Αρχική > Πολιτική > » Οδηγούμαστε σε παγίδα στην Αμμόχωστο «

» Οδηγούμαστε σε παγίδα στην Αμμόχωστο «

24/10/2013

Συμμαχία Πολιτών ΚύπρουΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΛΛΗΚΑ

Λευκωσία, 20 Οκτωβρίου 2014

Η Συμμαχία Πολιτών καυτηριάζει την απαράδεκτη τοποθέτηση του Επιτρόπου Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε με την οποία ουσιαστικά υιοθετεί την τουρκική πάγια θέση στο ζήτημα της επιστροφής της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.

Υπενθυμίζουμε ότι όταν η κυβέρνηση ανέθετε στον κ. Φούλε με πομπώδεις δηλώσεις τη μεταφορά της πρότασης της  για την Αμμόχωστο στην Τουρκία, η Συμμαχία Πολιτών προειδοποιούσε ότι αυτή η διαδικασία εγκυμονεί το κίνδυνο ο ευρωπαίος εκπρόσωπος να υιοθετήσει τις πάγιες τουρκικές θέσεις.
Προειδοποιούμε το Εθνικό Συμβούλιο για ένα άλλο κίνδυνο και ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά να εισακουστούμε. Η πρόθεση του Εθνικού Συμβουλίου να ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το διορισμό εκπροσώπου στις διακοινοτικές συνομιλίες θα οδηγήσει στο διορισμό προσωπικότητας που δεν θα είναι θετικά προσκείμενη στη δική μας πλευρά.

Είναι καιρός να μάθουμε από τα παθήματα μας  και να αποφύγουμε  νέες παγίδες και τους αυτοσχεδιασμούς στο Κυπριακό.

Η Συμμαχία Πολιτών εισηγείται στον Πρόεδρο και στο Εθνικό Συμβούλιο να απαιτήσει το διορισμό εκπροσώπου της Νομικής Υπηρεσίας του Νομικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις συνομιλίες με σκοπό να αξιολογεί τις προτάσεις των δύο πλευρών και κατά πόσον αυτές είναι συμβατές με το ευρωπαϊκό κεκτημένο ή όχι.

Θεωρούμε επίσης εντελώς λανθασμένη  και ζημιογόνο την πρόθεση της κυβέρνησης να συναινέσει στο άνοιγμα ενός ή δύο προενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας εντός των επόμενων ημερών. Αυτή η συμπεριφορά απέναντι στην Τουρκία την ώρα που αμφισβητεί κυπριακή ΑΟΖ και διατηρεί αδιάλλακτη στάση στο Κυπριακό, δεν θα οδηγήσει σε αλλαγή της τουρκικής πολιτικής αλλά θα αποθρασύνει ακόμα περισσότερο την Άγκυρα.

Κατηγορίες:Πολιτική