Αρχική > Περιβάλλον, οικολογικά θέματα, Πολιτική > Ψήφισμα προς την Καναδική Πρεσβεία.

Ψήφισμα προς την Καναδική Πρεσβεία.

11/11/2013

Ιερισσός γυναίκες

soshalkidiki

Προς

κ. Peck R. Πρέσβη του Καναδά στην Ελλάδα (Αθήνα)

κ. Πετμεζά Π. – Πρόξενο του Καναδά στη Ελλάδα (Θεσσαλονίκη)

Συγκεντρωθήκαμε σήμερα 9/11/2013 στη Θεσσαλονίκη, για να δηλώσουμε για πολλοστή φορά ότι δε θα επιτρέψουμε την καταστροφή του τόπου μας από την, καναδικών συμφερόντων, εξορυκτική εταιρεία Eldorado Gold Corp. Ταυτόχρονα, δράσεις και συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται σε πόλεις της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Σας έχουμε παραδώσει και στο παρελθόν σχετικά ψηφίσματα τα οποία αγνοήσατε επιδεικτικά. Προφανώς δεν προβλέπεται από το πρωτόκολλο να “παρεμβαίνετε” σε πολιτικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, έστω κι αν αυτά προκαλούνται από δραστηριότητες Καναδών.

Σήμερα ζητάμε να μεταφέρετε το μήνυμά μας στους Καναδούς πολίτες, όπως οφείλετε να κάνετε ως εκπρόσωποι του Καναδά στην Ελλάδα.

“Αγαπητοί πολίτες του Καναδά,

Στην Ελλάδα της κρίσης, της ανεργίας, των μνημονίων και της εξαθλίωσης, οι “επενδύσεις προστατεύονται με κάθε κόστος”. Τα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα προηγούνται της προστασίας του περιβάλλοντος, της ποιότητας ζωής, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στην τραγωδία αυτή, έναν από τους ρόλους παίζει η καναδική εξορυκτική εταιρεία Eldorado Gold Corp, της οποίας τα επενδυτικά σχέδια στη Βόρεια Ελλάδα στηρίζει με όλα τα μέσα η Ελληνική Κυβέρνηση.

Φυσικός πλούτος και δημόσια γη παραχωρήθηκαν αντί ευτελούς τιμήματος, ενώ το ελληνικό δημόσιο προσδοκεί μηδενικό οικονομικό όφελος, καθώς δεν προβλέπονται μεταλλευτικά δικαιώματα. Αυτό που μένει σε εμάς είναι μερικές εκατοντάδες θέσεις εργασίας, μια περιβαλλοντική καταστροφή και μια απίστευτης βιαιότητας κρατική καταστολή και ποινικοποίηση των αγώνων μας ενάντια στις καταστροφικές εξορυκτικές δραστηριότητες.

Οι αγωνίες και οι φόβοι μας έχουν τεκμηριωθεί από μελέτες και πορίσματα Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και επιστημόνων, τα οποία προειδοποιούν για καταστροφικές και μη αναστρέψιμες περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις και τα οποία η πολιτική ηγεσία και τα κέντρα λήψης αποφάσεων απαξίωσαν και αγνόησαν.

Αντίθετα, το κοινωνικό κίνημα ενάντια στις εξορύξεις δεν αγνοήθηκε. Χτυπήθηκε, συκοφαντήθηκε, ποινικοποιήθηκε και διώχθηκε ανηλεώς. Οι δυνάμεις καταστολής, σε εντεταλμένη υπηρεσία προστασίας της Eldorado Gold, ξυλοκόπησαν διαδηλωτές, ρίξανε χημικά σε σχολεία, τραυμάτισαν ηλικιωμένους, έλαβαν με χρήση βίας γενετικό υλικό, εισέβαλαν πάνοπλοι σε σπίτια τα ξημερώματα και συνέλαβαν ανθρώπους μπροστά στα έντρομα μάτια των παιδιών τους, εξαφάνισαν για ώρες προσαχθέντες, φυλάκισαν αγωνιστές.

Ταυτόχρονα, κράτος, ελεγκτικοί μηχανισμοί και διωκτικές αρχές καλύπτουν τις παρανομίες της εταιρείας προσβάλλοντας το κοινό περί δικαίου αίσθημα και θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Αρσενικό στο πόσιμο νερό, διαρροές επικίνδυνων μεταλλευτικών συμπυκνωμάτων σε κατοικημένες περιοχές, παράνομη μεταφορά και αποθήκευση επικίνδυνων ουσιών, ρύπανση ρεμάτων, παράνομη υλοτομία και πολλά άλλα.

Η Eldorado Gold Corp. έχει πολλούς συμμάχους στην Ελλάδα. Την Κυβέρνηση της χώρας (που θα προστατέψει τις “επενδύσεις” με κάθε κόστος), την Αστυνομία (προς την οποία η εταιρεία είναι ιδιαίτερα γενναιόδωρη προσφέροντας οικονομική και υλικοτεχνική βοήθεια), διαπλεκόμενα ΜΜΕ (των οποίων μέτοχοι τυγχάνει να είναι και μέτοχοι της εταιρείας), δικαστικούς λειτουργούς (των οποίων συγγενικά πρόσωπα σχετίζονται με την εταιρεία), υπουργούς (που εργάστηκαν σε εταιρείες-μετόχους της Eldorado Gold), πρέσβεις (που επεμβαίνουν και προωθούν τις επενδύσεις της εταιρείας).

Η Eldorado Gold Corp. όμως έχει και πολλούς επικριτές. Χιλιάδες άνθρωποι, συλλογικότητες, πολιτικοί φορείς, οργανώσεις, τόσο στη Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, στέκονται αλληλέγγυοι στον αγώνα για τη ζωή και το περιβάλλον. Εκατοντάδες διαδηλώσεις, δράσεις, ενημερωτικές εκδηλώσεις, ψηφίσματα συμπαράστασης. Στις 5 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, πάνω από 35.000 άνθρωποι συμμετείχαν στη συναυλία – διαδήλωση ενάντια στις καταστροφικές εξορύξεις.

Αγαπητοί Καναδοί πολίτες,

Είμαστε άνθρωποι που θέλουν να ζήσουν και να δημιουργήσουν στον τόπο τους. Έναν τόπο, που εκτός της εξαιρετικού φυσικού του περιβάλλοντος, είναι και η πατρίδα του Αριστοτέλη και η πύλη του Αγίου Όρους.

Είμαστε άνθρωποι που θέλουν να ζήσουν σ΄ένα υγιές φυσικό, πολιτιστικό και κοινωνικό περιβάλλον. Αγωνιζόμαστε για τη ζωή, το περιβάλλον, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και ένα καλύτερο μέλλον.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι καταλαβαίνετε την αγωνία μας και αναγνωρίζετε τα ίδια ανθρώπινα δικαιώματα σ’ εμάς.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν αντιδράτε για το έγκλημα που συντελείται στη Β. Ελλάδα, μόνο γιατί δεν το γνωρίζετε.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτή τη φορά, οι αξιωματούχοι που εσείς έχετε ορίσει να σας εκπροσωπούν στην Ελλάδα, θα σας μεταφέρουν το μήνυμά μας και θα σας ενημερώσουν για τον τρόπο που λειτουργεί η Eldorado Gold στον τόπο μας.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα σταθείτε στο πλευρό μας, σ’ έναν κοινό αγώνα για το αυτονόητο, το δίκαιο και το όνειρο.

Αν πάλι δεν πιστεύετε τίποτα απ΄τα παραπάνω, οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τον τόπο μας, όπως δε θα εγκαταλείπατε κι εσείς τον δικό σας!”

Επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης

Ενάντια στην Εξόρυξη Χρυσού

  1. KAT.ΣΧΟΙΝΑ
    12/11/2013 στο 17:15

    ΜΑΖΙ ΣΑΣ!

  1. No trackbacks yet.
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.