Αρχική > ΑΟΖ, Εθνικά, Κύπρος / κυπριακό > Στην Αίγινα για την Κύπρο, 23/7/2017

Στην Αίγινα για την Κύπρο, 23/7/2017

02/08/2017

ΚΥΠΡΟΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΝΙΑΙΟ!

Με ομιλητές τον κ. Γ. Συλούρη, πρόεδρο της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδας (Ε.Κ.Ε) και την κ. Α. Φωτιάδη, νομικό μέλος της Σ.Ε.Υ.Α.Ε.Κ., πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στην Αίγινα στις 23/7/2017, με την ενεργή συμμετοχή των παρευρισκομένων πολιτών και παρεμβάσεις του καθηγητή κ. Π. Ήφαιστου. Παρουσιάστηκε η κατάσταση σήμερα στο κυπριακό, οι συσχετίσεις και διασυνδέσεις με την Ελλάδα και τα προβλήματά της, ανιχνεύοντας προτάσεις και προοπτικές διεξόδου.

Παραθέτουμε τη μαγνητοσκόπηση της εκδήλωσης όπως και τις δύο εισηγήσεις:

         ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ 23-7-2017 ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΥΛΛΟΥΡΗ

         ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΝΩΣΗΣ ΚΥΠΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

 

Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες, από την Κύπρο και την Ελλάδα, σας ευχαριστώ για την παρουσία σας και συγχαίρω τους διοργανωτές για την παρούσα εκδήλωση.

Πέρασαν 43 χρόνια από την βάρβαρη τουρκική εισβολή στην Κύπρο και η  κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, από τα τουρκικά στρατεύματα του Αττίλα, συνεχίζεται. Όλοι μαζί, οι όπου γης Έλληνες ενωμένοι, οφείλουμε να συμμετέχουμε  ενεργά στον αγώνα για απελευθέρωση από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής.

Όλοι μαζί οφείλουμε να παλεύουμε με σύνεση, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα για να πετύχουμε το συντομότερο δυνατό λύση του κυπριακού, που να αντανακλά και να εναρμονίζεται με τα ψηφίσματα του Ο.Η.Ε, το διεθνές και ευρωπαϊκό  δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, χωρίς αποκλίσεις.

Η Κύπρος ως κράτος μέλος της Ε.Ε  έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να εξασφαλίσει για όλους τους νόμιμους πολίτες της, ελληνοκυπρίους, τουρκοκυπρίους, Μαρωνίτες, αρμένιους και λατίνους, μια κοινή πατρίδα, ευρωπαϊκή, δημοκρατική, ελεύθερη ευημερούσα.

Κυρίες και κύριοι,

Σήμερα είναι για ολόκληρο τον ελληνισμό ημέρα μνήμης, περισυλλογής, προβληματισμού και καταδίκης του προδοτικού πραξικοπήματος.

Σήμερα είναι ημέρα υπόσχεσης προς τους εαυτούς μας, προς την πατρίδα, προς τις οικογένειές μας ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα για αποτίναξη του τουρκικού ζυγού.

Σήμερα, είναι ημέρα, που τιμούμε τους ηρωικούς νεκρούς μας, ελλαδίτες και Έλληνες της Κύπρου, που θυσίασαν τη ζωή τους για την ελευθερία, την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, την τιμή, την αξιοπρέπεια και την ύπαρξη του ελληνισμού στην Κύπρο.

Έχουμε την συνείδηση, την γνώση και καταλαβαίνουμε  ότι 43 χρόνια είναι πολλά. Ότι ο χρόνος   παγιώνει τα τετελεσμένα της εισβολής και κατοχής. Το γεγονός όμως αυτό δεν μας νομιμοποιεί λογικά, ιστορικά και εθνικά να συρθούμε σε μια όποια λύση μας πιέζουν να δεχθούμε η Τουρκία και κράτη που έχουν προφανή συμφέροντα από λύσεις τύπου σχεδίου Ανάν, το οποίο ο κυρίαρχος κυπριακός λαός απέρριψε δημοκρατικά με συντριπτική πλειοψηφία.

Δεν υπάρχει λογικός, συνετός, έλληνας της Κύπρου ή της Ελλάδας, που δεν επιθυμεί λύση του κυπριακού και όσοι ισχυρίζονται ότι υπάρχουν σοβαροί και νουνεχείς κύπριοι που δεν θέλουν λύση, δεν υπηρετούν ούτε την αλήθεια, ούτε την ενότητα που είναι απαραίτητος όρος και προϋπόθεση για την επιτυχία του αγώνα μας.

Δεν θα δεχθούμε συμφωνία λύσης που να μην εξασφαλίζει την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, την εξάλειψη των εγγυητικών και επεμβατικών απαιτήσεων της Τουρκίας. Μία συμφωνία, χωρίς  τις προϋποθέσεις αυτές δεν συνιστά λύση, αλλά θα επιτύχει την κατάλυση της κυπριακής δημοκρατίας και την εξυπηρέτηση των τουρκικών στρατηγικών  σχεδιασμών για κατάληψη ολόκληρης της Κύπρου.

Λύση του κυπριακού, για εμάς σημαίνει  άρση των αιτιών που δημιούργησαν το πρόβλημα και προϋποθέτει:

–        Την  πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων

–        Την αποχώρηση των εποίκων δεδομένου ότι ο εποικισμός συνιστά διεθνές έγκλημα

–        Την  άρση της συνθήκης εγγυήσεων από την κατοχική και ιμπεριαλιστική Τουρκία και των επεμβατικών της απαιτήσεων εις  βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

–        Την ενότητα της χώρας, του λαού, των θεσμών και της οικονομίας και την κατοχύρωση μιας διεθνούς προσωπικότητας, μιας ιθαγένειας, και μιας ενιαίας κυριαρχίας.

–        Την κατοχύρωση των βασικών ελευθεριών, διακίνησης προσώπων, εγκατάστασης, απόκτησης περιουσίας και ενάσκησης επαγγέλματος.

–        Την κατοχύρωση των δημοκρατικών αρχών, όπως εφαρμόζονται στα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ, χωρίς αποκλίσεις.

–        Η λύση πρέπει να τεθεί υπό την κρίση του συνόλου του Κυπριακού Λαού (όλων των νόμιμων κατοίκων της Κυπριακής Δημοκρατίας), σε ένα απολύτως ελεύθερο δημοψήφισμα. Στο δημοψήφισμα για τη λύση είναι επιβεβλημένη η συμμετοχή των αποδήμων Κυπρίων και δη των προσφύγων.

Θεωρούμε ότι για να υπάρξει πραγματική και αληθινή λύση απαιτείται να εφαρμοστεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο σε ολόκληρη την επικράτεια της κυπριακής δημοκρατίας και να κατοχυρωθούν οι αρχές της Δημοκρατίας και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο ώστε όλοι οι νόμιμοι κάτοικοι της Κύπρου να καταστούν και να αισθάνονται στην πράξη ισότιμοι Ευρωπαίοι πολίτες.

Εμείς ολόψυχα θέλουμε πραγματική και αληθινή  λύση. Θέλουμε επανένωση της πατρίδας μας και γι΄αυτή θα αγωνιζόμαστε όσα χρόνια και αν περάσουν.

Δεν θα υποκύψουμε, όμως  σε κανένα εκβιασμό και καμία απειλή και δεν θα ενδώσουμε σε λύση χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς προοπτική.

Θα συνεχίσουμε  να αγωνιζόμαστε, να αντιστεκόμαστε και να διεκδικούμε δίκαιη και βιώσιμη λύση.

                                      *********************

ΟΙ  ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΓΕΩΤΡΗΣΕΩΝ

Η  Λευκωσία και η Αθήνα,  είχαν συντονισμένη στάση κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων  στο Κρανς Μοντάνα και  διαμήνυσαν ότι εάν τεθεί θέμα αναβολής των γεωτρήσεων, θα εγκαταλείψουν τις διαπραγματεύσεις.

Η Άγκυρα, συνεπικουρούμενη από τον Νορβηγό μεσολαβητή απείλησε με «πολεμικές ενέργειες» στην κυπριακή ΑΟΖ. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης έχει λάβει τη δέσμευση της Γαλλίας, την οποία αφορούν οι έρευνες αφού η TOTAL είναι εταιρεία γαλλικών συμφερόντων, ότι θα αντιδράσει στην περίπτωση αντίδρασης της Τουρκίας, ενώ και η Ουάσιγκτον του μετέφερε το μήνυμα ότι θα ακολουθήσει μετά τη Γαλλία.

Ο κ. Κοτζιάς,  αντέδρασε  με σκληρό τρόπο στο έγγραφο του κ. Άιντα, το οποίο περιείχε  τις θέσεις της κατοχικής δύναμης Τουρκίας, αλλά όχι της Ελλάδας, τον οποίο χαρακτήρισε ως «πλασιέ».

Στην επιστολή του προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την έκδηλη δυσφορία του για το γεγονός ότι αγνόησε τις ελληνικές θέσεις, αλλά και για την ιδέα του κ. Άιντα περί νέας συνθήκης εφαρμογής, η οποία καταργεί την Κυπριακή Δημοκρατία.

Στην επιστολή του Έλληνα υπουργού αναφέρονται τα εξής, με τρόπο που αποδομείται το έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών:

  • Το κείμενο δεν είναι αντικειμενικό. Δεν τηρούνται οι ισορροπίες αναφορικά με τις ελληνικές και τις τουρκικές θέσεις.
  • Στο κείμενο του κ. Άιντα, οριζοντίως υπάρχει ένα σαφές πνεύμα που υποδηλώνει αλληλεξάρτηση της διαπραγμάτευσης των κεφαλαίων εγγυήσεων και ασφάλειας με αυτά της εσωτερικής πτυχής. Ο κ. Κοτζιάς αναφέρει ότι η Ελλάδα εγκαίρως κατέστησε ότι προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις αποκλειστικά για τα θέματα της εξωτερικής πτυχής του Κυπριακού, και τίποτα άλλο.
  • Στο κείμενο του ΟΗΕ δεν λαμβάνονται υπόψη οι απόψεις της ελληνικής πλευράς όπως παρουσιάστηκαν επανειλημμένως στον κ. Γκουτέρες και στον κ. Άιντα.
  • Στην μόνη περίπτωση που λαμβάνεται υπόψη κάποια ελληνική πρόταση, ήτοι στην περίπτωση του Συμφώνου Φιλίας, αυτή παρουσιάζεται με διαστρεβλωμένο τρόπο χωρίς να γίνεται σαφές ότι η ελληνική πρόταση απέκλειε οποιοδήποτε στρατιωτικό παρακολούθημα στο σύμφωνο φιλίας. Ο κ. Κοτζιάς καταγγέλλει αυτή τη διαστρέβλωση.
  • Το κείμενο δεν εστιάζει στα βασικά ζητήματα της διαπραγμάτευσης, ήτοι την κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση των στρατευμάτων.
  • Το κείμενο κάνει αναφορά σε τριμερή συνθήκη εφαρμογής (μετεξέλιξη αναχρονιστικής συνθήκης εγγυήσεων που εμείς θέλουμε καταργηθεί) και περιέχει ασαφείς αναφορές όσον αφορά στον μηχανισμό παρακολούθησης.

Ο κ. Άιντα, προσπάθησε να εγκλωβίσει τη Λευκωσία και την Αθήνα, σε μια ενδιάμεση συμφωνία.

  • «Η ενδιάμεση συμφωνία ή η «στρατηγική συμφωνία», όπως την χαρακτήρισε ο κ. Άιντα σημαίνει ότι θα συμφωνηθεί ένα περίγραμμα λύσης και ένας οδικός χάρτης για την επεξεργασία του τελικού σχεδίου λύσης που θα τεθεί σε χωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα. Αυτό δεν αποκλείεται να γίνει σε νέα Διάσκεψη, στις αρχές Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.».

Ο κ. Άιντα, συνεπικουρούμενος πρωτίστως από τους Βρετανούς, εκβίαζε τον κ. Αναστασιάδη με την «απόδοση ευθυνών» για το πιθανό αδιέξοδο, ενώ διαρρέει ότι έχει λάβει διαβεβαιώσεις από την Τουρκία ότι θα καταθέσει στην Ελβετία πρόταση μερικής αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων της από το νησί. Μιλώντας με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, είχε ισχυριστεί ότι πέτυχε τουρκική υποχώρηση για αποχώρηση του 90% των Τούρκων από την Κύπρο με την έναρξη της συμφωνίας και το υπόλοιπο 10% (σχεδόν 4000) να παραμείνει ανάλογα με την εφαρμογή της συμφωνίας και το εάν θα υφίστανται λόγοι παραμονής τους.

Η Τουρκία, διαψεύδοντάς το, είχε  καταστήσει γνωστό ότι:

Οι τουρκικές εγγυήσεις θα παραμείνουν ως έχουν όπως και τα κατοχικά στρατεύματα. Η Άγκυρα αποδέχεται μόνο μία μικρή μείωση των στρατευμάτων της από το νησί. Η Τουρκία θα συζητούσε πλήρη αποχώρηση μετά από 15 χρόνια, εκτός εάν καταλήξουν σε επιτυχία οι ενταξιακές της διαπραγματεύσεις, γεγονός που δεν αναμένεται ούτε σε 20 χρόνια.

H κυπριακή Κυβέρνηση έλαβε τα μέτρα της για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Δέσμευσε από τις 10 Ιουλίου μέχρι και τις 15 Οκτωβρίου, τέσσερις μέρες νωρίτερα από την έναρξη της γεώτρησης της γαλλικής εταιρείας TOTAL στο τεμάχιο 11, την περιοχή γύρω από αυτό.

Σύμφωνα με το Strategic Intelligence Research and Resourcing που εδρεύει στο Σικάγο των ΗΠΑ, εκτιμάται ότι τα κυπριακά ύδατα περιέχουν μεταξύ 140 και 220 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, αξίας περίπου 38 δισεκατομμυρίων ευρώ.  Άλλες εκτιμήσεις ανεβάζουν την αξία του φυσικού αερίου σε πολλαπλάσιο αριθμό.

Η γαλλική εταιρεία Total τηρεί το χρονοδιάγραμμα για την επικείμενη γεώτρηση στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ. Στο μεταξύ, η κυπριακή κυβέρνηση δέσμευσε τέσσερις μέρες νωρίτερα από την έναρξη της γεώτρησης, την περιοχή γύρω από το τεμάχιο 11.

Η  Τουρκία με την αναγγελία των (NAVTEX),  προκαλεί με τρόπο απροκάλυπτο τη διεθνή κοινότητα εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και δεσμεύει για πέντε μήνες τα θαλάσσια οικόπεδα 4, 5,6 και 7, ισχυριζόμενη πως η κίνηση αυτή δεν παρενοχλεί την κυπριακή πλευρά, μιας και στις συγκεκριμένες περιοχές δεν εκτελούνται εργασίες γεώτρησης.

Οι Τούρκοι εγείρουν δικαιώματα σεισμογραφικών ερευνών σε μια θαλάσσια έκταση αρκετά μεγάλη και μάλιστα έως τις 16 Δεκεμβρίου 2017.

Η συγκεκριμένη ημερομηνία, άλλωστε, μόνο τυχαία δεν είναι, επειδή αμέσως μετά στις συγκεκριμένες περιοχές έχουν προγραμματιστεί έρευνες από διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες, κατόπιν άδειας που τους παρείχε η Λευκωσία.

Μάλιστα όπως φαίνεται και στο χάρτη η Τουρκία προχώρησε και δέσμευσε ακόμα και ένα τεμάχιο το οποίο έχει παραχωρηθεί στην κοινοπραξία TOTAL ENI κατά τον τρίτο γύρο αδειοδότησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, δεν φαίνεται διατεθειμένος να επιρρίψει ευθύνες για το «ναυάγιο» σε καμία από τις δύο πλευρές, σε μια προσπάθεια να υπάρξει νέος γύρος διαπραγματεύσεων μέσα στο 2017. Σημειώνεται, άλλωστε, πως στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, βρίσκονται ήδη οι ειδικοί διαπραγματευτές Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί.

Το τουρκικό σεισμογραφικό Barbaros συνέχιζε έως την Κυριακή 16 Ιουλίου, τις κινήσεις του εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Από τα στοιχεία που έχουν εκτεθεί προκύπτει  ότι η ελληνική πλευρά  πέτυχε μια μεγάλη νίκη, τόσο στις διαπραγματεύσεις του Κραν Μοντάνα, όπου η κυπριακή και ελληνική διαπραγματευτικές ομάδες, ενήργησαν συντονισμένα, οργανωμένα και με απόλυτη σύμπνοια, παρουσίασαν εγγράφως τις θέσεις μας για όλα τα προς συζήτηση θέματα. Αντίθετα, η τουρκική διπλωματία απομυθοποιήθηκε και εμφανίστηκε ανέτοιμη και πρόχειρη.

Επίσης  στο θέμα των γεωτρήσεων, πετύχαμε μεγαλύτερη νίκη διότι η Τουρκία ενώ απειλούσε ότι εάν δεν λυθεί το Κυπριακό δεν θα επιτρέψει συνέχιση των ερευνών  και των γεωτρήσεων στην ΑΟΖ της Κύπρου  και αν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα αντιδρούσε δυναμικά.

Η σωστή όμως διπλωματική μας προετοιμασία και ο συντονισμός μας με την Γαλλία, τις Η.Π.Α  και το Ισραήλ, βραχυκύκλωσαν και εξουδετέρωσαν τις τουρκικές απειλές.

Επισημαίνεται ότι κερδίσαμε αυτή την μάχη αλλά όχι αυτόν τον πόλεμο, που για να το πετύχουμε χρειάζεται συνεχής και κολοσσιαία προσπάθεια ολόκληρου του ελληνισμού.

Κυρίες και κύριοι, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς τον ελληνικό λαό, για την συνεχή και αδιάλειπτη συμπαράταξη στον αγώνα μας.

Ευχαριστούμε  την ελληνική κυβέρνηση, τον πολιτικό κόσμο της Ελλάδας και τον υπουργό εξωτερικών, κ. Κοτζιά για την έμπρακτη, αποτελεσματική και αξιοπρεπή στάση τους και την ουσιαστική στήριξη στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και την διαπραγματευτική μας ομάδα, στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις για την λύση του κυπριακού.

Το δικαίωμα της Αυτοδιάθεσης της Κύπρου θα ασκηθεί από τον λαό απέναντι στις παράνομες και άκυρες πενταμερείς Διασκέψεις του ΟΗΕ ( Α. Φωτιάδη)

 

Η συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου μας από την Τουρκία, οι κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών του λαού που παγιώνονται με <<λύσεις>> τύπου Δ.Δ.Ο., και επικαλυμμένων σχεδίων Ανάν, οι επικίνδυνες εξελίξεις που διαδραματίζονται στην εύφλεκτη ζώνη της ευρύτερης περιοχής μας, επιβάλλουν το ηθικό καθήκον να αναδείξουμε τις πτυχές αυτού του κορυφαίου εθνικού μας ζητήματος, που έχει συγκλονίσει τον Ελληνισμό και έχει σημαδέψει την σύγχρονη ιστορία του, καθορίζοντας την ανάγκη της επανατοποθέτησής του.

Η εισβολή και κατοχή παραμένουν και είναι ανοιχτά ζητήματα Διεθνούς Δικαίου. Το Κυπριακό Ζήτημα αναδεικνύει παγκοσμίως ότι η Αναγκαστική εκτέλεση δεν προβλέπεται και δεν υπάρχει στα ζητήματα δικαστικής δικαιοδοτικής κρίσης όσο αφορά τις αποφάσεις του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Εν προκειμένω τα ταπεινωτικά αποτελέσματα ενός πολέμου που κατάφωρα παραβίασε το Διεθνές Δίκαιο νομιμοποιούνται με την δήθεν ειρηνική διευθέτηση των διαφορών που επιχειρήθηκε στις παρωδίες- διασκέψεις της Γενεύης είτε της 1ης, 2ης κ.ο.κ. Και είναι στην κυριολεξία έτσι τα πράγματα αφού η 4η Συνθήκη της Γενεύης το 1949, που συνάφθηκε στην πόλη αυτή τιμωρεί και απαγορεύει την διάπραξη εγκλημάτων πολέμου.

Ο αναξιόπιστος και αφερέγγυος παγκόσμιος οργανισμός έσυρε με τις παράνομες και άκυρες πενταμερείς Διασκέψεις στην σανίδα του Προκρούστη την Κ.Δ. και παράλληλα την εξευτέλισε. Τι άλλωστε μπορεί να σημαίνει το ενημερωτικό δελτίο, που έστειλε εν όψει Γενεύης 1 σε όλα τα μέσα Μαζικής Ενημέρωσης όπου ο Π.τ.Δ. της μόνης διεθνώς αναγνωρισμένης Κ.Δ. βρέθηκε 2ος και καταϊδρωμένος ως εκπρόσωπος της Ελληνικής κοινότητας μετά τον Ακιντζί; Και τί σημαίνει η εξίσωση Αναστασιάδη- Ακιντζί της Γενεύης 2 ενώπιον του Γ.Γ. Γκουτέρες. Αποκλειστικός σκοπός και αυτής της παρωδίας Διάσκεψης του Κράνς Μοντανά -Γενεύη 2 ήταν η κατάλυση της κρατικής υπόστασης της Κύπρου με την παράδοσή της στην λεγόμενη ισότιμη Τουρκική συγκυριαρχία, ειδικότερα θα τεμαχίζονταν σε δύο κράτη στο κατεχόμενο-τουρκικό [βορράς] και το νύν ελεύθερο-Ελληνικό [Νότος]. Οι πρόνοιες όμως των σχεδίων ΑΝΑΝ που δεν έφυγαν ποτέ από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων προβλέπουν και το τρίτο υπερκείμενο κράτος [συντονιστής] το οποίο θα κατέχεται από τους Ευρωατλαντιστές οι οποίοι θα έχουν θεσμικά την  ουσιαστική διακυβέρνηση. Τα πράγματα θα φθάσουν  λίαν συντόμως σε αδιέξοδα και ακυβερνησία όπως στο παρελθόν, αλλά τώρα δεν θα υπάρχει η Κ.Δ. αλλά οι Κυβερνήτες του υπερκείμενου κράτους-συντονιστή οι οποίοι θα έχουν  την υπεροχή του Δικαίου  με το πρόσχημα λοιπόν τι κρίμα εμείς θέλαμε να »επανενωθείτε» και να συμφιλιωθείτε» αλλά αφού δεν μπορείτε να τα καταφέρετε μόνοι σας αναγκαζόμαστε να επέμβουμε όπως άλλωστε λένε τα συμφωνηθέντα. Ο »μέγας σοφός» Γκουτέρες άλλωστε το είπε ευθαρσώς »εύχομαι στους Κύπριους στο Βορρά και στο Νότο ότι καλύτερο,» αυτή την αντίληψη έχει για το» κανονικό» κράτος της Κύπρου ο Γ.Γ. των ΟΗΕδων αφήνοντας ανοικτό το ζήτημα της ολοσχερούς αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής και πρέπει να τον καταγγείλουμε ως  υπονομευτή του Δικαίου αφού καταπατά το ακρογωνιαίο θεμέλιο του Καταστατικού Χάρτη το αρ. 2 παρ. 4.  Συμφωνώ απολύτως με τον νομικό Δρ. Χρήστο Κληρίδη, ότι η Ελλάδα σήκωσε τα χέρια ψηλά όσον αφορά το περιεχόμενο της λύσης του Κυπριακού όπως αναφέρει στο άρθρο του Kυπριακò-Πέντε πικρές αλήθειες και ένα ψέμα -πηγή Liberal- καθώς και με την επισήμανσή του  »Διερωτάται κανείς με την κατάρρευση του νέου μορφώματος και σύγκρουση Ελλήνων-Τούρκων στο νησί, αν η Ελλάδα θα μείνει απαθής; Αργά ή γρήγορα θα εμπλακεί και θα παρασυρθεί σε νέες περιπέτειες. Πέραν λοιπόν από την ηθική  και ιστορική υποχρέωσή της, για σωστή και δίκαιη λύση του Κυπριακού θίγονται και τα δικά της εθνικά και οικονομικά συμφέροντα τα οποία δεν μπορεί να αφήσει στον εκάστοτε κύριον Αναστασιάδη να διαπραγματεύεται»   Η διολίσθηση βέβαια αυτή της Ελληνικής πλευράς  φέρνει στην επιφάνεια την διαχρονική έλλειψη εθνικής στρατηγικής και τον ετεροκαθορισμό της, που θεωρεί ότι γενικά κάποιος ξένος παράγοντας θα επέμβει σαν από μηχανής θεός (Ρωσία – ΗΠΑ – Γερμανία) και θα την σώσει από την δύσκολη θέση που έχει περιέλθει. Και αν δεν εμφανισθεί ο από μηχανής θεός πάλι οι τρίτοι θα ευθύνονται και οι διεθνείς αρνητικές συγκυρίες.

Η τακτική των διαρκών παραχωρήσεων, όπως η αποσύνδεση του Κυπριακού από τις Ελληνοτουρκικές διαφορές ευθύνονται και στο Κράνς Μοντανά που σηκώσαμε τα χέρια ψηλά όταν το δεύτερο τραπέζι των ανδρείκελων των ΟΗΕδων έπαιζε στα ζάρια την εκ περιτροπής προεδρία, το περιουσιακό, εδαφικό, έποικοι που μεταμφιέζονται σε χρήστες, σταθμισμένη ψήφος κ.ά. Ευθύνεται κυρίως ο απύθμενος ενδοτισμός και η υποτέλεια που εκφράζονται ευθαρσώς όπως αυτή του ανεκδιήγητου Στέφανου Στεφάνου του ΑΚΕΛ που οραματίζεται ότι το μόρφωμα-κράτος που θα δημιουργηθεί δεν χρειάζεται στρατό, γι’ αυτό θα πρέπει να καταργηθεί η Εθνική Φρουρά, δηλ. το θέμα της ασφάλειας θα το λύσει το ΝΑΤΟ ή η Τουρκία; Τέτοιους κυβερνώντες διαθέτουμε που πιστεύουν ότι μπορούμε να επιβιώσουμε ως κράτος και ως έθνος χωρίς στρατό και παλλαϊκή άμυνα. Θέλω να αναφέρω ότι κατά την περίοδο των αντικατοχικών εκδηλώσεων την δεκαετία του ’80 οι γυναίκες που πρωτοστατούσαν στον αγώνα έθεταν επιτακτικά το ζήτημα της Παλλαϊκής Άμυνας και της στράτευσής τους στην Εθνική Φρουρά της Κύπρου.

Τίθεται επομένως επί τάπητος η αλλαγή πορείας με δημιουργία Εθνικής Πολιτικής και Στρατηγικής σε όλα τα εθνικά μας ζητήματα και ειδικά στο Κυπριακό και κατ’ επέκταση στο Αιγαίο. Επειγόντως πρέπει να επιδιώξουμε την επανατοποθέτηση για μια λύση απελευθέρωσης της Κύπρου μας και αυτό χρειάζεται επίμονη εκπαιδευτική διαδικασία. Πρέπει να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε πως θα ανατρέψουμε το αναχρονιστικό και αποικιακό Σύνταγμα που έδωσε μια κολοβή ανεξαρτησία με εγγυήτριες δυνάμεις: Τουρκία – ο κατακτητής, Αγγλία – κατακτητής και Ελλάδα – ως άλλοθι των κατακτητών.

Είναι επιτακτική ανάγκη να επιδιώξουμε αυτή την επανεκκίνηση για αναθεώρηση Συνταγματική που θα εδραιώνει την κυριαρχία και το ακατάλυτο μιας ενιαίας νόμιμης ως κυβέρνησης για όλη την επικράτεια, να την κάνουμε σεβαστή τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Αυτό άλλωστε επιβάλλει κάθε επαναστατική πράξη που στην προκειμένη περίπτωση είναι η τήρηση της νομιμότητας και εδραίωση του Κράτους Δικαίου, γιατί εν τέλει η απελευθέρωση της Κύπρου μας στηρίζεται στο φρόνημα του λαού που το 2004 εξέφρασε την σταθερή του προσήλωση του σε μια ενιαία, ελεύθερη και ανεξάρτητη πατρίδα.

Αυτό πρέπει να προσδιορίζει τον αγώνα μας έχοντας προτάξει δύο αμάχητα τεκμήρια:

Πρώτο:  ότι η Κ.Δ. είναι κράτος κυρίαρχο και ακατάλυτο,

Δεύτερο: οποιαδήποτε συμφωνία για λύση που θα αντίκεινται στις Γενικές Αρχές Δικαίου δηλ. στην προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Θεμελιωδών Αρχών θα είναι άκυρη, αυτό ισχύει και για την περίπτωση που θα παραμείνουν οι εγγυήσεις, παρεμβατικά δικαιώματα και ο κατοχικός στρατός ακόμη και με χρονοδιαγράμματα.

Είναι επιτακτική η άμεση κατάργηση των εγγυήσεων και παρεμβατικών δικαιωμάτων καθώς και η άμεση αποχώρηση του κατοχικού τουρκικού στρατού. Πιο συγκεκριμένα: συμφωνία με λύση που θα περιέχει διχοτόμηση ή Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία ή οποιαδήποτε μορφή Ομοσπονδίας απορρίπτεται: Ειδικότερα η «λύση» με την μορφή Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας είναι μόρφωμα παγκοσμίου πρωτοτυπίας και είναι χαρακτηριστική η αναφορά της λέξεως Διζωνική που σημαίνει δύο ζώνες αποτελούμενες από το κατακτημένο τμήμα που βρίσκεται στον Βορρά και το ελεύθερο που βρίσκεται στον Νότο, με τελικό στόχο την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και δημιουργία δύο χωριστών κρατών.

Επίσης η ομοσπονδία τύπου καντονίων ή άλλης μορφής, δεν μπορεί να δημιουργηθεί ούτε αυτή η διεθνώς θεωρούμενη κανονική μορφή ομοσπονδίας στην Κύπρο, γιατί δεν συντρέχουν οι παρακάτω προϋποθέσεις που θέτει και ο ίδιος ο ΟΗΕ:

1η Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη συνεχούς ιστορικού εδάφους που να ανήκει σε ιστορικό λαό.

2η Απαραίτητη προϋπόθεση η ύπαρξη αυτόχθονος λαού εγκατεστημένου αιώνες πριν στο έδαφος αυτό.

Και οι δύο αυτές προϋποθέσεις δεν υφίστανται στην περίπτωση των κατ’ ευφημισμόν τουρκο/κυπρίων, οι οποίοι είναι κατ’ ουσίαν Κύπριοι μουσουλμάνοι και αποτελούν ανέκαθεν θρησκευτική μειονότητα προερχόμενη από τους εξισλαμισμούς των Ελλήνων της Κύπρου και ως εκ τούτου δεν είχαν και δεν έχουν την ιδιότητα και τις προϋποθέσεις ώστε να χαρακτηρισθούν ένας διαφορετικός αυτόχθονας λαός (όπως π.χ. οι Κούρδοι στην Τουρκία), γιατί αφενός υπήρξαν πάντοτε θρησκευτική μειονότητα (18% του συνολικού πληθυσμού στην Κύπρο) και αφετέρου δεν υφίσταται εγκατάσταση αυτών επί συγκεκριμένου εδάφους. Εδώ παραπέμπω για την ιστορική τεκμηρίωση στον μεγάλο δάσκαλο Κώστα Κύρρη Τουρκολόγο, Βυζαντινολόγο, Ιστορικό όπου εναργέστατα αναδεικνύει την διαδρομή του Ελληνισμού στο νησί.

Αποδεικνύεται επομένως εκ των ανωτέρω, ότι οι συνδιασκέψεις στην εκάστοτε Γενεύη 1η, 2η κ.λ.π., με την προσπάθεια εγκαθίδρυσης πενταμερούς ήτοι Τουρκία – Ελλάδα – Αγγλία ως εγγυήτριες και Τουρκο/κύπριοι – Ελληνο/κύπριοι καθιστά επίσημο το πάγιο αίτημα της Τουρκίας με την σφραγίδα του ΟΗΕ και ξεπλένει τους κατακτητές από το άρθρο 2 παρ. 4 του Καταστατικού Χάρτη ενώ ξευτιλίζει το ρόλο του, βάσει του άρθρου 1, ότι πρώτος σκοπός του είναι η διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.

Εξάλλου ο σκοτεινός ρόλος του ΟΗΕ μέσω του Γενικού Γραμματέα του Μπάν Κι-μουν και του ειδικού απεσταλμένου του για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Άϊντα προδιαγράφθηκε στο Νταβός τον Ιανουάριο του 2016 όπου ουσιαστικά ξεκίνησε η <<νομιμοποίηση>> της πενταμερούς.

Η παράνομη αυτή πράξη του ΟΗΕ αντιβαίνει στο άρθρο 2 παρ. 4 του καταστατικού του χάρτη περί απαγορεύσεως κτήσεως εδάφους με χρήση βίας <<Όλα τα μέλη θα απέχουν στις διεθνείς τους σχέσεις από την απειλή ή χρήση βίας εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας ή πολιτικής ανεξαρτησίας οποιουδήποτε Κράτους, ή καθ’ οποιονδήποτε τρόπο ασύμβατης προς τους σκοπούς των Ηνωμένων Εθνών>> επίσης καταστρατηγεί το άρθρο 1 παρ. 2,καθώς και τα άρθρα 55, 56 που θεμελιώνουν το δικαίωμα της Αυτοδιάθεσης των λαών και την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών.

Φορέας του δικαιώματος της Αυτοδιάθεσης είναι οι αποικιοκρατούμενοι λαοί και οι λαοί υπό στρατιωτική κατοχή, λαοί υπό ρατσιστικό καθεστώς και εν γένει εκμετάλλευση. Βασιζόμενοι στα ανωτέρω και έχοντας υπόψιν μας τη διακήρυξη της Βιέννης (1993) στην Παγκόσμια Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα όπου δεν αναγνωρίζεται εξ ορισμού δικαίωμα αυτοδιάθεσης σε εθνικές ομάδες ή μειονότητες που αποτελούν τμήμα του πληθυσμού ενός κράτους, συνάγεται ότι: η Κυπριακή Δημοκρατία ως ενιαίο κυρίαρχο κράτος με απόδοση των κατεχομένων εδαφών από την Τουρκία, πρέπει να θωρακίσει τα δικαιώματα όλων των νομίμων πολιτών της: ήτοι της πλειοψηφίας των Ελληνο/κυπρίων της μειοψηφίας των Τουρκο/κυπρίων, Μαρωνιτών, Λατίνων και άλλων.

Ο πυρήνας της επανατοποθέτησης πρέπει να ξεκαθαρίσει ως προς τα δύο σκέλη δηλ. ως προς το εσωτερικό σκέλος με το ενιαίο κυρίαρχο κράτος και ως προς το διεθνές σκέλος κατάργηση εγγυήσεων, κατοχικού στρατού, εποίκων, ξένων στρατών και ξένων βάσεων. Αυτό είναι η βάση και το θεμέλιο για τον αγώνα της απελευθέρωσης που όπως αναφέραμε απαιτεί επίπονη εκπαιδευτική διαδικασία για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις μιας τέτοιας Συνταγματικής αναθεώρησης, ουσιαστικά ολικής ανατροπής του αποικιακού Συντάγματος.

Η συγκυρία είναι ευνοϊκή για μας και ως προς τις ξένες βάσεις και ειδικά των Αγγλικών λόγω Brexit, λόγω αποσχιστικών τάσεων που αντιμετωπίζουν εξ αιτίας του Brexit [βλ.Σκωτία], αλλά και των αντικροουμένων συμφερόντων των ισχυρών κρατών, Γερμανία, Γαλλία κ.λ.π. που είναι αναγκασμένα να αντιταχθούν στους Άγγλους προκειμένου να αποτρέψουν την διάλυση της Ε.Ε.

Η επανατοποθέτηση απαιτεί και αυτογνωσία, η οποία όχι μόνο δεν μας οδηγεί στην παραίτηση αλλά μας θωρακίζει βαδίζοντας στον αγώνα απελευθέρωσης χωρίς ενδοιασμούς για το ποιά θα είναι τα πρόσφορα και κατάλληλα μέσα την δεδομένη στιγμή μίας ανατροπής των πραγμάτων υπέρ ημών, δηλ. διπλωματία, ένοπλες δυνάμεις, λαϊκός παράγοντας και συμμαχίες κρατών. Εδώ για την διπλωματία και τις συμμαχίες κρατών αναφέρω χαρακτηριστικά την παρέμβαση μιας θεσμικής προσωπικότητας, τον Τζάνι Πιτέλλα προέδρο των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών υπέρ της ακηδεμόνευτης Κ.Δ.  θέτοντας ως προαπαιτούμενο οποιασδήποτε συμφωνίας, την αποχώρηση ξένων στρατευμάτων και αποκλεισμό τρίτων χωρών ως εγγυητριών για την ασφάλεια,  στην συνάντησή του με τους Ευρωβουλευτές Κ.Μαυρίδη και Δ. Παπαδάκη. Ανάμεσα στις προτεραιότητες είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων που μας δημιουργούν οι μίζερες, και φοβικές πολιτικές ηγεσίες γι’ αυτό πρέπει να διευκρινισθεί από τους φορείς της Δικαιοσύνης αλλά και από τον νομικό κόσμο ότι οι συνευρέσεις και συμφωνίες των κυβερνώντων Ελλάδας – Κύπρου με τους κατακτητές για την κατάλυση της  Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ποινικά κολάσιμες και αποτελούν πράξεις τέλεσης ενός εγκλήματος κακουργηματικού βαθμού.

 

Η Δικαιοσύνη δεν θα κινηθεί από μόνη της γιατί δεν είθισται να αυτενεργεί, αλλά μια μεθοδική και τεκμηριωμένη προσπάθεια ανάδειξης αυτού του ζητήματος εκ μέρους των πολιτών μπορεί να φέρει στην επιφάνεια το ένστικτο της αυτοσυντήρησης δηλ. η πατρίδα χάνεται κάντε κάτι. Η χαρακτηριστική ρήση του πρ. προέδρου Γ. Βασιλείου <<Ποιοί είμαστε εμείς που θα αντιταχθούμε, είμαστε πολύ μικροί>> διακατέχει τις πολιτικές ηγεσίες που μας καταστρέφουν στο Νταβός ή στη Γενεύη γι’ αυτό ο λαός πρέπει να παρέμβει και να σταματήσει αυτή την κατρακύλα.

Η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να είναι μικρό κράτος αλλά είναι θωρακισμένη ως κυρίαρχο κράτος με το πλαίσιο των Γενικών Αρχών Δικαίου όπως π.χ. της Κυρίαρχης Ισότητας, του Απαραβίαστου των Συνόρων, τον σεβασμό των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών επομένως όποιος αψηφά και παραβιάζει τα ανωτέρω ενδεικτικά αναφερόμενα έρχεται σε απευθείας σύγκρουση με τα θεμέλια της Δημοκρατίας και της έννομης τάξης που απαιτεί η Διεθνής Ασφάλεια.

Αν οι <<λύσεις>> που εκκολάπτονται στον Ο.Η.Ε. με την σύμπραξη των ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων καταλύσουν το μικρό αυτό κράτος, της Κ.Δ. που είναι μέλος του Ο.Η.Ε. και της Ε.Ε., τα αντικρουόμενα συμφέροντα των ισχυρών παικτών και των μεγάλων κρατών όχι μόνο δεν θα εκτονωθούν αλλά οι πολεμικές συρράξεις που θα ακολουθήσουν δεν θα έχουν προηγούμενο και αυτό δεν είναι ένα αυθαίρετο συμπέρασμα γιατί βασίζεται σε ιστορικά δεδομένα. Ευθύνες μεγάλες στα ανωτέρω έχει η Ε.Ε που για άλλη μία φορά στο Κράνς Μοντανά όχι μόνο δεν επέδειξε την κοινοτική της αλληλεγγύη στην ΚΔ ως ώφειλε αλλά συνέπραξε με τους Τούρκους κατακτητές και τους προωθεί  ξεδιάντροπα στην ενταξιακή τους πορεία.

Όλα αυτά που  συστηματικά μεθοδεύονται από τους κατακτητές και τους Ευρωατλαντιστές με την σφραγίδα των ΟΗΕδων είτε στο Νταβός, είτε στην Γενεύη 1, 2 κ.ο.κ. για να υποδουλώσουν την Κύπρο μας με τις παράνομες και άκυρες Πενταμερείς Διασκέψεις αποτελούν και στοιχειωθετούν διάπραξη νέων εγκλημάτων πολέμου. Ο αγώνας της απελευθέρωσης καλεί σύσσωμο τον Ελληνισμό να αποτρέψει την βαρβαρότητα, και να εδραιώσει την Δικαιοσύνη.  Το προσχηματικό δόγμα της αποποίησης των ευθυνών εκ μέρους της πολιτικής ελίτ της Ελλάδος ότι η  Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται απορρίπτεται. Ο Ελληνικός λαός θα πορευτεί για την Εθνική  κυριαρχία σύσσωμος, οι απανταχού ΄Ελληνες σε Ελλάδα, Κύπρο και Ελληνική ομογένεια είμαστε εκατομμύρια δεν θα επιτρέψουμε την κατάλυση του κυρίαρχου κράτους της Κύπρου μας, κράτους μέλους του ΟΗΕ και της Ε.Ε, δεν υπάρχει τέτοιο προηγούμενο και δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξει. Δεν θα επιτρέψουμε την απόσβεση των εγκλημάτων πολέμου των Τούρκων κατακτητών και θα αντιταχθούμε στην νομιμοποίηση τους μέσω των παράνομων και άκυρων πενταμερών Διασκέψεων των ΟΗΕδων, θα πολεμήσουμε με κάθε πρόσφορο μέσο που θεμελιώνεται στον Καταστατικό Χάρτη για να αποτρέψουμε την επέμβαση των ΟΗΕδων στην εσωτερική δικαιοδοσία της Κ.Δ  άρ.2 παρ.7 και θα υπερασπιστούμε την κυρίαρχη ισότητα άρ.2 παρ1. Η επιβίωση του Ελληνισμου εξαρτάται από αυτό τον αγώνα απελευθέρωσης της Κύπρου μας, η τύχη του Ριζοκάρπασου και της Κερύνειας καθορίζει την τύχη της Παναγιάς των Οινουσσών και του Αιγαίου πελάγους.

Με συγκλόνισε η στιγμή που κρατήσαμε ενός λεπτού σιγή για τον ήρωα Σωτήρη Κασιμάκη, πεσόντα κατά την εισβολή του Αττίλα, αυτό το μεγαλείο κρατούν στην ψυχή τους οι Αιγινήτες, τιμούν την μνήμη του ήρωά τους και αγωνίζονται για την λευτεριά της Κύπρου μας, αυτό καθορίζει την επιβίωση του Πανελληνίου.

Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς την πρόεδρο Παναγιώτα Χατζηαλεξιάδη και τα μέλη της πρωτοβουλίας των πολιτών της Αίγινας για την Ελληνική Πολιτική,  που  με τίμησαν με την πρόσκλησή τους, να εισηγηθώ στην επετειακή εκδήλωση μνήμης για την μαρτυρική Μεγαλόνησο και ομολογώ ότι αισθάνθηκα ανακούφιση και αναθάρρησα από την συμμετοχή του κοινού που με τις εύστοχες ερωτήσεις και παρεμβάσεις του μου έδειξαν ότι νοιάζονται και αγωνίζονται μέσα σ’ αυτούς τους χαλεπούς καιρούς.

Αθανασία Φωτιάδη

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: