Αρχική > πολιτική οικονομία, Πολιτική > ΔΗμοκρατική Πατριωτική Ενότητα ( ΔΗΠΕ ©) : αλήθεια ή απάτη;

ΔΗμοκρατική Πατριωτική Ενότητα ( ΔΗΠΕ ©) : αλήθεια ή απάτη;

25/02/2023

Στο 2011, μέσα στο κίνημα κατά του μνημονίου ΓΑΠ/ΠΑΣΟΚ, αντιλήφθηκα μια πρωτόγνωρης μαζικότητας, παλλαϊκή ενότητα και σύμπνοια, στους διαδηλωτές στην πλατεία Συντάγματος. Υπό την σκιά πλήθους ελληνικών σημαιών που κρατούσαν κι ανέμιζαν οι διαδηλωτές, χωρίς καμία κομματική διάκριση ή παρεμβολή. Χαρακτήρισα αυτή την εικόνα, πολιτικά, ως «δημοκρατικό πατριωτικό κίνημα©». Γεννιέται το δημοκρατικό πατριωτικό κίνημα των Ελλήνων! Το οποίο, έπρεπε να αυτοπροσδιορισθεί πολιτικά και να συγκροτηθεί οργανωτικά για να συνεχίσει και να δικαιωθεί. Ήταν ιστορική πολιτική στιγμή, εκδηλώνονταν η αγωνία και η απόπειρα των Ελλήνων να χειραφετηθούν από τα δεσμά της διαπλεκόμενης κρατικοδίαιτης ξενοτραφούς κομματοκρατίας, της «Μεταπολίτευσης». Έτσι, πρότεινα τον σχηματισμό της «ΔΗμοκρατικής Πατριωτικής Ενότητας ( ΔΗΠΕ )©», ως πολιτικό και οργανωτικό εκφραστή αυτού του τόσο ελπιδοφόρου παλλαϊκού κινήματος.  Ενωτική πρόσκληση! Η πρόταση αυτή, συσπείρωσε σχετικά λίγους αγωνιστές, με τους οποίους συντάξαμε και προγραμματικούς άξονες σύγκλισης και διακυβέρνησης. Καμία από τις οργανωμένες ομάδες που συμμετείχαν στον τότε παλλαϊκό ξεσηκωμό δεν ανταποκρίθηκε, παρότι επανειλημμένα προσκαλούνταν. Ούτε εισακούστηκε καν αυτή η πρόταση, από την «ΣΠΙΘΑ» του μακαρίτη Μίκη Θεοδωράκη. Τουναντίον, προχωρούσε η αυξητική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ και της Χ.Α., πολιτικών σχηματισμών με ιδεοληπτικό και διχαστικό χαρακτήρα ενώ ξεπήδησε και το υβρίδιο ΑΝΕΛΛ με αγελέα μαζικότητα. Εθνική Δημοκρατική Πατριωτική Ενότητα!

Χαρακτηριστικό όλης αυτής της κρίσης που προκαλέστηκε από την κατάρρευση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος ( πτώχευση «Leehman Brothers», 2008 ) και την χρεοκοπία της εγχώριας κρατικοδίαιτης διαπλεκόμενης κομματοκρατίας της «Μεταπολίτευσης» ήταν πως δέσποζε η τοκογλυφία ενώ απουσίαζε η παραγωγή. Απάντηση στην σκόπιμη χρεοκοπία της χώρας μας έδιναν η ανακήρυξη και «τιτλοποίηση» της ελλαδικής ΑΟΖ ( Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη ) μαζί με τις ΑΠΕ ( Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ). Η Ελλάδα μπορεί να σωθεί με τις δικές της δυνάμεις. 

Καθώς το εγχώριο πολιτειακό σύστημα του δικομματισμού και της «Μεταπολίτευσης» κατέρρεε και παρέπαιε, στις δημοτικές εκλογές του 2014, στην Αθήνα, δόθηκε η ευκαιρία να εκδηλωθεί η «ΔΗμοκρατική Πατριωτική Ενότητα©» κόντρα σε ΣΥΡΙΖΑ, ΧΑ και ΝΔ, με υποψήφιο τον αδέκαστο δημοκράτη παραιτηθέντα εισαγγελέα Ι. Σακκά. Το τέλος των «αγανακτισμένων». Και πάλι, ουδείς από τους υπάρχοντες αντιμνημονιακούς πολιτικούς σχηματισμούς, συνέδραμε. Έτσι, συνεχίσθηκε η επέλαση των μετέπειτα ΣΥΡΝΕΛ και της ΧΑ, φθάνοντας μέχρι στο 2015. Μετά τον Τσίπρα, δεν υπάρχει τσίπα.

Τότε έλαμψε με λαμπρότητα αυτό το «δημοκρατικό πατριωτικό κίνημα©» με το μεγαλειώδες ιστορικό «ΟΧΙ στα μνημόνια» στις 5/7/2015, ξεφτιλίζοντας δια παντός στην συνέχεια το ΣΥΡΝΕΛ ( ΣΥΡΙΖΑ+ΑΝΕΛΛ ), με την kolotoumba υπό την γερμανική δεσποτεία. Και παραπέρα, στο 2018 με πρωτοφανή συλλαλητήρια πανελλαδικά, αναπτύχθηκε σε νέους ιστορικούς αγώνες υπεράσπισης της Μακεδονίας που η ΝΑΤΟποιημένη πλέον, κυβερνώσα Αριστερά, μεταλλαγμένη σε «ΦΑΣΙΣΤΕΡΑ», ξεδιάντροπα και κυνικά ξεπούλησε στα Σκόπια. Και τότε, πάλι, δεν στάθηκε δυνατό να συγκροτηθεί αυτή η για πολλοστή φορά καταγεγραμμένη «ΔΗμοκρατική Πατριωτική Ενότητα©», καθώς επικρατούσαν μωροφιλοδοξίες ναρκισσευομένων κατά φαντασίαν βουλευτών, κατακερματισμός και «αντιεθνικιστικές» ιδεοληψίες.

Σε όλη αυτή την δωδεκάχρονη διαδρομή ενώ γρήγορα εξαϋλώθηκε το ΑΝΕΛΛ και αναπόφευκτα διαλύθηκε το κρυπτοναζιστοειδές έκτρωμα της ΧΑ, η ανικανότητα συγκρότησης της «ΔΗΠΕ©» και του «δημοκρατικού πατριωτικού κινήματος©» οφείλονταν είτε σε παραγοντισμούς συγκεκριμένων προσώπων είτε -κυρίως- σε ιδεοληψίες «αριστερών» καταβολών περί «εθνικισμού», «ρατσισμού», «διεθνισμού», αναρχοσυνδικαλισμού ( «άμεση δημοκρατία» ), οικονομισμού ( «δραχμολαγνεία» ) κ. α. είτε και σε διατεταγμένους εγκάθετους «Υπηρεσιών».

Σήμερα, εμφανώς καιροσκοπικά και για απολύτως ψηφοθηρικούς ιδιοτελείς σκοπούς, μήπως και επωφεληθούν από την «απλή αναλογική», κάποιοι, σεσημασμένοι σε όλα αυτά τα χρόνια της «μεταπολιτευτικής παρακμής» και πολιτικής διαπλεκόμενης κόμματο-σαπίλας, επιχειρούν παραπλάνηση ψηφοφόρων επικαλούμενοι την «ΔΗΠΕ©». Μπα. «Τα ράσα δεν κάνουν τον παπά».

Νίκος Καραβαζάκης

© ⓒ