Αρχική > Εθνικά > «Η ελληνική απάντηση στις προκλήσεις του σουλτάνου.»

«Η ελληνική απάντηση στις προκλήσεις του σουλτάνου.»

11/03/2017

© Provided by έθνος.gr

Μπορεί να ατονεί για λίγα 24ωρα, να μετατοπίζεται προς Γερμανία μεριά, να ενδύεται μανδύα διεθνούς νομιμότητας, να προσποιείται τη ‘φίλη’… αλλά πάντοτε επιστρέφει, βαθιά προκλητική στην ουσία της, ενάντια όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στη διεθνή νομιμότητα.

Η τουρκική επιθετικότητα βαίνει κλιμακούμενη, ανεβάζοντας την ένταση στο Αιγαίο, μέσα από μια ευρεία γκάμα προκλήσεων: παραβιάσεων, ανακοινώσεων, δημοσιευμάτων, δηλώσεων, ερευνών κ.ά.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έθεσε το θέμα κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ χθες στις Βρυξέλλες. Κατήγγειλε την αυξανόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο ως υπονομευτική της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών.

Ξεκαθάρισε, παράλληλα, ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να προστατεύει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, διατηρώντας μεν ανοιχτούς τους διαύλους του διαλόγου με τη γείτονα χώρα, αλλά απορρίπτοντας τις όποιες (δυστυχώς συχνές πλέον) προκλητικές δηλώσεις από την άλλη πλευρά.

Παίρνοντας τη σκυτάλη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αναμένεται να θέσει το θέμα κατά την παρθενική του συνάντηση με τον νέο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρεξ Τίλερσον, στην Ουάσιγκτον την ερχόμενη Δευτέρα.

Ενδιαφέρον
Οι εταίροι είναι, λοιπόν, ενήμεροι και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Η υπόθεση, άλλωστε, τους αφορά άμεσα για μια σειρά από λόγους: επειδή το Αιγαίο αποτελεί σύνορο όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ενωμένης Ευρώπης, επειδή η τουρκική επιθετικότητα έχει απολήξεις σε Κυπριακό και Προσφυγικό, επειδή η αναγεννημένη στρατηγική του ΝΑΤΟ στη νοτιοανατολική Μεσόγειο περνάει μέσα από τα ελληνικά πελάγη (Αιγαίο, Κρητικό)…

Τους αφορά ωστόσο και για έναν άλλο λόγο: επειδή η Άγκυρα μεταφέρει τις ‘γκρίζες’ πρακτικές της προς άλλες κατευθύνσεις πολύ πέρα από το Αιγαίο. Πώς; Εισβάλλοντας στρατιωτικά στα εδάφη της Συρίας και του Ιράκ. Διεκδικώντας ενισχυμένο ρόλο στα εσωτερικά της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Αυστρίας, της Ελβετίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ως αυτόκλητη προστάτιδα των τουρκικών μειονοτήτων. Υπαγορεύοντας στους ‘έξω’ πώς πρέπει να λειτουργεί η δική τους ανεξάρτητη δικαιοσύνη (υποθέσεις Γκιουλέν, ‘οχτώ’ κ.ά.).

Κι όταν οι ‘έξω’ δεν συμμορφώνονται με τις τουρκικές αξιώσεις, τότε αυτομάτως μπαίνουν στο στόχαστρο της Αγκυρας κατηγορούμενοι: άλλοι για ‘ναζιστικές πρακτικές’ (οι Γερμανοί), άλλοι για ‘άγνοια του Διεθνούς Δικαίου’ (ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος) και άλλοι (σχεδόν όλοι) ότι ‘στηρίζουν τρομοκράτες και εχθρούς της Τουρκίας’.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε την περασμένη Τετάρτη ανακοίνωση κατηγορώντας τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για ‘σοβαρή έλλειψη γνώσεων των βασικών αρχών του Διεθνούς Δικαίου’. Αφορμή, η κίνηση του κ. Παυλόπουλου λίγες ημέρες νωρίτερα να υπερασπιστεί με δηλώσεις του από τη Ρόδο, την Κάλυμνο και την Ψέριμο το δικαίωμα της Ελλάδας να θωρακίζει αμυντικά τα (αποστρατιωτικοποιημένα κατά τους Τούρκους) Δωδεκάνησα. Οι εν λόγω δηλώσεις προφανώς δεν άρεσαν στην Αγκυρα, που έσπευσε να απαντήσει με τον γνωστό προκλητικό τρόπο. Η τουρκική απάντηση ήρθε μάλιστα ενώ ο Ελληνας ΥΠΕΞ κ. Κοτζιάς βρισκόταν σε επίσκεψη στην Αρμενία (τυχαίο;). Τα τουρκικά μίντια, από την πλευρά τους, έσπευσαν κατά την προσφιλή τους συνήθεια να κάνουν τη βρώμικη δουλειά, υποστηρίζοντας (χθες) ότι η Ψέριμος δεν είναι ελληνική αλλά τουρκική.

Ο πυρήνας
Στον πυρήνα των τουρκικών προκλήσεων βρίσκεται η αμφισβήτηση (και η κατά το δοκούν ερμηνεία) του Διεθνούς Δικαίου. Αμφισβητώντας τη Συνθήκη της Λωζάνης (μεταξύ άλλων), η Τουρκία παίρνει ουσιαστικά θέση μάχης εν όψει ενδεχόμενων αλλαγών (συνόρων, σφαιρών επιρροής κ.ά.) στον χώρο ευρύτερα της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Αυτή η τάση εκ μέρους της Άγκυρας δεν αναμένεται να αλλάξει, οπωσδήποτε όχι στο κοντινό μέλλον (πριν από το τουρκικό δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου), αλλά πιθανότατα ούτε και μετά. Η θεωρία περί γκρίζων ζωνών παραμένει, άλλωστε, στο τραπέζι αδιαλείπτως από τη δεκαετία του 1990.

Πλέον όλοι προσπαθούν να προβλέψουν ποια στάση θα κρατήσει ο Ερντογάν (σε Αιγαίο και Κυπριακό) εάν και αφότου κερδίσει το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου στην Τουρκία. Οι οιωνοί ωστόσο δεν είναι θετικοί. Για την Άγκυρα, άλλωστε, τόσο το Αιγαίο όσο και το Κυπριακό αποτελούν ‘εθνική υπόθεση’, όπως φρόντισε να μας υπενθυμίσει πρόσφατα και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ

Advertisements
Κατηγορίες:Εθνικά
  1. 11/03/2017 στο 21:20

    Reblogged στις Macedonian Ancestry.

  1. No trackbacks yet.
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.
Αρέσει σε %d bloggers: