Αρχική > Περιβάλλον, οικολογικά θέματα > «H μεγάλη ανάκτηση πάγου στις Αρκτικές Περιοχές το 2020.»

«H μεγάλη ανάκτηση πάγου στις Αρκτικές Περιοχές το 2020.»

16/02/2020

Μέχρι στιγμής  ο φετινός χειμώνας ήταν μάλλον ήπιος σε μεγάλο μέρος της Ευρασίας και της Βόρειας Αμερικής, με εξαίρεση την Αλάσκα και ορισμένες περιοχές του Καναδά. Παρόλα αυτά ο πολικός ψυχρός αέρας που παρέμεινε στον πολικό κύκλο, βοήθησε να έχουμε πολύ μεγάλες ποσότητες πάγου στον Αρκτικό Ωκεανό και τις γύρω περιοχές,  λόγω του ισχυρού Πολικού Στροβίλου και της θετικής Αρκτικής Ταλάντωσης (ΑΟ).

Η τελευταία ανάλυση θαλάσσιου πάγου δείχνει ότι κατά τη διάρκεια του ήπιου φετινού χειμώνα στα μέσα γεωγραφικά πλάτη, η παγίδευση του ψυχρότερου αέρα στον πολικό κύκλο ήταν ευεργετική για την ανάπτυξη και την ανάκτηση του πολικού πάγου. Κάθε χειμώνα όπως γνωρίζουμε  ο αρκτικός ωκεανός παγώνει, φτάνοντας σε μια μέγιστη έκταση πάγου θαλάσσης γύρω στον Μάρτιο.

Παραπάνω υπάρχει  η γραφική παράσταση από το Πανεπιστήμιο Boulder του Colorado (NSIDC) , η οποία δείχνει την πρόοδο της ανάπτυξης του πάγου καθώς και μια σύγκρισή του με το 2012, όπου τότε είχαμε την μικρότερη ποσότητα πάγου στη θάλασσα,  τον Σεπτέμβριο. Μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι η περίοδος ψύυξης άρχισε σε αρκετά χαμηλά επίπεδα, χαμηλότερα από το 2012, αλλά ο κατά πολύ ισχυρότερος από τα κανονικά επίπεδα Πολικός Στρόβιλος βοήθησε να κρατηθεί πολύ περισσότερος κρύος αέρας στις πολικές περιοχές,.

Συνέχεια, εδώ:

H μεγάλη ανάκτηση πάγου στις Αρκτικές Περιοχές το 2020

Αρέσει σε %d bloggers: