Αρχική > πολιτική οικονομία > «Αναλυτές: Γιατί σορτάρουν το ευρώ και «βλέπουν» απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο.»

«Αναλυτές: Γιατί σορτάρουν το ευρώ και «βλέπουν» απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο.»

08/03/2017

Το ευρώ συνεχίζει να βρίσκεται υπό πίεση και αυτή την εβδομάδα, τόσο εν όψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ, όσο και λόγω των εξελίξεων γύρω από τις εκλογές στη Γαλλία, με τους αναλυτές να τηρούν short θέσεις εκτιμώντας μάλιστα πως έως τα μέσα του έτους θα αγγίξει την απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο.

 

 

Χθες ο Alain Juppe ο οποίος υπήρξε πρωθυπουργός της Γαλλίας από 1995 έως το 1997, ανακοίνωσε ότι δεν έχει πρόθεση να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία, γεγονός που σύμφωνα με τους αναλυτές αυξάνει τις πιθανότητες για την Marine Le Pen. Αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Le Pen θα χάσει στον δεύτερο γύρο από τον Macron ή τον Fillon, οι επενδυτές είναι προετοιμασμένοι αυτοί τη φορά για ένα αποτέλεσμα έκπληξη από την κάλπη.

 

 

Η ανησυχία της αγοράς για τις εκλογές αυτό το έτος στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία έχει κρατήσει το ευρώ υπό πίεση, παρά τη βελτίωση των οικονομικών στοιχείων σε ολόκληρη την ζώνη του ευρώ.

 

 

«Το εκλογικό δράμα, εφ ‘όσον αυτό συνεχιστεί θα συνεχίσει να οδηγεί την πορεία του ευρώ», όπως σημειώνει  ο Juan Perez, στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος στο Tempus Inc στην Ουάσιγκτον. «Έτσι, αντί να κινηθεί προς το $1,07, λόγω των θετικών οικονομικών στοιχείων, μένει μεταξύ του $1,05 και του $1,06 λόγω του δράματος που εξελίσσεται στην Ευρώπη».

 

 

Σύμφωνα με την Credit Agricole, οι επενδυτές θα πρέπει να πουλήσουν το οποιοδήποτε ράλι του ευρώ το επόμενο διάστημα.

 

 

To κύριο event αυτής της εβδομάδας είναι η συνεδρίαση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. Ενώ δεν αποκλείεται η δυνατότητα της κεντρικής τράπεζας να εξετάσει μια αλλαγή του guidance επισημαίνοντας ότι το κατώτερο όριο των επιτοκίων έχει επιτευχθεί, αυτό δεν θα αποτελέσει μεγάλη έκπληξη για τις αγορές και έτσι θα έχει μόνο έναν περιορισμένο αντίκτυπο στο ευρώ, στην καλύτερη περίπτωση.

 

 

Όπως σημειώνει η Credit Agricole, η ΕΚΤ είναι πιθανό να αυξήσει τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό, με τις όποιες ανοδικές αναθεωρήσεις να αφορούν τον headline και όχι τον core πληθωρισμός. Ο Weidmann τόνισε ότι αναμένεται ανοδική αναθεώρηση του πληθωρισμού της Γερμανίας της τάξης του 0,5% και αυτό μπορεί να ισχύει και για την ευρωζώνη στο σύνολό της.

 

 

Ως αποτέλεσμα δεν μπορεί να αποκλειστεί να αντιμετωπίζει το ευρώ κάποια ανοδικά… διαλείμματα, ωστόσο στη συνέχεια θα κυριαρχηθεί από την πολιτική αβεβαιότητα σχετικά με τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Ιταλία. Έτσι, η Credit Agricole συστήνει πως οποιοδήποτε ράλι στο ευρώ θα πρέπει να πωληθεί.

 

 

Η Morgan Stanley από την πλευρά της επισημαίνει ότι παραμένει bearish στο ευρώ και συστήνει short θέσεις. Όπως σημειώνει, τα πρόσφατα στοιχεία του πληθωρισμού συνεχίζουν να δείχνουν μια απόκλιση στις χώρες  ευρωζώνης, υποστηρίζοντας το επιχείρημά της MS ότι η ΕΚΤ έχει πιθανότητες να παραμείνει χαλαρή για την ενίσχυση της ανάπτυξης στις οικονομικά ασθενέστερες χώρες της  περιοχής. Αυτό θα «χτυπήσει» το ευρώ. Επίσης, η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου αναμένεται να βρεθεί υπό πίεση εάν τα spreads διευρυνθούν εκ νέου στην ευρωζώνη λόγω των πολιτικών κινδύνων. Ετσι, η MS παραμένει short στο ευρώ, ειδικά έναντι των νομισμάτων υψηλότερης απόδοσης.

 

 

Σύμφωνα με την Bank of Tokyo Mitsubishi UFJ, το ευρώ οδεύει προς το 1,03 λίγο πριν αγγίξει την απόλυτη ισοτιμία στα μέσα του έτους.

 

 

Οι εκλογές στην Ολλανδία και την Γερμανία προσθέτουν στους πολιτικούς κινδύνους με τους οποίους είναι αντιμέτωπο το ευρώ, μετά την Γαλλία. Οι προοπτικές σε σχέση με τις γερμανικές εκλογές έχουν αλλάξει μετά την εμφάνιση του Martin Schulz. Η κίνηση αυτή ενίσχυσε τη δημοτικότητα του SPD και αύξησε την πιθανότητα το CDU / CDS να μην καταφέρει να διατηρήσει την εξουσία μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Η Ελλάδα έχει επίσης προστεθεί στην αβεβαιότητα, αν και δεν αναμένεται το ελληνικό πρόβλημα να κλιμακωθεί όπως πριν όπως τονίζει η Bank of Tokyo Mitsubishi , η οποία εκτιμά ότι θα επιτευχθεί συμφωνία πριν τον Ιούλιο.

 

 

Υπό αυτές τις συνθήκες, η ΕΚΤ είναι πιθανό να επιμείνει στο μήνυμά της προς τις χρηματοπιστωτικές αγορές, διατηρώντας τη νομισματική της στάση. Τα δεδομένα από τη ζώνη του ευρώ συνεχίζουν να βελτιώνονται, αλλά δεν αναμένεται να αλλάξουν τη ρητορική της ΕΚΤ σύντομα. Ο ετήσιος ρυθμός του core πληθωρισμού παραμένει κολλημένος στο 0,9% και θα απαιτηθεί ανοδική ώθηση για μια περίοδο δύο έως τρεις μήνες πριν η ΕΚΤ αποφασίσει να αλλάξει το μήνυμά της, ενώ η πολιτική αβεβαιότητα θα συνεχίσει να παρέχει πρόσθετο κίνητρο να μην αλλάξει στάση σύντομα.

πηγή:capital.gr

Κέρδος online

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: