορτασμού της Αγίας Βαρβάρας, πολιούχου και προστάτιδας της Δράμας, ολοκληρώθηκε μια μακρά προσπάθεια και ταυτόχρονα έγινε η αρχή για τον επαναπατρισμό πολύτιμων κειμηλίων που το 1917 εκλάπησαν από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής, τα οποία προκάλεσαν ανυπολόγιστες καταστροφές και θηριωδίες στο μοναστήρι της Εικοσιφοίνισσας όπου φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.

 

Οι άοκνες προσπάθειες του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και η συνεχής προσπάθεια του μητροπολίτη Παύλου για την επιστροφή των κειμηλίων απέδωσαν καρπούς. Σήμερα, μέσα σε κλίμα βαθειάς συγκίνησης και χριστιανικής αδελφοσύνης, ο πρόεδρος της Λουθηρανικής Θεολογικής Σχολής του Σικάγου αιδεσιμότατος James Nieman παρέδωσε τον Κώδικα 1424, ο οποίος για 100 και πλέον χρόνια βρίσκονταν στη νόμιμη κυριότητα της Λουθηρανικής Θεολογικής Σχολής.

 

Τι περιλαμβάνει ο Κώδικας

http://www.kerdos.gr/πολιτισμός/191885-επιστρέφει-το-παλαιότερο-χειρόγραφο-της-παλαιάς-διαθήκης-στον-κόσμο-στην-δράμα-μετά-από-έναν-αιώνα?utm_source=KerdosNLetterApp&utm_medium=email&utm_campaign=html_newsletter

Advertisements
 1. 04/12/2016 στο 21:49

  Έτσι
  δίνοντας μια ελίτσα (ένα από τα χιλιάδες-δεκάδες χιλιάδες- κλεμμένα έγγραφα)
  παίρνεις ένα τουλούμι λάδι λέει ο λαός

  (ήρθαν επίσημα οι λουθηρανοί στην εκκλησία και τους δώσαμε και παράσημο).
  Φυσικά τιμήθηκαν δεόντως ο Πατριάρχης Αμερικής και ο Βαρθολομαίος.

  Η «απάντηση» στην Βουλγάρικη εκκλησία που έβγαλε ανακοίνωση ότι δεν δέχεται τις αποφάσεις της (ψευδο)Συνόδου του Κολυμπαρίου.

  Απ οτι πληροφορούμαστε στην τελετή παραβρέθηκε και γυναίκα «ιέρεια»!

  Αν κάτι ξέρει να χειρίζεται καλά το Φανάρι είναι η διπλωματία.
  Την ώρα που Αγιορείτες ανακοινώνουν την παύση μνημοσύνου του Βαρθολομαίου και επικρατεί αναβρασμός, εμείς ευχαριστούμε τον Βαρθολομαίο για την «ελίτσα».. που μας χάρισε.

 1. No trackbacks yet.
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.
Αρέσει σε %d bloggers: