Αρχική > Εθνικά, Κύπρος / κυπριακό > «Ταυτοποίηση οστών δέκα ΕΛΔΥΚαρίων.»

«Ταυτοποίηση οστών δέκα ΕΛΔΥΚαρίων.»

10/12/2016

Image result for ελδυκ

Η ΔΕΑ ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΟΥΣ
Τέσσερεις δεκαετίες αναζητήσεων και αγωνίας μέχρι τον επαναπατρισμό στην Ελλάδα δέκα αγνοουμένων και πεσόντων της Κύπρου, που ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA. Η Τουρκία ζητεί πρόσβαση σε στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς, επικαλούμενη πληροφορίες ότι σ’ αυτά βρίσκονται οστά Τούρκων στρατιωτών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες μας, τα τελευταία 24ωρα εξετάστηκαν όλες οι εκκρεμότητες με αποτέλεσμα να ταυτοποιηθούν δέκα παλληκάρια της ΕΛΔΥΚ, που έπεσαν στις ηρωικές μάχες στο Κιόνελι. Ο Ελληνοκύπριος εκπρόσωπος στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους (Δ.Ε.Α.) Νέστορας Νέστορος αποκάλυψε, στην τηλεόραση του ΣΙΓΜΑ, ότι τα οστά βρέθηκαν διασκορπισμένα στην περιοχή κοντά στο στρατόπεδο της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου, στη Λευκωσία.

Ο κ. Νέστορος ανέφερε ότι αποστολή της ΔΕΑ με επικεφαλής τον ίδιο θα μεταβεί τις επόμενες μέρες στην Αθήνα, για ενημέρωση των συγγενών των ηρώων. Την αποστολή θα συνοδεύει ειδικός ψυχολόγος για στήριξη των συγγενών.
«Αποτελεί για μας μεγάλη εξέλιξη -είπε ο κ. Νέστορος- η ταυτοποίηση των οστών των Ελλαδιτών ηρώων, επειδή εκτός από την ιστορική σημασία της υπόθεσης υπάρχει και η ηθική υποχρέωση του κυπριακού κράτους για ενημέρωση των συγγενών τους. Σαράντα δύο χρόνια αναμονής είναι αρκετά».

Έγγραφο της Τουρκίας στην ΕΕ
Στο μεταξύ, η Τουρκία απέστειλε πριν από μερικές ημέρες και συγκεκριμένα στο τέλος Νοεμβρίου έγγραφο στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενόψει της συζήτησης για τους αγνοουμένους και τη μη συμμόρφωσή της με τις σχετικές αποφάσεις του ΕΔΑΔ.

Η Τουρκία εγείρει το θέμα της πρόσβασης σε στρατιωτικές περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Εθνικής Φρουράς στην Αθαλάσσα, και ζητά να γίνουν έρευνες για αγνοουμένους, αναφέροντας ότι παρόμοιο αίτημα έχει υποβληθεί και από την ελληνοκυπριακή πλευρά, για πρόσβαση στις στρατιωτικές ζώνες στα κατεχόμενα, το οποίο εκκρεμεί εδώ και καιρό.

Ο Νέστορας Νέστορος διευκρίνισε ότι δεν είναι δυνατόν να εξισώνεται ο κατοχικός στρατός με την Κυπριακή Δημοκρατία, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η κίνηση της Τουρκίας αποσκοπεί σε αποπροσανατολισμό από την ουσία του θέματος.
Τέλος, ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι πληροφορίες των Τούρκων για ύπαρξη οστών σε στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς στην Αθαλάσσα δεν επιβεβεβαιώνονται, εντούτοις θα γίνουν εξετάσεις στην παρουσία μάρτυρα, την κατάθεση του οποίου επικαλούνται οι κατοχικές δυνάμεις, εάν τελικά προσέλθει στο σημείο όπου, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, υπάρχουν οστά.

file:///C:/simerini

 

Advertisements
  1. 10/12/2016 στο 13:04

    Reblogged στις Macedonian Ancestry.

  1. No trackbacks yet.
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.
Αρέσει σε %d bloggers: