Αρχική > πολιτική οικονομία > «Ξεπερνούν το μισό ΑΕΠ τα ληξιπρόθεσμα στην εφορία.»

«Ξεπερνούν το μισό ΑΕΠ τα ληξιπρόθεσμα στην εφορία.»

09/12/2016

Οι φορολογούμενοι συνεχίζουν να αφήνουν απλήρωτους τους φόρους τους και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων συνεχίζει να δίνει τη μάχη των εισπράξεων με όσο το δυνατό περισσότερες κατασχέσεις.

 

 

Τα στοιχεία τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα αποκαλύπτουν κατακόρυφη αύξηση των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο, με τους φόρους να έχουν την τιμητική τους. Μόνο τον Οκτώβριο οι απλήρωτοι φόροι αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 1 δισ. ευρώ (από 9,035 τον Σεπτέμβριο σε 10,067 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο) ενώ πολλαπλάσια είναι η αύξηση των ευρύτερων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο.

 

 

Από τα 10,340 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, με ένα άλμα σχεδόν 1,4 δισ. ευρώ,ανήλθαν σε 11,738 δισ. ευρώ.

 

 

Την ίδια ώρα, ο εισπρακτικός μηχανισμός της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων έχει επιβάλλει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης (κατασχέσεις, δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων, πλειστηριασμοί) σε 803.803 φορολογούμενους ή σε περίπου έναν στους δύο οφειλέτες στους οποίους έχει τη δυνατότητα να επιδιώξει αναγκαστική είσπραξη της οφειλής.

 

 

Η εικόνα στο μέτωπο του συνολικού αριθμού φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη παραμένει σχεδόν αμετάβλητη από τις αρχές του έτους. Σταθερά, ένας στους δύο φορολογούμενους (4.304.752 φορολογούμενοι τον Οκτώβριο) αδυνατεί (ή δεν επιλέγει) να πληρώσει εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις του στην εφορία με αποτέλεσμα να αυξάνει τις πιθανότητες να έρθει άμεσα αντιμέτωπος με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

 

 

Συνολικά, τα στοιχεία της ΓΓΔΕ δείχνουν ότι οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις (παλαιές έως το τέλος του 2015 και νέες) ανέρχονται σε 93,935 δισ. ευρώ ή περίπου το μισό ελληνικό ΑΕΠ!

Κέρδος online

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: