Αρχική > Εθνικά, Κύπρος / κυπριακό > «Τα σφυρίγματα των φιδιών: Να στείλουν τους τουρίστες εκεί που δολοφονήθηκαν Σολωμός και Ισαάκ.»

«Τα σφυρίγματα των φιδιών: Να στείλουν τους τουρίστες εκεί που δολοφονήθηκαν Σολωμός και Ισαάκ.»

17/12/2018

Στο Κοιμητήριο του Παραλιμνίου βρίσκεται το μνημείο για τον Σολωμο Σολωμού και τον Τάσο Ισαάκ. Φωτογραφία ΦΑΝΙΤΣΑ ΖΑΝΝΕΤΤΟΥ

Του ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ

Δεν μας είχε περάσει καθόλου από το μυαλό να κερδίζουμε χρήματα και από την βαρβαρότητα. Αλλά ας είναι καλά ένας πρώην υπουργός μας, το ανέφερε αυτό στην βουλή. Το ζήτημα αφορά τον τουρισμό. Έκανε μιαν πρόταση για να αυξήσουμε τα εισοδήματά μας.

Είπε το εξής:

  • «Να ανοίξουμε το κλειστό Βαρώσι για τον τουρισμό. Να οργανώσουμε επισκέψεις στο κλειστό Βαρώσι για τους τουρίστες που έρχονται από την Τουρκία!»

Μπράβο! Τι λαμπρή ιδέα. Αλλά γιατί μόνο για τους τουρίστες που έρχονται από την Τουρκία; Μήπως υπάρχει κάποιο πρόβλημα να γίνεται αυτό για όλους; Να έρθουν και οι Άγγλοι. Να έρθουν και οι Γερμανοί. Να έρθουν και οι Ρώσοι. Αν δεν μπορείτε να βρείτε κάποιον να κάνει ξενάγηση στους Ρώσους, το κάνω και αυτό εγώ. Δεν θέλω χρήματα και άλλα παρόμοια. Θα τους διηγηθώ ευχαρίστως την ιστορία του Βαρωσιού. Για να καταλάβουν τι ήταν και τι έγινε θα τους δείξω τις παλιές φωτογραφίες κάθε δρόμου από τον οποίο θα περάσουμε, κάθε λεωφόρου.

Όταν περάσουμε δίπλα από εκείνη την ωραία πισίνα με το σιντριβάνι θα τους πω «κοιτάξτε, μέσα σε αυτή την πισίνα πέταξαν πάρα πολλούς Ελληνοκύπριους τους οποίους σκότωσαν». Πιθανώς εκείνη την στιγμή να καρφώσει το βλέμμα του προς τα πάνω μας τεντώνοντας τα αφτιά και σφυρίζοντας ένα φίδι, το οποίο θα ακούσει ανθρώπινες φωνές για πρώτη φορά μετά από 44 χρόνια. Και να περάσει πηδώντας πάνω από το πόδι μας ένας ποντικός του αγρού.

  • Πόσο αγωνιώδες, έτσι δεν είναι; Σαν ταινία τρόμου. Ησυχία! Και ένα σφύριγμα φιδιού. Δεν ακούγεται θόρυβος αυτοκινήτων. Δεν ηχούν καμπάνες εκκλησιών. Περνούμε δίπλα από το σχολείο με τα σπασμένα παράθυρα. Αλλά δεν ακούγονται τιτιβίσματα μαθητών που μοιάζουν με φωνές πουλιών. Τους εξηγώ. Πώς ο ηρωικός Τούρκος πιλότος πέτυχε αυτό το ξενοδοχείο. Να τους δείξω την φωτογραφία εκείνου του ανθρώπου που κομματιασμένος έμεινε ανάμεσα σε δύο ορόφους. Ο κόσμος λατρεύει τις ταινίες τρόμου. Ποιος δεν θέλει να μπει μέσα σε μιαν τέτοια ταινία. Μήπως μέχρι σήμερα είδαν δέντρα να βγαίνουν μέσα από το ταβάνι σπιτιών; Μόνο εδώ μπορούν να το δουν και αυτό.

Μπορεί να τους κινηθεί η περιέργεια για το γιατί ταξενοδοχεία και τα σπίτια δεν έχουν πράγματα μέσα. Θα τους το εξηγήσω και αυτό.Θα τους πω ότι ψυγεία, τηλεοράσεις, πλυντήρια και όλα τα πράγματα μεταφέρθηκανμε φορτηγά στο λιμάνι. Φορτώθηκαν σε πλοία και μεταφέρθηκαν στην Τουρκία. Όχιμε κακή πρόθεση, με καλή! Επειδή ήξεραν ότι δεν θα επέστρεφαν ξανά πίσω οι Ελληνοκύπριοι που άφησαν την πόλη και έφυγαν, μετέφεραν τα πράγματα για να μηνμείνουν στα άδεια σπίτια και να καταστραφούν! Τι άνθρωποι με ευγενική σκέψη,έτσι δεν είναι;

Κατά την γνώμη μου, θα ήταν μια πολύ εύστοχη απόφαση αυτή. Να ανοίξουμε το κλειστό Βαρώσι. Να το ανοίξουμε στον τουρισμό. Να διοργανώσουμε τουριστικές εκδρομές. Να δείτε τότε πως θα αυξηθεί ο τουρισμός. Άλλωστε το είπα και προηγουμένως. Το κλειστό Βαρώσι είναι ένα από τα μέρη της βόρειας Κύπρου τα οποία πρέπει να τα βλέπει πιο πολύ ο κόσμος. Τα ερείπια του Βαρωσιού είναι πολύ πιο ενδιαφέροντα από τα ερείπια της Σαλαμίνας.

  • Είναι πιο ενδιαφέροντα και από την Καντάρα και από τον Άγιο Ιλαρίωνα και από το Βουφαβέντο. Είναι πλατό ταινίας. Ειδοποιήστε τον Όλιβερ Στόουν. Ή τον Στίβεν Σπίλμπεργκ. Δεν χρειάζεται να ξοδέψουν για ντεκόρ. Είναι έτοιμο το ντεκόρ! Αν θέλουν να γυρίσουν μιαν ταινία για πόλεμο και βαρβαρότητα, να έρθουν εδώ σε εμάς. Μπορεί για παράδειγμα να γυρίσουν την ταινία και της «Ευτυχισμένης Ειρηνευτικής Επιχείρησης της 20ης Ιουλίου».

Και να διηγηθούν τι έκαναν τα τζετ εδώ για την ειρήνη. Έτσι θα δείξουν στον κόσμο γιατί οι Τουρκοκύπριοι την ονομάζουν «ευτυχισμένη ειρηνευτική επιχείρηση». Σώσαμε το Βαρώσι από τους ιδιοκτήτες του και το χαρίσαμε στα φίδια και τους ποντικούς και το κέφι μας καλά κρατεί! Αν θέλουν σενάριο, να τους το γράψω εγώ.

Ας αγκαλιάσουμε σφικτά την ιδέα για τουριστικές εκδρομές. Μάλιστα, για να είναι πιο διασκεδαστικές αυτές οι εκδρομές, να διοργανώσουμε και θεατρικές παραστάσεις εκεί. Στο μέρος που πυροβολήθηκε ο Σολωμός στον ιστό της σημαίας και έλιωσε το κεφάλι του Τάσου, για παράδειγμα. Είναι πολύ έμπειρος σε αυτό ο ήρωας πολεμιστής που σκαρφάλωσε στον ιστό της σημαίας για να κατεβάσει την ταμπέλα της εφημερίδας μας. Να σκαρφαλώσει και σε εκείνον εκεί τον ιστό. Να τον χτυπήσουμε και εκείνον σκόπιμα. Να πέσει στο έδαφος με το τσιγάρο στο στόμα.

Να γίνει Ισαάκ ένας από εκείνους που καίγονταν από επιθυμία να μας λιντσάρουν. Να κάνουμε πως του λιώνουμε το κεφάλι με σιδερένιους λοστούς. Έτσι θα αποδείξουμε σε όσους έρθουν πόσο πολύ αναπτύχθηκε η κουλτούρα μας του λιντσαρίσματος. Είναι αλήθεια πως μόνο τους τουρίστες από την Τουρκία συμπεριλάβατε σε αυτό, αλλά κατά την γνώμη μου δεν είναι πολύ καλή ιδέα αυτή.

Οι τουρίστες από την Τουρκία δεν είναι μια μάζα στην οποία προκαλεί ενθουσιασμό η βαρβαρότητα. Είδαν μπόλικη από δαύτην στην Τουρκία. Αντί να πάνε στο Βαρώσι, μήπως δεν πάνε στις πόλεις Τζίζρε, Σίρνακ και Σούρουτς; Αν θέλουν βλέπουν το σπίτι που έμενε το κορίτσι το οποίο δολοφονήθηκε εκεί και η σωρός του διατηρήθηκε στο ψυγείο από την μητέρα του επειδή δεν της επετράπη να την κηδεύσει. Μπορούν να πάνε στην Συρία. Στις περιοχές που ελέγχει ο τουρκικός στρατός. Η Συρία όλη είναι χειρότερη από το Βαρώσι!

Άντε, ανασκουμπωθείτε. Να αρχίσουν τουριστικές εκδρομές στον παράδεισο των βαρβάρων. Να δουν όσοι δεν είδαν. Να μάθουν όσοι δεν ξέρουν. Να πιστέψουν όσοι δεν πίστεψαν, Δικό μας έργο είναι η μετατροπή μιας μοντέρνας πόλης σε σκελετό. Αν ο Χίτλερ ήταν πρώτος σε αυτό τον τομέα, εμείς είμαστε σίγουρα στους πέντε πρώτους!

https://www.apopseis.com/τα-σφυρίγματα-των-φιδιών-να-στείλουν-τ/