Αρχική > πολιτική οικονομία, Διεθνή, Πολιτική > «Μπλόκο της Credit Suisse στα ομόλογα της Βενεζουέλας.»

«Μπλόκο της Credit Suisse στα ομόλογα της Βενεζουέλας.»

12/08/2017

Μια τράπεζα, απροσχημάτιστα, ασκεί πολιτική και μάλιστα επέμβαση σε άλλη χώρα. Μια τράπεζα που ανήκει στο διεθνές τραπεζιτικό κέντρο-την Ελβετία-και που επανειλημμένα έχει διωχθεί ποινικά και επιδικαστεί με πρόστιμα δισεκατομμυρίων σε υποθέσεις χειραγώγησης χρεογράφων και συναλλάγματος. Η κίνηση αυτή της CS σηματοδοτεί την αναβάθμιση πολιτικά της διεθνούς τραπεζοκρατίας; Είναι η έναρξη της πιο επιθετικής παρέμβασης του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου; Είναι αυτονόμηση και πολιτικά του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου από το κράτος και τους θεσμούς του; ( Ν. Καραβαζάκης )

REUTERS/DENIS BALIBOUSE

Μπλόκο στα ομόλογα της Βενεζουέλας και της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας PDVSA έβαλε η Credit Suisse, επικαλούμενη την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.

Όπως εξήγησε η ελβετική τράπεζα, οι τίτλοι που απαγορεύτηκαν να τίθενται προς διαπραγμάτευση ή να γίνονται αποδεκτοί ως εγγύηση, είναι τα ομόλογα που έχουν εκδοθεί από οποιαδήποτε θεσμική οντότητα της Βενεζουέλας, μετά την 1η Ιουνίου 2017.

Η απαγόρευση, επίσης, αφορά και ορισμένα ομόλογα, τα οποία είχαν εκδοθεί το 2014 τόσο από το δημόσιο όσο και από την PDVSA.

Η Credit Suisse δικαιολόγησε την απόφασή της, επικαλούμενη το πολιτικό κλίμα και τα πρόσφατα γεγονότα στη χώρα της Νότιας Αμερικής.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε πως η Credit Suisse δεν πρόκειται να προσφέρει τα εργαλεία, σε όποιον επιδιώκει να παραβιάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα του λαού της Βενεζουέλας» εξήγησε υψηλόβαθμο στέλεχος της τράπεζας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: