Αρχική > πολιτική οικονομία > «Αυτές είναι οι 75 ελληνικές εταιρείες που βγάζουν στο σφυρί οι Τράπεζες.»

«Αυτές είναι οι 75 ελληνικές εταιρείες που βγάζουν στο σφυρί οι Τράπεζες.»

01/08/2017

Βάσει δέσμευσης που έχουν οι ελληνικές τράπεζες απέναντι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιτάσσεται η μείωση του συνόλου των κόκκινων δανείων κατά 40 δισ. ευρώ έως το 2019. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» ένα σημαντικό μέρος των κεφαλαίων αυτών θα προκύψουν από πώληση υπερχρεωμένων επιχειρήσεων των οποίων τα δάνεια δεν εξυπηρετούνται.

 

 

AdTech Ad

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, που υπογράφει ο δημοσιογράφος Βασίλης Κώτσης, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των επιχειρήσεων (NPLs) το πρώτο τρίμηνο του 2017 διαμορφώθηκαν στα 42,7 δισ. ευρώ. Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες σε διατραπεζικό επίπεδο σύστησαν το NPLs Forum με στόχο την από κοινού αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων. Έχουν μάλιστα καταρτίσει λίστα 75 επιχειρήσεων, τα «κόκκινα» δάνεια των οποίων ανέρχονται στα 10 δισ. ευρώ και αντιπροσωπεύουν το 20% των NPLs. Στην λίστα αυτή έχουν μπει εταιρείες όπου έχουν κοινή έκθεση σε τουλάχιστον τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

 

 

Στο αμέσως επόμενο διάστημα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, πρωτοβουλίες θα ληφθούν για εταιρείες όπως ο ξενοδοχειακός όμιλος Μαντωνανάκη (Elounda, Grand Resort Lagonisssi), η Χαλυβουργική της οικογένειας του Κ. Αγγελόπουλου, η Χαλυβουργία Ελλάδος του Νίκου Μάνεση.

 

 

Στην λίστα έχουν παρουσία  και δύο ισχυρά σήματα από τον χώρο των τροφίμων, ο όμιλος Χαϊτογλου από την Βόρεια Ελλάδα και η εταιρεία παραγωγής και εμπορίας κατεψυγμένων ιχθυρών Καλλιμάνης. Από τον χώρο του αυτοκινήτου ξεχωρίζει η εταιρεία Agripan SA Παντελεημονίτης ενώ η περίπτωση του ομίλου Θεοχαράκη είναι από τις λεγόμενες «ειδικές» καθώς το άνοιγμα της ανέρχεται σε 5 δισ. ευρω.

 

Τέλος μεταξύ των άλλων στην λίστα συμπεριλαμβάνονται δύο ακόμη ισχυροί όμιλοι, της Jetoil- Mamidoil στον χώρο των καυσίμων και ο Χαραγκιώνης από το real estate.

Κέρδος online

Advertisements
 1. ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
  03/08/2017 στο 20:21

  Αξιότιμε κύριε διευθυντά,

  Το άνωθεν παρατιθέμενο άρθρο της ηλεκτρονικής εφημερίδας σας έχει βασισθεί σε εσφαλμένες πληροφορίες με αποτέλεσμα τόσο ο τίτλος του λόγω άρθρου όσο και το περιεχόμενο του δημοσιεύματος όσον αφορά τις εταιρείες του ξενοδοχειακού ομίλου Μαντωνανάκη (τον οποίο εκπροσωπώ) να είναι εντελώς αναληθή και να προσβάλλουν βάναυσα την καλή φήμη και εντεύθεν την επιχειρηματική δραστηριότητα του Ομίλου.

  Η αλήθεια είναι ότι ουδεμία από τις εταιρείες του Ομίλου Μαντωνανάκη έχει λάβει δάνειο το οποίο δεν εξυπηρετεί και το οποίο κατά τη χαρακτηριστική σας έκφραση «έχει σκάσει». Αντιθέτως ο δανεισμός των εταιρειών του Ομίλου εξυπηρετείται κανονικά, όλα τα δάνεια είναι ενήμερα και οι σχέσεις μας με τις δανείστριες τράπεζες είναι άριστες και σε αγαστή συνεργασία.

  Ήδη η εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, ο διευθυντής σύνταξης Αντώνης Καρακούσης και ο αρθρογράφος του άρθρου Βασίλης Κώτσης, τους οποίους επικαλείστε ως πηγή σας έγιναν αποδέκτες των υπ’ αρ. 11047Γ’/01.08.2017, 11048Γ’/01.08.2017 και 11046Γ’/01.08.2017 εξωδίκων προκλήσεων που επιδόθηκαν από τη δικαστική επιμελήτρια του Εφετείου Αθηνών Άννα Π. Χαραλαμπίδου, με τις οποίες καλούνται να ανακαλέσουν και ανασκευάσουν στο αμέσως προσεχές φύλλο της εφημερίδας το αναληθές, παραπλανητικό και συκοφαντικό δημοσίευμα από το οποίο αντλήσατε τις πληροφορίες σας.

  Για το λόγο αυτό σας παρακαλώ να αποσύρετε άμεσα κάθε αναφορά στις εταιρείες του ξενοδοχειακού ομίλου Μαντωνανάκη από το ανωτέρω άρθρο και να δημοσιεύσετε σχετική ανακλητική δήλωση.

  Με τιμή
  Για τις εταιρείες
  ΑΤΤΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ Α.Ε.
  ΗΛΙΟΣ Α.Ε.

  Ο πληρεξούσιος δικηγόρος
  ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
  ΕΠΙΚ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ – ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
  ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Σ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
  ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΗ 18 ΑΘΗΝΑ

 1. No trackbacks yet.
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.
Αρέσει σε %d bloggers: