Αρχική > Ιστορικά και θεωρητικά, Πολιτισμικά > «ΑΘΉΝΑ – ΕΛΛΗΝΙΚΌΤΗΤΑ»

«ΑΘΉΝΑ – ΕΛΛΗΝΙΚΌΤΗΤΑ»

28/01/2017

 

Ένα ωραίο βίντεο του Stian Rekdal που δείχνει πτυχές της σύγχρονης Αθήνας. Για την προώθηση του τουρισμού. Δεν υπάρχει αντίρρηση, εξαίρετος καλλιτέχνης ο δημιουργός και παρά τα πλήγματα και τις λεηλασίες η Αθήνα παραμένει μοναδική και ανεπανάληπτη. Ότι και να πάθει (ή καλύτερα ότι και να της κάνουμε) είναι ο πυρήνας του διαχρονικού και

οικουμενικού πολιτισμού της Ελληνικότητας. Όσον αφορά εμάς τους νεοέλληνες,  όμως, υπάρχουν πράγματα που δεν πρέπει να ξεχνάμε αν θέλουμε να δούμε άσπρη μέρα. Με αφορμή αυτό το βίντεο μερικά αναγκαία και μη εξαιρετέα σχόλια.

 1. %cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b8%ce%b5%ce%bd%cf%8e%ce%bd%ce%b1%cf%82-2Παρά το ότι διεκδικούμε την κληρονομιά της Ελληνικότητας που εδώ άνθισε και ανύψωσε τον πολιτικό πολιτισμό συχνά είμαστε θλιβεροί αχθοφόροι. Τι είναι αυτοί οι αριστεροδεξιοί που κυβερνούν το νεοελληνικό κράτος;! Έχουν κάποια σχέση με την Ελληνικότητα και τις πανύψηλες πολιτικές παραδόσεις της; Έχουν κάποια σχέση με τις έννοιες Δημοκρατία και Πολιτικής Ελευθερία!
 2. Τι μάθαιναν στα σχολεία και στα πανεπιστήμια τα παιδιά τους δύο τελευταίους αιώνες; Δύο αβάστακτα καταστροφικοί αιώνες κατά την διάρκεια των οποίων παρά τις εξαιρέσεις-αντιστάσεις διαποτίστηκαν με αντιφατικές θεωρήσεις της καταγωγής μας και του πολιτισμού μας. Το συνολικό αποτέλεσμα είναι οι νεοέλληνες να έχουν μια θολή και μπερδεμένη εικόνα του πολιτισμού του οποίου διεκδικούν την κληρονομιά.
 3. Για να καταλήξουμε τον 20ο αιώνα όχι μόνο να έχει εκτοπιστεί ο πολιτικός πολιτισμός της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας αλλά και να αφήσουμε να εισρεύσουν χείμαρροι ιδεολογικού δηλητηρίου. Δηλητήριο μεταμφιεσμένο με ανυπόστατα θεωρήματα και ιδεολογήματα των μορφικά πανομοιότυπων αριστεροδεξιοφασιστικών ιδεολογικών δογμάτων!
 4. Για να καταλήξουμε, βέβαια, όταν πλέον τις τελευταίες δεκαετίες κυριάρχησαν οι αριστεροδεξιοί εθνομηδενιστές, οι μαθητές και οι φοιτητές να μην μαθαίνουν οτιδήποτε άξιο λόγου ή «καλύτερα» να εκπαιδεύονται ούτως ώστε να αγνοούν, να υποτιμούν ή και να μισούν τον άξονα του πολιτικού πολιτισμού διαχρονίας, την Ελληνικότητα! Της οποίας, βέβαια, κατά τα άλλα, οι νεοέλληνες διεκδικούν την κληρονομιά.
 5. %cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b8%ce%b5%ce%bd%cf%8e%ce%bd%ce%b1%cf%82-4Προηγήθηκαν βέβαια αβάστακτες συμφορές με κύριο υπαίτιο το ατελέστατο νεοελληνικό κράτος: Η καταστροφή των Ελλήνων Ανατολικά του Αιγαίου και στα Βαλκάνια και η αγνόηση της ύπαρξης εκατομμυρίων Ελλήνων της Διασποράς. Διασπορά που διασκορπίστηκε μετά την πτώση της Βασιλεύουσας Πόλης (πρώτα από τους Ρωμαιοκαθολικούς που την λεηλάτησαν και μετά από τους Οθωμανούς) για να πρωτοστατήσει στους αγώνες για ένα ανεξάρτητο Ελληνικό εθνοκράτος. Αγώνας βέβαια τα επιτεύγματα του οποίου μηδενίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1830 όπου και η αφετηρία μιας ξενοκρατίας που καλά κρατάει μέχρι τις μέρες μας.
 6. Χωρίς βέβαια να ξεχνάμε την Μεγαλόνησο Κύπρο «η οποία είναι μακριά» για να στηριχθεί από τις εθνικά ανάλγητες εξουσίες των Αθηνών.
 7. Και στις μέρες μας: Πως κατάντησαν οι νεοέλληνες των οποίων η κληρονομιά θέλει τον πολίτη αυτεξούσιο εντολέα της εξουσίας και την κοινωνία κάτοχο του κράτους! Να τους κυβερνούν οι κερδοσκόποι, οι τοκογλύφοι και ηγεμονικοί υπάλληλοι χέρι-χέρι με εγχώριους αριστεροδεξιούς μνημονιακούς κωλοτούμπες που εναλλάσσονται στις καρέκλες γλύφοντας κοκαλάκια ως πληρωμή των υπηρεσιών τους!
 8. %cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b8%ce%b5%ce%bd%cf%8e%ce%bd%ce%b1%cf%82-3Αφού τόσο ροκανίστηκαν και πλήγηκαν από τους αριστεροδεξιούς διεθνισμούς και τις παγκοσμιοποιόπληκτες ασυναρτησίες και αφού δέχτηκαν την χαριστική βολή με τα απανωτά μνημόνια, παθητικά και αδιαμαρτύρητα δέχονται (οι νεοέλληνες) την μεταναστευτική γενοκτονία. Την δουλεία, επίσης (γιατί έτσι κατάντησε πλέον η μισθωτή εργασία) και την εξόντωση των νοικοκυριών που επί δύο αιώνες κόντρα στο ξενοκρατούμενο κράτος πάλευαν να κτιστούν. Κατάντησαν οι νεοέλληνες φοβισμένοι απαθείς θεατές της εκποίησης του ιδιωτικού και δημόσιου πλούτου που θα τους καταστήσει δουλοπάροικους στην πατρίδα που για να υπάρξει αγωνίστηκαν μορφές όπως ο Κολοκοτρώνης, ο Μακρυγιάννης και πιο σύγχρονοι Λεωνίδες όπως ο Αυξεντίου και ο Παλληκαρίδης που έπεσαν μαχόμενοι υμνώντας την Ελληνικότητα.
 9. Να μην ξεχνάμε βέβαια και το γεγονός ότι στις περιοχές που περιγράφει αυτό το ωραίο βίντεο «επιτρέψαμε» να λεηλατηθούν οι θησαυροί της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και να μεταφερθούν στα σαλόνια-μουσεία των ηγεμονικών κρατών.
 10. %cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b8%ce%b5%ce%bd%cf%8e%ce%bd%ce%b1%cf%82-5Να μην ξεχνάμε επίσης ότι σε πιο κοντινούς χρόνους και μετά από τόσες συμφορές ο διαχρονικός πολιτικός πολιτισμός δέχθηκε πλήγμα ασήκωτο και αβάστακτο: Πάνω στα αιώνιας αξίας μνημεία κτίστηκαν αντί-αισθητικές πολυκατοικίες. Πόσα ανυπολόγιστης αξίας έργα και μνημεία κρύβονται κάτω από τα θεμέλια των αντί-αισθητικών κουτιών που γέμισαν το Αττικό πεδίο.
 11. Αστικοποίηση η οποία ήταν με κάθε κριτήριο αχρείαστη μιας και σε τίποτα δεν ωφέλησε το ξερίζωμα από τις πατρογονικές τους εστίες των Ελληνικών κοινοτήτων, η τσιμεντοποίηση της Αθήνας και αντί ανθηρών νοικοκυριών Κοινοτήτων στις περιφέρειες να έχουμε μισθωτούς σε ελάχιστα παραγωγικές υπηρεσίες ή αργόσχολους μέσα σε ένα υπερμεγέθη κρατικό μηχανισμό πελατειακά κτισμένο. Δεν ευνοήθηκε, κοντολογίς, το Ελληνικό «δημιουργικό δαιμόνιο» που μεγαλούργησε ανά τους αιώνες αλλά ευνοήθηκε ο παρασιτισμός. Η δυτικόστροφη πιθηκίζουσα αστικοποίηση, αναπόφευκτα, συνοδεύτηκε με την παρακμή της υπαίθρου και το έλλειμμα έργων υποδομής που θα ανάπτυσσαν τις περιφέρειες και τον πολιτισμό των Ελληνικών κοινοτήτων.

Εδώ είμαστε λοιπόν. Μόνο μέσα από κριτική αυτής της εξόφθαλμα αξιοθρήνητης διαδρομής και κατάληξης των νεοελλήνων υπάρχει ελπίδα να σωθεί κάτι.

Συγχαρητήρια πάντως στον καλλιτέχνη που μας έδωσε την ευκαιρία των αναγκαίων και μη εξαιρετέων κριτικών επισημάνσεων που προηγήθηκαν.

Το ζήτημα είναι ότι από καιρό απαιτείται μη εμφύλια ειρηνική πολιτική επανάσταση για να  προσανατολιστούν οι νεοέλληνες προς την δημοκρατία, την πολιτική ελευθερία και την εθνική ανεξαρτησία. Γιατί τώρα εξ αντικειμένου κινούνται προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: