«« ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΚΑΛΛΟΝΗΣ…»»

25/09/2018

Image result for κόλπος Καλλονή

« ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΚΑΛΛΟΝΗΣ…»

Ο κόλπος της καλλονής συνυπάρχει αιώνες τώρα με τους κατοίκους των γύρω περιοχών, τους αγρότες και ψαράδες…

Στο όνομα της «ανάπτυξης» και με πολιορκητικό κριό την ΚΥΑ 31722/04.11.2011 έγκρισης ειδικού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης για υδατοκαλλιέργειες και την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) αυτού, προσπαθούν να αλώσουν τον κόλπο της Καλλονής και να εκμεταλλευτούν τα τεράστια αποθέματα οστράκων που βρίσκονται στο βυθό του φυσικά, καταστρέφοντας παράλληλα το μοναδικό οικοσύστημά του πλούσιο σε πλαγκτόν και μεγάλης βιοποικιλότητας.

Αυτή η απόφαση που αφορά στις ιχθυοκαλλιέργειες και οστρακοκαλλιέργειες δεν μπορεί να εφαρμοστεί στον κόλπο της Καλλονής λόγω της μεγάλης οικολογικής του αξίας και της ευαισθησίας του.

Δεν υπάρχει καμιά ανάγκη οστρακοκαλλιέργειας, η φύση φροντίζει για την παραγωγή και αναπαραγωγή οστράκων, τώρα και αιώνες, και μάλιστα σε πολύ μεγάλες ποσότητες και διατηρώντας την ευαίσθητη ισορροπία του κόλπου.

Επιδίωξη αυτών που θέλουν να βάλουν πόδι στον κόλπο με πρόφαση την «ανάπτυξη» του μέσω της οστρακοκαλλιέργειας – τεμαχίζοντάς τον σε οικόπεδα –  είναι η εκμετάλλευση των υπαρχόντων φυσικών αποθεμάτων οστράκων, επιφέροντας στον κόλπο επιπρόσθετη περιβαλλοντική και οικολογική επιβάρυνση και συγχρόνως στερώντας πολλαπλά από τους ψαράδες το αναγκαίο εισόδημά τους.

Οι συνέπειες θα είναι ακόμα χειρότερες αν επιχειρήσουν να καλλιεργήσουν όστρακα στον κόλπο, οπότε η καταστροφή θα είναι ολοκληρωτική

  • Επιβάρυνση της αναπαραγωγής και αναγέννησης μέχρι την εξαφάνιση κι άλλων οργανισμών.
  • Την ανατροπή της ισορροπίας του οικοσυστήματος.
  • αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των μονάδων που προκρίνονται από το ισχύον ειδικό χωροταξικό και της παραδοσιακής αλιείας, βάζοντας σε κίνδυνο περίπου 2.000 θέσεων εργασίας (300 – 350 αλιευτικά σκάφη).

Εμείς οι ψαράδες για να εμποδίσουμε τα παραπάνω προτιθέμεθα να δημιουργήσουμε συνεργατικό φορέα αλιέων για την αλίευση οστράκων και άλλων θαλασσίων ειδών του κόλπου αναλαμβάνοντας συγχρόνως την προστασία του περιβάλλοντος και του οικοσυστήματος που έθρεψε, θρέφει και θα θρέφει γενιές, συγκρατώντας έτσι τις νέες γενιές στον τόπο μας.

Εμείς θέλουμε να ζούμε όντας αφεντάδες στον τόπο μας και όχι μισθωτοί και κολίγοι κάποιων ανώνυμων εταιριών που σκοπεύουν μόνο στον ανώνυμο πλουτισμό τους σε βάρος του οικοσυστήματος και ημών.

Καλούμε τις αρχές του Δήμου, Περιφέρειας Β. Αιγαίου, την αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, αρμόδιους υπουργούς, Βουλευτές, να κατανοήσουν τον μεγάλο κίνδυνο που διατρέχει ο κόλπος της Καλλονής από άστοχες αποφάσεις, καθώς και την κυβέρνηση η οποία πρέπει να τροποποιήσει την παραπάνω ΚΥΑ εξαιρώντας τον κόλπο από τις περιοχές οστρακοκαλλιέργειας.

 

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΚΤΙΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΙΕΙΑΣ Δ. ΛΕΣΒΟΥ, «Ο Άγιος Νικόλας»

Αρέσει σε %d bloggers: