Αρχική > Εθνικά, Κύπρος / κυπριακό > «Απαίτηση των Τούρκων να μην είναι συμβαλλόμενο μέρος η ΚΔ σε μια πενταμερή! «

«Απαίτηση των Τούρκων να μην είναι συμβαλλόμενο μέρος η ΚΔ σε μια πενταμερή! «

23/12/2016

cyprus-flag-picture3

Γράφει η Φανούλα Αργυρού

Μια αναλυτική και πολυσέλιδη έκθεση, από το Τμήμα Έρευνας του Αμερικανικού Κογκρέσου, με συγγραφέα τον Vincent. L. Morelli, ημερομηνίας 15 Δεκεμβρίου 2016, που ετοιμάστηκε για την Επιτροπή και τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου με τίτλο «Κύπρος – η επανένωση αποδεικνύεται απατηλή», φανερώνει γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ήταν και δεν είναι ακόμα συμβαλλόμενο μέρος στην  περιβόητη πενταμερή.

Αφού ο ερευνητής κάνει μια αναδρομή στην ιστορία του Κυπριακού, αν και με ελλείψεις ως προς τα παλαιότερα ιστορικά γεγονότα, καταγράφει με αρκετή λεπτομέρεια τα πολύ πρόσφατα γεγονότα από την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν μέχρι σήμερα. Η έκθεση είναι αρκετά ενημερωτική πως προς τις διαπραγματεύσεις που έγιναν στο Μοντ Πελεράν το παρασκήνιο  πριν ξεκινήσουν, τους στόχους τους και μας ξεκαθαρίσει γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία, κατά απαίτηση των Τούρκων, δεν περιλαμβάνεται στην πενταμερή.

Στο θέμα της πενταμερούς η έκθεση αναφέρεται σε  δημόσιες δηλώσεις του ο ψευτουπουργού  εξωτερικών των κατεχομένων κ. Ερτουκρούλογλου ο οποίος εισηγήθηκε ότι καμία συμφωνία δεν μπορεί να υπογραφτεί μεταξύ της ηγεσίας μας  Δημοκρατίας της Κύπρου (Republic of Cyprus) και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας.  Για τον κ. Ερτουκρούλογλου, φαίνεται, γράφει,  η ισότητα κυριαρχίας δεν είναι η ίδια με πολιτική ισότητα, και ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να δεχθούν μια συμφωνία εκτός και αν υπογραφτεί από δύο ισότιμους κυρίαρχους ηγέτες (equal sovereign leaders) εννοώντας ότι η αναγνώριση της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου»,  είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μια τελική συμφωνία.

Αντιδρώντας συνεχίζει,  ο Ε/κ κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης  είπε ότι  σε καμία περίπτωση το καθεστώς στις κατεχόμενες περιοχές θα αναβαθμιστεί εφόσον αποτελεί προϊόν παράνομης πράξης. Η δήλωση του κ. Χριστοδουλίδη έγινε τον Οκτώβριο του 2016 κατά την διάρκεια του συνεδρίου του World Energy Congress στην Κωνσταντινούπολη.  Αμφότερες οι πλευρές διαφωνούν ως προς το πώς θα δημιουργηθεί το νέο ενωμένο κράτος. Οι Τουρκοκύπριοι το θέλουν να ιδρυθεί ως δύο ισότιμα ‘ιδρυτικά κράτη’ (παρθενογένεση)  και να ονομάζεται κάτι άλλο από ‘ Δημοκρατία της Κύπρου’ ενώ οι Ε/κ θέλουν το θέλουν να δημιουργηθεί ως εξέλιξη της υφιστάμενης Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι Τουρκοκύπριοι δεν δέχονται το 28% εδάφους που τους παραχωρούν οι Ελληνοκύπριοι και επιμένουν στο 29% με την Τουρκία να είναι ανυποχώρητη στο θέμα της ασφάλειας και εγγυήσεων.

Προς το παρόν,  τονίζει ο συγγραφέας,  δεν είναι ξεκάθαρο ποίους συμβιβασμούς και τι υποχωρήσεις έκανε η κάθε πλευρά, και ποίες είναι οι λεγόμενες συγκλίσεις, έχοντας αναφέρει προηγουμένως  (ο συγγραφέας)  ότι ο κ.  Ιωάννης Κασουλίδης στη Νέα Υόρκη είχε πεί πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, ότι δεν δεσμευόταν η κυβέρνηση Αναστασιάδη  να δεχθεί τις συγκλίσεις που είχαν συμφωνήσει οι Χριστόφιας/Ταλάτ.

Επισημαίνει ότι μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρο ποία θα είναι η διαπραγματευτική διαδικασία τον Ιανουάριο του 2017, έτσι και συγκληθεί η πενταμερή διάσκεψη για να συζητήσει τα τελικά θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων. Ήδη τα πράγματα δεν είναι καθαρά  ως προς το ποίοι θα καλεστούν περιλαμβανομένου και του ρόλου της ΕΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας, πόσα στρατεύματα θα μείνουν στο νησί και για πόσο καιρό και ότι τα θέματα ίσως να είναι και αιτία αμφότερες οι πλευρές να χάσουν το ενδιαφέρον τους για μια συμφωνία.

Ολοκληρώνοντας,  ουσιαστικά γράφει ότι  το αμερικανικό ενδιαφέρον για λύση άρον άρον, με τις επαφές  Τζό Μπάιντεν και Βικτώριας Νούλαντ, σχετίζονται με το θέμα της Ενέργειας. « Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία, η συνεχιζόμενη απειλή από το Ισλαμικό κράτος και οι αυξανόμενες προοπτικές η Ανατολική Μεσόγειος περιλαμβανομένης της Κύπρου να μπορούν να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο στο θέμα της ενέργειας έχουν συντείνει στην επείγουσα ανάγκη να βρεθεί μια λύση πριν να  λήξει η θητεία της νυν αμερικανικής κυβέρνησης» τονίζει.   Για να κλείσει υπενθυμίζοντας ότι ναι μεν αλλά, μια τέτοια διευθέτηση του Κυπριακού θα εμπλέξει τις ΗΠΑ με μια δέσμευση για οικονομική βοήθεια για την εφαρμογή της λύσης για την οποία το Κογκρέσο θα καλεστεί να μελετήσει!  Εννοώντας ότι θα χρειαστούν οι ΗΠΑ να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη. Εξού και ο τίτλος « Η επανένωση αποδεικνύεται απατηλή».

Επομένως γιατί να προχωρήσουν σε μια πενταμερή γνωρίζοντας τους στόχους της Τουρκίας και των Τ/κ ;  Όπως δήλωσε ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης κάτι τέτοιο θα συνιστά αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος το οποίο αποτελεί  προϊόν παράνομης πράξης.  Ας το πουν καθαρά του Έιντε και του ΓΓ του ΟΗΕ.

Φανούλα Αργυρού

https://tanea-diaspora.net/

Advertisements
 1. 24/12/2016 στο 16:07

  Πολύ σωστά ἐπισημαίνει ἡ ἀρθρογράφος.
  Φυσικά δὲν χρειαζόταν ἡ ἔκθεση τῶν ἀμερικανῶν. Ἀφοῦ ἀρκοῦσε ἡ «ἔκθεση» τοῦ Ἀνα(ν)στασιάδη ὡς ἰσόκυρου συνομιλητή μέ τόν κατοχικό κοινοτάρχη Ἀκιντζί.
  Καί ὁλα ὅσα διατείνεται ὁ ἴδιος καί τά παπαγαλάκια του (κυβ. ἐκπρόσωποι καὶ ἄλλοι περίεργοι) ὅτι αὐτός συζητᾶ ὡς … Κύπρος, εἶναι παραμύθια γιά νήπια.
  Καί φυσικά σ’ αὐτήν τὴν ἀνώμαλη πολυμερῆ, πάει γιὰ νὰ κρεμάσῃ τόν Ἑλληνισμό ψιμυθιαζόμενος ὅτι δῆθεν ὅ,τι συμφωνηθῇ προστατευεται ἀπὸ ΟΗΕ καί ΕΕ.
  Ὁπότε θριαμβικῶς θὰ ἀνακράξῃ ὅτι ὡς διεθνεῖς ξαναδῆθεν «συμφωνίες», δὲν ὑπαρχει λόγος νὰ κυρωθοῦν ἀπὸ τὸ πόπολο ἀλλά μόνο ἀπό τοὺς νεοκύπριους τῆς Βουλῆς.
  Ὁ Τσίπρας δὲν πολυνοιάζεται ὠς ὁπαδός τῆς θεωρίας τῶν ψαριῶν. Ὁ Κοτζιᾶς ὅμως θὰ περισώσῃ τὴν άξιοπρέπειά του, βροντῶντας τα;

 1. No trackbacks yet.
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.
Αρέσει σε %d bloggers: